Annons

Kreml: Trump och Putin ska mötas i Helsingfors

Rysslands Vladimir Putin och USA:s Donald Trump.
Rysslands Vladimir Putin och USA:s Donald Trump. Foto: Jorge Silva/AP

Det första officiella toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin kommer att hållas i Helsingfors.

På presidenternas dagordning ligger ländernas fortsatt dåliga relation.

Under strecket
Omni, TT
Uppdaterad
Publicerad

Vladimir Putin (till vänster) och Donald Trump vid ett tidigare möte. Arkivbild.

Foto: Jorge Silva/AP/TTBild 1 av 1

Vladimir Putin (till vänster) och Donald Trump vid ett tidigare möte. Arkivbild.

Foto: Jorge Silva/AP/TTBild 1 av 1
Vladimir Putin (till vänster) och Donald Trump vid ett tidigare möte. Arkivbild.
Vladimir Putin (till vänster) och Donald Trump vid ett tidigare möte. Arkivbild. Foto: Jorge Silva/AP/TT

Mötet kommer att hållas den 16 juli, meddelar både Vita huset och Kreml på torsdagen.

Trump och Putin har träffats tidigare vid två tillfällen, inofficiellt under större internationella möten. Denna gång blir det mer formellt.

"De två ledarna kommer att diskutera relationer mellan USA och Ryssland och ett antal nationella säkerhetsfrågor", meddelar Vita huset.

Syrien och Ukraina

Kreml är inne på samma spår – "det nuvarande tillståndet och framtida möjligheterna för utveckling av rysk-amerikanska relationer".

– Jag tror att vi kommer att prata om Syrien. Jag tror att vi kommer att prata om Ukraina, säger Donald Trump.

– Jag tror att vi kommer att prata om många andra ämnen. Och vi får se vad som händer. Man vet aldrig med möten, vad som kan hända, eller hur?

Annons
Annons

Beskedet om mötet följer onsdagens möte mellan Vladimir Putin och Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton i Moskva. Där uttryckte Putin en förhoppning om "ett första steg" för att förbättra relationerna.

Kyligare än på länge

Relationerna är på många sätt de sämsta sedan Kalla kriget efter Rysslands annektering av Krimhalvön, dess inblandning i kriget i östra Ukraina, oenighet kring Syrien och anklagelser om ryska påverkansförsök på det amerikanska presidentvalet.

Mötet kan av kritiker också anses underminera den pågående utredningen av kontakter mellan Ryssland och Donald Trumps valkampanj. Och den kan irritera flera av USA:s allierade som vill isolera Ryssland allt mer, som Storbritannien efter nervgiftattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i mars.

Stoltenberg positiv

Från Nato är tongångarna dock positiva.

– Jag välkomnar det kommande mötet mellan president Trump och president Putin eftersom jag tror på dialog. Natos inställning till Ryssland är vad vi kallar tvåspårig; det är försvar och dialog, säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Dialog är inte ett tecken på svaghet, dialog är ett tecken på styrka. Så länge vi är starka, så länge vi är enade så kan vi tala med Ryssland.

Finlands president Sauli Niinistö välkomnar presidenterna till landet och säger att "de säkerligen kommer att diskutera det övergripande internationella läget och förhoppningsvis också rustnings- och avväpningsfrågor".

– Även små steg som minskar spänningarna skulle ligga i allas intresse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons