Annons

Efter intern kritik: Merkels efterträdare hoppar av

Annegret Kramp-Karrenbauer hoppar av som ledare för det kristdemokratiska partiet.
Annegret Kramp-Karrenbauer hoppar av som ledare för det kristdemokratiska partiet. Foto: Gregor Fischer/TT

Partiledaren för de tyska kristdemokraterna – och Angela Merkels möjliga efterträdare – avgår som CDU-ledare och ställer inte upp i nästa förbundsdagsval. Detta efter tuff kritik från egna partiet. Nu väntar en hård ledarstrid.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN Annegret Kramp-Karrenbauer meddelade beslutet på ett möte med kristdemokraternas ledningsgrupp tidigt på måndagen, enligt en talesperson för CDU. Senare under dagen bekräftar Kramp-Karrenbauer beslutet under en pressträff i Berlin.

Kramp-Karrenbauer tar därmed konsekvenserna av skandalen i delstaten Thüringen, där kristdemokraterna i en ohelig allians med högernationalistiska AFD röstade fram en liberal delstatschef.

Valmanövern ledde omedelbart till demonstationer i hela Tyskland och hård kritik mot Annegret Kramp-Karrenbauer, som anklagades för att sakna politisk instinkt och för att ha tappat greppet över partiet.

Kramp-Karrenbauer valdes i december 2018 till CDU-ledare och har länge setts som Angela Merkels favorit som efterträdare på förbundskanslersposten. Sedan Kramp-Karrenbauer tog över ordförandeposten har kristdemokraterna dock förlorat stort i viktiga delstatsval.

I mätningarna är Merkel fortfarande landets mest populära politiker, medan CDU-ledaren ligger på plats tolv på listan. Över 70 procent av tyskarna – och mer än hälften av de egna anhängarna – anser att Annegret Kramp-Karrenbauer skadar partiet. Bara 6 procent betraktar henne som en tillgång för CDU.

Efter reklamen visas:
Annegret Kramp-Karrenbauer avgår

Avgången innebär att CDU nu står inför en hård ledarstrid och att det är oklart om den stora koalitionen med socialdemokraterna kommer att hålla mandatperioden ut.

Kramp-Karrenbauer kommer att sitta kvar som försvarsminister, enligt uppgifterna. Dock endast om partiet och förbundsdagsgruppen så vill. Hon ska också ha meddelat att hon avser att organisera ledarskiftet under loppet av sommaren och att hon avgår först därefter.

Avgångsbeskedet slog på måndagen ned som en bomb i tysk politik. I medier haglade det rubriker som ”AKK – nu KO”, alltså knockout för Annegret Kramp-Karrenbauer. Andra beskrev det som ett politiskt jordskalv.

Måndagens besked till trots står Angela Merkel fast vid sitt beslut om att inte ställa upp för nyval som förbundskansler. Det uppger Merkels talesperson Steffen Seibert till reportrar i Berlin, enligt Bloomberg News.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons