Annons

Kreml slår tillbaka mot demonstranter

Polisen griper en demonstrant i samband med en demonstration i Moskva under lördagen. Arkivbild.
Polisen griper en demonstrant i samband med en demonstration i Moskva under lördagen. Arkivbild. Foto: AP/TT

Ryssland uppmanar teknikjättar att sluta annonsera för vad man kallar "illegala sammankomster" på sina plattformar. Draget är det senaste i ett försök från Kreml att slå ned på de största regimkritiska protesterna på snart sju år.

Under strecket
TT
Publicerad

Uppemot 60 000 tros ha slutit upp vid lördagens demonstration i Moskva, enligt organisationen White Counter. Detta trots en vingklippt opposition där flera är frihetsberövade, däribland aktivisten Aleksej Navalnyj som avtjänar ett 30 dagar långt fängelsestraff.

I samband med demonstrationen greps enligt uppgift ytterligare 136 personer, merparten av dem när de rörde sig mot regeringskvarteren. Över 2 000 personer har gripits de senaste två veckorna för att ha deltagit i olika demonstrationer mot ett beslut att inte tillåta några oppositionskandidater i nästa månads lokalval i Moskva.

Om de gripna till slut döms för brott väntar förmodligen kortare fängelsestraff för många av dem. Men för vissa har frihetsberövandet fått omedelbara följder.

Den 43-årige tv-chefen Dmitrij Vasiljev greps sent på kvällen i fredags i samband med en protestaktion. Gripandet följdes av flera timmar av förhör, under vilka läkare fick tillkallas flera gånger på grund av han sviktande hälsa.

Vasiljev har diabetes, men trots hans dåliga skick fortsatte förhören innan han först fördes till arresten för att senare få vård på sjukhus på grund av höga blodsockernivåer.

Innan dess beslagtogs både hans insulinmätare och sprutor, rapporterar nyhetssajten Mediazona. Han får nu intensivvård på ett av Moskvas sjukhus, där en talesperson beskriver hans tillstånd som allvarligt.

I dag skulle Vasiljev ha prövats av domstol, men saken sköts upp eftersom han inte kunde närvara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons