Annons

Kräver pengar – tjänar tre gånger mer än kollegorna

Katarina Frostenson får varje år en ekonomisk grundplåt från Sveriges författarfond. 2018 var stödet 240 000 kronor. Trots det kräver hon pengar för att lämna Svenska Akademien, så att hon ska kunna ”försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker.”

Under strecket
Publicerad

Katarina Frostenson hade enligt Skatteverket en förvärvsinkomst på 729 200 kronor 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Mellan raderna KAN GOOGLE RÄDDA SVENSKA AKADEMIEN?

Svenska Akademien vill bli av med poeten Katarina Frostenson, som varit ledamot i 25 år. Akademien hänvisar till sekretessbrott. Katarina Frostenson ska enligt Akademiens advokatutredningar ha läckt uppgifter om bland annat Nobelpristagare till sin man Jean-Claude Arnault, och han ska sedan ha fört uppgifterna vidare. Enligt Akademien är detta skäl för uteslutning.

I höstas uppmanade Akademien Katarina Frostenson att utträda frivilligt. Katarina Frostenson vägrade. Nu förhandlar hon om förlikning med Akademien.

I förlikningsförslaget, som nyligen skickades till Akademien, skriver hennes advokat Per E Samuelson att Katarina Frostenson anser sig helt oskyldig. Men hon vill inte ställa sig i vägen ”för återupprättandet av Akademiens förtroende”. Hon är därför beredd att frivilligt lämna Akademien, ”men det måste ske på sådana villkor att hon kan försörja sig och fortsätta sitt värv som lyriker”.

Enligt en rapport från Konstnärsnämnden var den genomsnittliga inkomsten 2014 för en skönlitterär författare 243 785 kronor.

Enligt Skatteverket hade Katarina Frostenson 2017 en förvärvsinkomst på 729 200 kronor. Hon hade också ett överskott av kapital på 95 343.

Annons
Annons

Katarina Frostenson hade enligt Skatteverket en förvärvsinkomst på 729 200 kronor 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Frostensons inkomst kan jämföras med vad övriga författare tjänar i Sverige. Enligt en rapport från Konstnärsnämnden var den genomsnittliga inkomsten 2014 för en skönlitterär författare 243 785 kronor.

Katarina Frostenson hade enligt Skatteverket en förvärvsinkomst på 729 200 kronor 2017.
Katarina Frostenson hade enligt Skatteverket en förvärvsinkomst på 729 200 kronor 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur mycket av Frostensons inkomster som kommit från Akademien är inte känt. Utöver ett grundarvode kan ledamöterna få ersättning för arbete i Akademiens olika kommittéer.

1991 beviljades Katarina Frostenson det som kallades garanterad författarpenning.

Katarina Frostenson har sedan början av 2000-talet varit ordförande för Kommittén för den nya litteraturen. Hon har också under 14 år suttit i Nobelkommittén, som vaskar fram Nobelpristagare i litteratur.

Hennes advokat skriver i förlikningsförslaget att Katarina Frostenson har ”givit Akademien mycket av sin arbetstid”. Under åren i Akademien har hon avstått från möjligheter att skriva dramatik och göra översättningar.

Nu har hon "förlorat sin arbetsinkomst från Akademien och gått miste om samtliga övriga förmåner hon har rätt till som akademiledamot". Hur mycket Frostenson kräver i ekonomisk ersättning för att lämna Akademien vill advokat Per E Samuelson inte avslöja för medier.

Katarina Frostenson har dock inte bara haft inkomst från Akademien. 1991 beviljades hon det som kallades garanterad författarpenning. Denna årliga inkomst har hon uppburit sedan dess. I dag kallas författarpenningen för särskild biblioteksersättning.

Annons
Annons

– Det är en ekonomisk grundplåt. Ett erkännande och ett stöd för fortsatt verksamhet. Katarina Frostenson fick detta innan hon gick med i Svenska Akademien, och på goda litterära meriter, säger Jesper Söderström, direktör på Sveriges författarfond.

Om hon inte tar ut pension kan hon få särskild biblioteksersättning tills hon fyller 70.

Pengarna kommer från författarnas kollektiva biblioteksersättning. Konkurrensen om medlen är hård, enligt Författarfondens hemsida.

Katarina Frostenson var en av 164 personer som tog emot särskild biblioteksersättning 2018. Beloppet uppgick till 240 000 kronor. Ersättningen är skattepliktig samt pensions- och sjukpenninggrundande. Mottagaren måste själv betala sociala avgifter i form av egenavgifter.

Katarina Frostenson fyllde 65 år i mars 2018. Om hon inte tar ut pension kan hon få särskild biblioteksersättning tills hon fyller 70.

– Men villkoret är att man är fortsatt verksam och att man inte har mer än en halvtidsanställning, säger Jesper Söderström och förklarar att Författarfonden gör en uppföljning av produktivitet och ekonomiska förhållanden vart femte år.

SvD har sökt Per E Samuelson för en kommentar. Han skriver i ett mejl: ”Det är riktigt att Katarina Frostenson har en viss ersättning från Sveriges författarfond. I övrigt kommenterar vi inte detaljerna i förlikningsförslaget.”

Efter reklamen visas:
Detta har hänt inom Svenska Akademien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons