Annons

Kräver åtta miljarder extra till Stockholms sjukhus

Landstingets fastighetsbolag, Locum, vill ha ett tillskott på hela åtta miljarder kronor – för att garantera driftsäkerheten för Stockholms gamla akutsjukhus.

– Nu får vi äta upp den dåliga planeringen. Det är väldigt mycket pengar och det kommer också störa vårdproduktionen, säger Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet.

Publicerad
Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.
Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Emma-Sofia Olsson

Stockholmslandstinget har spenderat mycket pengar på investeringar det senaste decenniet, och för de kommande tio åren ska ytterligare 116 miljarder kronor investeras i trafik och sjukvård.

Men medan landstingsalliansen satsar tiotals miljarder på att bygga helt nya sjukhusbyggnader har underhållet på de gamla akutsjukhusen fått stå tillbaka.

En färsk rapport om det ekonomiska läget från Locum visar att notan för att klara driftsäkerheten även i de gamla lokalerna ligger på minst åtta miljarder kronor mer än de 4,2 miljarder som redan är budgeterade. Fram till 2028 handlar det totalt om investeringar på minst tolv miljarder i befintliga vårdfastigheter.

Annons

Det är bland annat vattenförsörjningen inklusive reservsystem till sjukhusen, en lång rad stambyten, fjärrvärme till Södersjukhuset och Karolinska i Solna och Huddinge, ventilation, kyla och IT. Två av miljarderna handlar om insatser för att återuppbygga det civila försvaret.

Locum påpekar att investeringsvolymen är mycket hög och att behovet av teknisk upprustning nu är ett prioriterat område.

– Att fastigheter behöver underhållas kan knappast vara någon nyhet. Nu flaggar Locum för dessa omfattande behov och det beror ju på att Alliansen skjutit renoveringar och underhåll framför sig, säger Tomas Eriksson (MP).

– Mest handlar det om stambyten och uppgraderingar för att klara arbetsmiljökrav och säkra verksamheternas behov. Men när det görs samtidigt som man investerar i helt nya lokaler på nästan samtliga sjukhus kan vi räkna med störningar med stängda vårdavdelningar och lägre produktion. Att byta stammar under pågående verksamhet är knappast möjligt.

Paul Lindquist, fastighetslandstingsråd (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Men fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) oroar sig inte särskilt för varningsropen från Locum. Det finns en planering för renoveringarna och så länge man följer den är det inga problem.

– Det är om vi inte följer planen som det kan uppstå katastrofala situationer. Ekonomiskt klarar vi detta och jag ser heller inte att arbetena ska påverka själva vården och produktionen, säger han.

Locum har nu även dragits i en konflikt med byggjätten Skanska då det gäller slutnotan för om- och tillbyggnaderna på Södertälje sjukhus. Arbetet är avslutat men parterna är inte längre överens om vad som ingår i kontraktet och vad som räknas som tilläggsbeställningar.

Enligt uppgifter till SvD handlar striden om över 100 miljoner kronor mer än de 968 miljoner som man avtalade 2014.

– Jag vill bara bekräfta att det är en tvist om slutnotan och att det skiljer en stor summa. Dessutom lämnades de nya kraven in ovanligt sent, men det pågår förhandlingar, säger Paul Lindquist.

Annons
Annons
Annons

Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 2

Paul Lindquist, fastighetslandstingsråd (M).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons