Annons

Kravet på mordutredare: ”gymnasial utbildning”

Avspärrningar för brottsplatsuundersökning vid  Lindängsplan i Malmö där en man sköts i juni förra året.
Avspärrningar för brottsplatsuundersökning vid Lindängsplan i Malmö där en man sköts i juni förra året. Foto: Johan Nilsson/TT

För att utreda ”grova brott” vid polisen räcker det med ”gymnasieutbildning eller motsvarande kunskaper”, enligt en jobbannons. Polisfacket kritiserar att lösa polisbristen med ordningsvakter och civila utredare. Regeringen tänker tillsätta en utredning om ordningsvakternas status.

Under strecket
Publicerad

Inrikesministern Mikael Damberg (S).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Tidigare i veckan rapporterade SvD om en intern verksamhetsanalys från Nationella operativa avdelningen, NOA.

Slutsatsen är att det kommer att råda fortsatt brist på poliser till 2024. Poliser i yttre tjänst i lokala polisområden väntas bli ”den mest knappa resursen”.

Samtidigt är målet att polisen ska ha växt med 10 000 anställda från dagens 30 000 till 40 000 redan samma år.

För att lyckas med det vill NOA ersätta poliser med civila brottsutredare och ordningsvakter med uppgift att avlasta ”polisens ordningsupprätthållande och trygghetsskapande arbete”.

Polisförbundet ifrågasätter inriktningen i NOA-analysen:

– Under flera år har det känts som att den myndighet som uppskattar poliser och poliskompetens allra minst är den egna Polismyndigheten. Det är lite märkligt, säger Tomas Stjernfeldt, vice ordförande.

Vad beror det på?

– Det är tydligt att det viktigaste är att fylla platser så att det blir 40 000 anställda.

Vad sänder det för signaler?

– Att ersätta poliser med civila utredare och att ordningsvakter får ett uppdrag som tangerar polisverksamheten riskerar att skapa problem. Det var inte riktigt så det var tänkt när den nya organisationen infördes, då skulle ju polisen komma närmare medborgarna.

Annons
Annons

Inrikesministern Mikael Damberg (S).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

I praktiken pågår redan en omställning. Många kommuner anlitar ordningsvakter. Polisen rekryterar även civila utredare.

När polisområde Nord i region Stockholm söker en utredare som ska syssla med den allra grövsta brottsligheten krävs att den sökande har antingen polisutbildning – eller ”annan relevant gymnasial utbildning”, enligt den annons som gått ut:

”Ärendekategorin är våldsbrott och då framför allt mord och mordförsök, sexualbrott och grova narkotikabrott men även andra större komplexa brottsutredningar.”

För en tjänst som ”civil utredare” av brott med ”enkel beskaffenhet men även grova brott” vid lokalpolisområdet i Täby är kraven på den sökande ännu lägre:

”Gymnasieutbildning eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.”

Tomas Stjernfeldt i Polisförbundet:

– Man kan inte likställa gymnasieutbildning med polisutbildning överhuvudtaget. Vi ser väldiga farhågor. Polisyrket ska stå för en viss typ av kvalitetssäkring. Man ska veta vilken utbildning, vilka befogenheter och skyldigheter polisen har.

Inrikesministern Mikael Damberg (S).
Inrikesministern Mikael Damberg (S). Foto: Anders Wiklund/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte lägga sig i hur polisen rekryterar sin personal:

– Jag förutsätter att Polismyndigheten jobbar strukturerat och seriöst med hur de ska rigga den nya växande polisorganisationen. Jag tänker inte ha synpunkter på enskilda annonser.

Annons
Annons

Problemet med gränsdragning finns även mellan poliser och ordningsvakter. Enligt Moderaterna dröjer regeringen för länge med ny lagstiftning:

– Vi vill förstärka ordningsvakternas möjligheter att agera, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.

På vilket sätt?

– I dag vet kriminella precis var gränsen går, på metern när ordningsvakter inte kan ingripa. Det borde man kunna ändra på så att ordningsvakter kan avlasta polisen – men det kräver lagändringar. Där har regeringen aviserat en utredning under lång tid utan att det händer något.

Mikael Damberg:

– Vi håller på nu och skriver direktiv till en utredning, den lagstiftning vi har om ordningsvakter och väktare är gammal och omodern. Jag hoppas kunna presentera det efter sommaren.

Kan du precisera det?

– Nej, men vi jobbar med direktiven nu. Jag har inget intresse av att dra ut på det längre än nödvändigt.

Ser du några risker med att ersätta poliser med ordningsvakter?

– Det är den principiella frågan som är viktig. Att beivra brott och säkerställa ordning och trygghet i samhället är en polisiär uppgift. Vi ska ha ordningsvakter och väktare som ett komplement. Det är viktigt att det inte luddas till så vi tror att vi kan ha någon privatiserad ordningsvakt i Sverige. Det ska vi inte ha.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons