Annons

Krav på FN: ”Sexanklagelserna måste utredas oberoende”

FN:s hantering av sexanklagelser inom organet UNAIDS får ny svidande kritik. Nu krävs en oberoende utredning, och FN:s generalsekreterare ställs mot väggen.

– Det är förfärande hur detta fall hanterats, säger Paula Donovan vid organisationen AIDS-Free World till SvD.

Under strecket
Publicerad

Michel Sidibé, chefen för FN:s aidsprogram UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 1 av 2

FN-chefen Antonio Guterres.

Foto: Seth Wenig/AP Bild 2 av 2

Michel Sidibé, chefen för FN:s aidsprogram UNAIDS.

Foto: Erlend Aas/TT Bild 1 av 1
Michel Sidibé, chefen för FN:s aidsprogram UNAIDS.
Michel Sidibé, chefen för FN:s aidsprogram UNAIDS. Foto: Erlend Aas/TT

GENÈVE Vågorna fortsätter att svalla kring fallet med sexanklagelser mot biträdande chefen för FN-organet UNAIDS Luiz Loures och högsta chefen Michel Sidibé som också är undergeneralsekreterare i FN. Nu uppmanar organisationen AIDS-Free World FN:s generalsekreterare Antònio Guterres att agera.

Bakgrunden är att Loures anklagats för sexuella trakasserier under flera år. Saken har utretts av FN:s kontor för intern översyn, IOS, som inte kunnat finna tillräckliga bevis för sextrakasserierna. Däremot har en annan oegentlighet uppdagats, vilket SvD rapporterade om förra veckan.

UNAIDS-chefen Michel Sidibé försökte få kvinnan och Loures att lösa tvisten i det tysta. I utredningen, som inte är offentlig, medger Sidibé att han sagt till kvinnan att ”det vore bra om du, jag och Luiz kunde träffas för att se hur vi kan hitta en väg ur detta utan att det blir ett stort problem för organisationens trovärdighet, dig själv och organisationens intressen”. Kvinnan blev mycket upprörd, vägrade och betonade att en utredning om saken pågick.

Annons
Annons

FN-chefen Antonio Guterres.

Foto: Seth Wenig/AP Bild 1 av 1

Detta fick FN-utredarna att baxna. Det är ”mycket förbryllande att Sidebé närmade sig kvinnan i försök att få henne att lösa saken informellt, särskilt som saken höll på att utredas av IOS”, heter det i utredningen.

Organisationen AIDS-Free World går nu ut hårt på två fronter och kräver att FN:s generalsekreterare agerar. För det första riktas svidande kritik mot UNAIDS-chefen Sidibés ”bisarra inblandning” bakom kulisserna. Sidibé klandras även för motstridiga uppgifter till utredarna om vem som kom på idén att lösa tvisten i det tysta – Sidibé eller Loures.

FN-chefen Antonio Guterres.
FN-chefen Antonio Guterres. Foto: Seth Wenig/AP

För det andra sågas hur själva utredningen gått till. Efter IOS-utredningen togs det slutgiltiga beslutet om sextrakasserierna av en panel inom UNAIDS, där Sidibé ingick. Han avsade sig rollen på grund av risken för jäv. Men istället sattes en av Sidibés närmaste män i panelen.

– Det är definitivt inte en oberoende utredning. Dessutom följer panelen en beslutskedja som i slutändan rapporterar till Sidibé. Det är helt obegripligt att detta fall inte utreds helt utanför UNAIDS och FN-systemet, säger Paula Donovan vid AIDS-Free World.

I ett formellt brev till FN-chefen krävs nu en oberoende granskning.

– Vi kräver en extern, neutral och oberoende utredning av sexanklagelserna mot Loures som faktiskt tillsatts av er som generalsekreterare för FN, skriver AIDS-Free World och fortsätter:

– Vi har inte använt ordet ”mörka” tidigare. Men allt pekar nu på att Sidibé känt till Loures chockerande uppförande och gjort allt för att skydda sin vän och kollega. Detta stärker också vår uppfattning att FN:s interna ”rättssystem” är dysfunktionellt och partiskt.

UNAIDS säger i ett uttalande att man har ”nolltolerans när det gäller sexuella trakasserier”. Man bekräftar IOS-utredningen om sextrakasserierna – men utan att nämna IOS-kritiken mot att Sidibé försökt påverka bakom kulisserna eller frågan om FN verkligen ska utreda sig självt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons