Annons

Kräksjuka en anledning till stabsläget på SÖS

Sjukhuset menar att vinterkräksjukan bidragit till vårdkaoset.
Sjukhuset menar att vinterkräksjukan bidragit till vårdkaoset. Foto: Tomas Oneborg

Personalbrist och patienter med vinterkräksjukan orsakade ett vårdhaveri på Södersjukhuset i Stockholm.

”Så som det har varit i helgen ska det absolut inte vara, varken för patienter eller medarbetare”, skriver sjukhusets vd Mikael Runsiö i ett pressmeddelande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Skrikande patienter och personal som beskriver en kaotisk situation på Södersjukhusets akut med platsbrist och dagrummet full med sängar.

– Jag har jobbat i vården i 20 år och detta är det värsta jag varit med om, vittnade en sjuksköterska.

Nu förklarar sjukhuset varför det blev vårdkaos; fler patienter än vanligt under förra veckan, personalbrist och många patienter med calici (vinterkräksjukan, SvD:s anm.) som behövde vårdas avskilt. Pressen ledde enligt sjukhuset vidare in i helgen och situationen blev än mer ansträngd under lördagsmorgonen då drygt 20 patienter sägs ha väntat på vårdplats.

”Det höga söktrycket höll dock i sig hela lördagen och natten till söndag”, skriver Södersjukhuset i ett pressmeddelande.

Vi vill inte att mediebilden sätter sig att patienter inte får behandling och avlider på grund av den pressade situationen.

Ambulanser dirigerades under helgen vidare till Karolinska i Huddinge och till Danderyds sjukhus. Vid lunchtid under söndagen kom beskedet om att Södersjukhuset gått in i stabsläge.

”På söndagseftermiddagen fungerade samarbetet med övriga vårdgivare mycket bra, vilket frigjorde ett 40-tal vårdplatser på Södersjukhuset och på måndag förmiddag kunde sjukhuset återgå till normalläge”, skriver vd Mikael Runsiö i pressmeddelandet som släpptes under måndagseftermiddagen.

Annons
Annons

Det är den femte gången som stabsläge införs på grund av brist på vårdplatser sedan 2018, enligt siffror från sjukhuset som SvD tagit del av.

Före årsskiftet konstaterade Södersjukhuset att man genomfört flera förbättringar för vistelsetiderna på vuxenakuten, som då sades vara de längsta i landet. En ”eskaleringsrutin” hade införts för att snabbt kunna öppna upp fler vårdplatser i syfte att patienter skulle slippa sitta och vänta länge.

Stabsläget under helgen gjorde enligt sjukhusets vd att ett 40-tal vårdplatser frigjordes. Hur och om patientsäkerheten påverkades är för tidigt att säga. Men patienter har hamnat i vårdkaoset tidigare. Situationen var till exempel extra ansträngd på Södersjukhuset i julas.

Men inga dödsfall kunde då knytas till långa väntetider eller att patienter inte fått den vård de skulle ha, enligt Eva Östblom, chefsläkare på Södersjukhuset.

Hon har gått igenom de 13 patienter som avled på akutmottagningen under perioden 17 december till 13 januari.

– Elva av dem var antingen redan avlidna vid ankomsten eller inkom med hjärtstopp och fick hjärt- och lungräddning som inte fungerade. De två andra fallen med svårt sjuka patienter avled senare, men låg inte i en korridor på akuten utan på en observationsenhet med bemanning. Att de väntade på en vårdplats hade ingen inverkan på utgången.

Eva Östblom håller med om att belastningen varit för hög och väntetiderna alldeles för långa för många patienter.

– Men vi vill inte att mediebilden sätter sig att patienter inte får behandling och avlider på grund av den pressade situationen. Jag har heller inte sett några rapporter om att patienter blivit sämre eller fått vårdskador orsakade av lång vistelsetid på akuten under den här tuffa perioden.

Södersjukhuset meddelar att man nu prioriterar utskrivningar från vårdavdelningar och fortsätter med åtgärder för att frigöra vårdplatser. Sjukhuset ska även se över hela sitt vårdplatsbehov.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons