Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Kravet som fick Trumps rådgivare att stelna till

Det liknar en spionroman. Fylld med agenter, korruptionsanklagelser och maktspel i en diplomatisk skuggvärld där ingenting är vad det verkar som. SvD har läst vittnesförhören i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Uppdaterad
Publicerad

Skuggdiplomatin i Kiev

Åska och 30-gradig värme hängde i luften över Ukrainas huvudstad den 17 juni 2019 när planet gick in för landning på Kievs internationella flygplats Boryspil.

Av klev en diplomat med lätt grånat hår, intensiv blick och ett personligt gratulationsbrev i bagaget från Donald J Trump till Ukrainas nya president Volodomyr Zelenskyj.

Mannen hade studerat på officersakademin West Point, tjänstgjort i Vietnam, spenderat flera år i diplomatiska kretsar i Europa och Afghanistan, samt styrt USA:s ambassad i Ukraina under president George W Bush.

Nu var han tillbaka på sitt gamla jobb. Ändå skulle det visa sig bli en helt ny prövning.

William Taylor var drygt 70 år när han försommaren 2019 ombads av USA:s justitieminister Mike Pompeo att ta över efter den förra amerikanska ambassadören i Kiev, Marie Yovanovitch.

Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Nästan direkt fick Taylor en ond föraning. Yovanovitch hade manövrerats ut sedan hon av oklara skäl hamnat i onåd hos sin högsta chef, USA:s president Trump. Dessutom hade Taylors egen fru intensivt argumenterat emot att maken återvände till Kiev.

Ändå ville han göra sitt land ännu en tjänst om han kunde. Och nu var han på plats i egenskap av Chargé d’Affaires ad interim, eftersom han inte hunnit utses officiellt till ambassadörsposten av senaten i Washington.

Annons

Snabbt började saker och ting gå över styr. ”Så fort jag anlänt till Kiev”, vittnade Taylor flera månader senare, ”upptäckte jag en märklig kombination av uppmuntrande, förvirrande och alarmerande omständigheter.”

Det existerade, enligt Taylor, två parallella utrikespolitiska kanaler mellan Washington och Kiev. Den ena, den officiella, styrde Taylor över i egenskap av chef för beskickningen. Genom den flödade amerikanska politiska initiativ för att exempelvis stödja Ukrainas kamp mot de ryska styrkor som ockuperade och bedrev ett lågintensivt krig i landets östra delar.

Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Den okonventionella, inofficiella kanalen styrdes av andra individer. Bland dem: president Trumps personliga advokat, New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani.

Annons

Och det dröjde inte länge innan diplomaten upptäckte att de individerna verkade ha en helt annan agenda.

 

Putin tar Krim

– Var i helvete är den här karln?!

Det var i början av 2014 och en irriterad Joe Biden, USA:s vicepresident, sprang in och ut ur ett avlyssningsskyddat telefonbås i Vita huset. Han försökte förgäves nå Ukrainas president Viktor Janukovytj på mobilen.

Mars, 2014. Soldater utan nationalitetsbeteckning har gått in i utkanten av Sevastopol på den ukrainska Krim-halvön. Innan månaden är slut har Moskva tagit över Krim från Ukraina.
Mars, 2014. Soldater utan nationalitetsbeteckning har gått in i utkanten av Sevastopol på den ukrainska Krim-halvön. Innan månaden är slut har Moskva tagit över Krim från Ukraina. Foto: Andrew Lubimov/AP

Strax efteråt kom nyheten att Janukovytj flytt Kiev under trycket av massiva protester mot hans Moskvavänliga regim, och befann sig i Ryssland.

Ungefär samtidigt 80 mil söder om Kiev kokade protester till stöd för Ryssland i Sevastopol på ukrainska halvön Krim i Svarta havet, en militärt viktig hamn och utpost.

Den 27 februari tog ryskkontrollerade soldater, utan nationalitetsbeteckningar, över Krims parlament och andra strategiska platser. Före mars månads utgång hade Vladimir Putin inkorporerat det ukrainska territoriet i Ryssland, i strid med internationell rätt.

Annons

Det handlade inte bara om Krim. De ”små gröna männen” dök även upp längs det ekonomiskt och militärt pressade Ukrainas gräns mot Ryssland. Där satte de igång det krig som ännu pågår. De ukrainska soldaterna led stor brist på materiel och träning.

En förbluffad omvärld kunde bara se på. I Washington försökte Biden pressa Barack Obama att ta i med hårdhandskarna mot Moskva. Men presidenten tvekade. USA verkade inte ha en enad europeisk union med sig. Och Obamas säkerhetsrådgivare, Susan E Rice, varnade presidenten för att dra igång en konflikt med Ryssland som USA inte skulle kunna vinna.

I stället fick Biden rollen att stötta Ukraina mot den ryska aggressionen med andra medel. Biden hade goda europeiska kontakter sedan sin tid i senaten. Nu blev han USA:s emissarie till Ukraina.

Annons

Han började med att försöka backa upp Janukovytjs efterträdare Petro Poroshenko, en oligark som sade sig stå för reform och viljan att rensa upp i Ukrainas korruptionsträsk.

Men snart uppstod problem.

 

Senatorn Joe Biden, till höger, och hans son Hunter, till vänster, sitter på ett flyg till Chicago i november 2008, strax innan Barack Obama vinner valet och Biden blir USA:s vicepresident.
Senatorn Joe Biden, till höger, och hans son Hunter, till vänster, sitter på ett flyg till Chicago i november 2008, strax innan Barack Obama vinner valet och Biden blir USA:s vicepresident. Foto: USA Today Network/TT

Hunter Bidens nya uppdrag

Den 12 maj 2014 dök ett pressmeddelande upp från Burisma, ett ukrainskt gasbolag. Där stod att Hunter Biden, son till USA:s vicepresident, just valts in i bolagets styrelse.

Plötsligt riskerade USA:s ukrainska strategi att undermineras, eftersom det var just Joe Biden som var satt att genomföra den.

Hunter Biden är advokat och tidigare lobbyist. Hans roll i styrelsen var att ge juridiska och strategiska råd till ledningen. Han hade ingen exekutiv roll i bolaget och rapporteras aldrig ha besökt Ukraina under de fem år han jobbade åt Burisma.

Annons

Strax efter att Hunter Bidens ytterst välbetalda styrelseuppdrag blivit känt så började misstanken sprida sig i Washington om att Poroshenko inte var så effektiv som man hoppats i kampen mot ukrainsk korruption.

Det verkade som att presidentens chefsåklagare tog emot mutor för att skydda makthavare

Det verkade som att presidentens chefsåklagare tog emot mutor för att skydda makthavare – bland dem Burismas ägare Mykola Zlochevski, som även varit miljöminister under Janukovytj. Liksom andra inom Ukrainas energibransch omgärdades Zlochevski av misstankar om penningtvätt och skattebrott.

Den ukrainska chefsåklagaren sparkades. Men efterträdaren Viktor Shokin drabbades snart av samma anklagelser om korruption och att medvetet låta utredningar rinna ut i sanden.

Även Shokin tvingades bort. Inget tyder på att det gynnade Hunter Bidens arbetsgivare Burisma eller bolagets ägare Zlochevski. Snarare tvärt om, eftersom en mera aggressiv åklagare skulle ha kunnat utreda den misstänkta korruption som Shokin lät ligga.

Annons

Och det var heller inte enbart Joe Biden och USA som ville ha bort Shokin – EU-ledare, IMF-chefen Christine Lagarde och även republikaner i USA:s kongress krävde att den ukrainska chefsåklagaren skulle sparkas.

Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Men det faktum att sonen till USA:s vicepresident var involverad i Ukrainas notoriskt korruptionstyngda energibransch – samtidigt som hans far försökte hjälpa till att utrota samma korruption – var ett växande problem. På utrikesdepartementet i Washington sågs Hunter Biden som en ovälkommen distraktion.

Och flera år senare skulle kontroversen komma att få nytt bränsle – av Obamas efterträdare Donald Trump.

– Jag hoppas du vet vad du gör, sa Joe Biden till sonen sedan styrelseuppdraget blivit känt 2014.

Annons

– Det gör jag, svarade han.

 

Kravet – utred Biden

William Taylor hade varit tillförordnad ambassadör i Kiev i en månad när han den 18 juli 2019 deltog i en videokonferens med USA:s nationella säkerhetsråd i Washington. Mötet var helt normalt till en början. Men mot slutet hände något som fick Taylor och flera andra att reagera, enligt vittnesmålen senare.

Plötsligt hördes en röst, från en för Taylor okänd person som inte syntes på videolänken från Washington, ”som meddelade att hennes chef gett order om att tills vidare inte tillåta något ytterligare militärt stöd” från USA till Ukraina.

Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

”Chefen” i fråga tycks ha varit president Trumps tillförordnade stabschef Mick Mulvaney.

– Jag och andra satt där helt förvånade. Ukrainarna krigade mot ryssarna och räknade med amerikansk militär träning och vapen, berättade William Taylor efteråt.

Annons

– På ett ögonblick insåg jag att en av stöttepelarna till vårt starka stöd till Ukraina var hotad. Den okonventionella kanalen agerade rakt emot målen för USA:s långsiktiga politik.

Det handlade om nästan 400 miljoner dollar i ukrainskt stöd som USA plötsligt höll inne. Vad var det som hänt? Och varför hade det hänt just nu?

 

Rudy Giulianis påtryckning

Det diplomatiska skuggspelet mellan Washington och Ukraina under 2019 hade knappast blivit allmänt känt om det inte varit för den anonyma visselblåsaren som larmade om Trumps ödesmättade telefonsamtal i slutet av juli med Ukrainas president.

Men historien hade inletts flera månader tidigare.

I amerikanska diplomatkretsar cirkulerade under våren 2019 idén att ett möte mellan de båda presidenterna vore ett bra sätt för USA att backa upp Ukraina mot Ryssland och stärka den nyblivna ledaren i Kiev – som tills nyligen varit tv-komiker.

President Zelenskyj var positiv till ett besök i Washington. Men Trump var tveksam. För att ställa upp ville han ha en motprestation.

Nu vaknade den parallella diplomatiska kanalen till liv. I maj 2019 arrangerade stabschefen, Mulvaney, ett möte där bland andra USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland var med. Trump sa till Sondland att han borde kontakta Trumps advokat Rudy Giuliani och samarbeta med honom innan det kunde bli tal om något möte med Zelenskyj.

Annons
Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Bland andra Sondland fann det märkligt att diplomaterna skulle ta order av Trumps advokat i stället för av utrikesdepartementet.

Men Sondland lydde order. Den 10 juli träffade han en ukrainsk delegation på besök i Washington för att diskutera ett potentiellt möte i Vita huset mellan presidenterna.

EU-ambassadör Sondland framförde Trumps krav: Zelenskyj skulle meddela offentligt att Ukraina satt igång en utredning om demokraten Joe Biden och hans sons uppdrag i gasbolaget Burisma. Trump ville också att Ukraina skulle utreda påstådd ukrainsk inblandning i valet i USA 2016.

Sondland lät även ukrainarna veta, berättade han senare, att utredningarna troligen var en förutsättning för att USA skulle betala ut det millitära biståndet. Det emotsägs av Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko.

Annons

Just detta är en viktig punkt i riksrättsutredningen. Demokraterna hoppas kunna bevisa att Trump villkorade biståndet för att sätta press på Ukraina. Det bestrids av Trump.

Presidenten och hans allierade hade lyckats desarmera mycket av kritiken i den två år långa Muellerutredningen om rysk inblandning i valet 2016, som landat med en torr duns i Washington i början av 2019.

Nu ringde varningsklockorna även hos vissa av presidentens närmaste män: var Trump på väg att begå samma brott som ryssutredningen handlat om?

Men nu ringde varningsklockorna även hos vissa av presidentens närmaste män: var Trump på väg att begå samma brott som ryssutredningen handlat om, men inte kunnat bevisa: att begära utländsk hjälp för att gynna Trumps valkampanj?

Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten
Annons

En som reagerade var Trumps dåvarande stridbara säkerhetsrådgivare John Bolton, som var med på mötet med den ukrainska delegationen i juli.

När Sondland kastade ur sig Trumps krav om ukrainska utredningar i utbyte mot ett besök av Zelenskyj i Vita huset så stelnade Bolton till.

Han ville inte ha något med saken att göra, lät han förstå.

– Jag är inte delaktig i denna ”drug deal” som Sondland och Mulvaney kokar ihop, sa Bolton irriterat till en av sina medarbetare i USA:s nationella säkerhetsråd.

Flera andra amerikanska tjänstemän och diplomater började också bli höggradigt bekymrade. USA:s tillförordnade ambassadör i Kiev, William Taylor, var väl insatt i Ukrainas utsatta läge gentemot Moskva. För honom innebar de frysta biståndspengarna ”ett mardrömsscenario”.

I ett sms till Sondland skrev han: ”Jag tycker det är galet att hålla inne med säkerhetsbistånd för att hjälpa en politisk kampanj.”

 

Volodomyr Zelenskyj, till vänster, gör sitt första besök vid FN i New York som ukrainsk president i september 2019. Hos FN möter han USA:s president Donald Trump, som ett par månader tidigare bett Zelenskyj utreda Joe Biden.
Volodomyr Zelenskyj, till vänster, gör sitt första besök vid FN i New York som ukrainsk president i september 2019. Hos FN möter han USA:s president Donald Trump, som ett par månader tidigare bett Zelenskyj utreda Joe Biden. Foto: Evan Vucci/AP
Annons

Telefonsamtalet till Kiev

Rådgivarna var samlade runt en konferenstelefon i det mytomspunna ”situation room” i Vita huset. Samtalet mellan Trump och Zelenskyj kopplades upp 09.03 lokal tid torsdagen den 25 juli 2019.

Vad som hände sedan utgör grunden till hela riksrättsutredningen.

Trump inledde med artighetsfraser. Enligt utskriften tackade Zelenskyj för amerikanskt stöd och bad uttryckligen om att få köpa vapen från USA för att mota Ryssland.

Då säger Trump att han ”dock vill be om en tjänst”: han ber att ukrainska myndigheter granskar ett amerikanskt cybersäkerhetsföretag, Crowdstrike.

Det var Crowdstrike som ihop med CIA och andra myndigheter slagit fast att Ryssland försökte påverka valet 2016. En ogrundad konspirationsteori cirkulerar dock i konservativa kretsar – och sprids av Trump – om att valpåverkan i själva verket kom från Ukraina och att Crowdstrike skulle ha koppling dit.

Trump fortsätter:

– Och en annan sak. Det är en massa prat om Bidens son, att (Joe) Biden stoppade åtalet, och en massa människor vill veta vad som hänt med det, säger Trump och ber Ukrainas president att samarbeta med Rudy Giuliani om en utredning.

Annons

Trump vidhåller att samtalet var ”perfekt”.

Men vissa reagerade starkt.

En av dem var en amerikansk överstelöjtnant och veteran från Irakkriget, Alexander S Vindman, numera Ukrainaexpert i USA:s nationella säkerhetsråd. Hans familj hade immigrerat från just Ukraina, som då var en del av Sovjetunionen.

I slutet av oktober vittnade Vindman bakom stängda dörrar om att blev han blev ”bekymrad” av samtalet.

– Jag tyckte inte att det var rätt att begära att en utländsk regering utreder en amerikansk medborgare, och jag var oroad över konsekvenserna för den amerikanska regeringens stöd för Ukraina, sa Vindman.

USA:s militära bistånd till Ukraina betalades senare ut. Men det som nu utreds av demokrater i Washington är huruvida Trump begick ett brott som håller för riksrättsåtal när han bad Ukrainas president att granska en politisk motståndare.

En amerikansk valkampanj får inte ta emot utländskt stöd, enligt USA:s lagar om kampanjfinansiering.

En amerikansk valkampanj får inte ta emot utländskt stöd, enligt USA:s lagar om kampanjfinansiering.

Annons

Under de offentliga förhör i riksrättsutredningen som inletts nu i veckan har stridslinjerna mellan Republikanerna och Demokraterna dragits upp ännu tydligare än tidigare.

Talmannen i det demokratkontrollerade representanthuset, Nancy Pelosi, dömde i torsdags ut Trumps agerande i Ukraina som inget mindre än ”bribery”, mutbrott. Det brottet nämns uttryckligen i konstitutionen som grund för riksrätt.

Den mäktiga talmannen i representanthuset i Washington, demokraten Nancy Pelosi, låter kammaren rösta i slutet av oktober 2019 om att formellt inleda en riksrättsutredning mot USA:s president Donald Trump.
Den mäktiga talmannen i representanthuset i Washington, demokraten Nancy Pelosi, låter kammaren rösta i slutet av oktober 2019 om att formellt inleda en riksrättsutredning mot USA:s president Donald Trump. Foto: Melina Mara/TT

Men republikanska politiker som försvarar presidenten viker inte en tum från linjen att demokraterna Pelosis och Adam Schiffs utredning bara är det senaste försöket av partiet att upphäva valresultatet från 2016.

Och även bland oberoende bedömare finns åsikten att Trump möjligen agerat fel när han bad en utländsk regering att utreda en politisk motståndare – men att det knappast handlar om ett grovt brott som presidenten ska avsättas för.

Och Trump? Presidenten medger inga misstag. I versaler på Twitter natten till fredag deklarerade presidenten: ”DEN FALSKA RIKSRÄTTSUTREDNINGEN ÄR NU DÖD!”

Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten
Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Mars, 2014. Soldater utan nationalitetsbeteckning har gått in i utkanten av Sevastopol på den ukrainska Krim-halvön. Innan månaden är slut har Moskva tagit över Krim från Ukraina.

Foto: Andrew Lubimov/AP

Senatorn Joe Biden, till höger, och hans son Hunter, till vänster, sitter på ett flyg till Chicago i november 2008, strax innan Barack Obama vinner valet och Biden blir USA:s vicepresident.

Foto: USA Today Network/TT
Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten
Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten
Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten
Foto: TT, Illustration: Henrik Malmsten

Volodomyr Zelenskyj, till vänster, gör sitt första besök vid FN i New York som ukrainsk president i september 2019. Hos FN möter han USA:s president Donald Trump, som ett par månader tidigare bett Zelenskyj utreda Joe Biden.

Foto: Evan Vucci/AP

Den mäktiga talmannen i representanthuset i Washington, demokraten Nancy Pelosi, låter kammaren rösta i slutet av oktober 2019 om att formellt inleda en riksrättsutredning mot USA:s president Donald Trump.

Foto: Melina Mara/TT