Annons

Saeed Alnahhal:Kriget är nästan slut – men alla vi syrier kan inte åka hem

”Dags att åka hem – kriget är slut nu.” Det får vi syrier höra emellanåt. En del kan åka tillbaka – och gör det faktiskt då och då. Men för många är det omöjligt att återvända så länge Bashar al-Assad sitter vid makten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De Flesta av cirka 120 000 syrier som hamnade i Sverige sedan 2011 kommer inte att åka tillbaka hem, även om kriget tar slut, skriver SvD:s Saeed Alnahhal.

Foto: Visar Kryeziu/AP Bild 1 av 1

De Flesta av cirka 120 000 syrier som hamnade i Sverige sedan 2011 kommer inte att åka tillbaka hem, även om kriget tar slut, skriver SvD:s Saeed Alnahhal.

Foto: Visar Kryeziu/AP Bild 1 av 1
De Flesta av cirka 120 000 syrier som hamnade i Sverige sedan 2011 kommer inte att åka tillbaka hem, även om kriget tar slut, skriver SvD:s Saeed Alnahhal.
De Flesta av cirka 120 000 syrier som hamnade i Sverige sedan 2011 kommer inte att åka tillbaka hem, även om kriget tar slut, skriver SvD:s Saeed Alnahhal. Foto: Visar Kryeziu/AP

Nu höjs en del röster – en del från ”gamla” invandrare – att nyanlända syrier ska åka hem. Detta efter att den syriska regimen, med hjälp av ryskt flygunderstöd och Iran, nästan har vunnit kriget.

Och det finns många som faktiskt kan åka tillbaka, och leva under Bashar al-Assad. Det är samma grupp som inte hade haft några större problem med att stanna i Syrien även under kriget.

I de syriska länen Latakia, Tartus, Hamah, Suwayda, och en stor del av Damaskus, var läget förhållandevis stabilt.

Men de som verkligen behövde lämna Syrien gjorde det på grund av regimen – som nu är mycket starkare än 2012. De kan inte åka tillbaka.

I Syrien finns sex säkerhetstjänster med 27 enheter som arbetar självständigt.

Dessutom får de som fick flyktingstatus, drygt 11 000 personer, inte besöka sitt hemland enligt Migrationsverkets regler. Myndigheten tar deras hemlandspass och ger dem svenska resedokument.

Annons
Annons

Men de som fick en annan typ av uppehållstillstånd än flyktingstatus får, tekniskt sett, åka hem. Och en del – de som inte har problem med regimen– gör också det, och kommer sedan tillbaka till Sverige.

Men tusentals människor finns på den syriska säkerhetspolisens listor över personer som ska gripas. Den risken fanns före flykten, och den finns nu efteråt. I Syrien finns sex säkerhetstjänster med 27 enheter som arbetar självständigt. Det är fullt möjligt för en person att samtidigt vara efterlyst av flera av dessa.

En del har kallats till militärtjänst, obligatoriskt eller som reserv, under tiden de har vistats i Sverige. Nu är de efterlysta och kan riskera livet om de återvänder.

Det finns även en grupp som aldrig var i Syrien under kriget. De hade kunnat fortsätta sina liv i de stabila arabiska gulfstaterna, eller Grekland, där de arbetade i flera år innan den syriska revolutionens utbrott.

Syrier i allmänhet kom inte heller till Sverige för att de saknade tillgång till grundläggande mänskliga behov. Men när upprorsmakarna 2013–2014 insåg att världen inte skulle stödja dem mot diktaturen, förstod de att deras kollektiva dröm – att införa demokrati – inte skulle förverkligas.

Då började de söka ett nytt värdigt liv i ett annat land där man kan få medborgarskap – och ett starkt pass. De flesta EU:s länder kunde erbjuda detta, men många ville hamna i Sverige trots att de var tvungna att söka asyl i ett annat europeiskt land.

Förutom att Sverige är ett rikt, starkt land som respekterar mänskliga rättigheter, var det 2013–2016 det enda landet i hela världen som gav flyktingar permanent uppehållstillstånd – oavsett om de hade flyktingstatus eller var så kallat ”alternativt skyddsbehövande”.

Annons
Annons

Därmed riskerade man inte att utvisas, oavsett den politiska utvecklingen i Syrien. Dessutom kunde man ansöka om medborgarskap efter bara 2–3 år för barn, och 4–5 år för vuxna.

Efter att ha fått medborgarskap väljer kanske en del som har det svårt att etablera sig här i Sverige att flytta vidare till något arabisktalande land. Där de kan få det lättare att leva, arbeta och uppfostra barnen ”på sitt sätt”.

Men många, som jag själv, trivs bra i mitt nya hemland och kommer inte lämna.

Så oavsett om kriget har tagit slut eller inte kommer många syrier inte åka hem – åtminstone inte så länge den nuvarande regimen styr landet.

Att leva i två världar – fredens Sverige och krigets Syrien | SvDsvd.se”O du store Löfven” – ska vi packa väskorna nu? | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons