Annons

”Kräv munskydd i kollektivtrafiken”

Trängsel bland resenärer vid Slussens bussterminal i centrala Stockholm, i slutet av juli.
Trängsel bland resenärer vid Slussens bussterminal i centrala Stockholm, i slutet av juli. Foto: Ali Lorestani/TT

Faran i Stockholm när det gäller smittspridning är inte över ännu. Inför återgången till skolor och jobb kommer trängseln att öka i kollektivtrafiken och därför bör krav ställas på munskydd på tåg och bussar, skriver Gabriel Kroon (SD), Region Stockholm.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | CORONAVIRUSET

Efter snart ett halvår av uppmanad social distansering har stockholmarna tröttnat. Det visade denna sommars semester tydligt, som nu lider mot sitt slut. En återgång till skola och jobb väntar nu för hundratusentals Stockholmsbor. Återigen kommer vi se ett belastat trafikflöde i kollektivtrafiken med överfulla bussar och trängsel i tunnelbanan, varpå risken för en ny våg av smittspridning ökar.

Om vi ska göra något rätt och för en gångs skull lära oss av tidigare begångna misstag bör det snarast införas krav om att munskydd ska bäras i kollektivtrafiken. Med över 23 000 konstaterade smittfall och 2 300 dödsfall i bara Stockholm är faran inte över än. Den pågående smittspridningen i Europa som våra semesterresenärer tar med sig hem riskerar att snabbt förvandlas till klusterspridningar om inga åtgärder införs inom den största smittspridningsboven – kollektivtrafiken. Vi måste införa proaktiva insatser och skydda stockholmarna, så att vi inte får en situation likt smittspridningen som var efter sportlovsveckorna tidigare i år.

Annons
Annons

En övervägande majoritet av världens länder rekommenderar eller kräver munskydd i varierande utsträckning. Även forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet uttalar sig om att munskydd kan vara en nyckelkomponent för att minska spridningen av covid-19. Det är oförståeligt att den tröga och ineffektiva politiska ledningen i Sverige och i Stockholm går emot forskarvärlden. Precis som regeringens försök att stoppa gängskjutningar riskerar även försöket att stoppa en andra våg av covid-19 att misslyckas totalt.

Stora delar av Europa har infört krav på munskydd och andra har rekommendationer knutna till olika ytor. Men i stället för Sverige samma linje som bland annat Somalia, Sudan och Syrien där munskydd inte ens rekommenderas. Detta går alltså tvärtemot de uppdaterade riktlinjerna från WHO som uppmanar länder att införa krav på munskydd i butiker, skolor, kollektivtrafik och andra stora träffpunkter.

Sverigedemokraterna har kritiserat senfärdigheten hos styrande partier. Det fruktansvärda resultatet med så många döda efter den första vågen är inget annat än hjärtskärande. Om det hade gått att förhindra eller minska antalet döda med snabba och proaktiva insatser kommer förhoppningsvis att klargöras i kommande utredningar. Men just nu är det viktigt att vi samlar oss inför en andra våg.

Låt oss lyssna på forskarna och följa rekommendationerna om munskydd. Vi behöver göra allt vi kan för att stoppa den andra vågen. En mindre tygbit över mun och näsa när vi reser kollektivt för att potentiellt rädda livet på tusentals människor ska inte behöva vara så orimligt kontroversiellt.

Gabriel Kroon (SD)
gruppledare, Region Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons