Annons

”Kriget i Syrien avgjort innan årsskiftet”

IS har besegrats i självutnämnda huvudstaden Raqqa i Syrien. En psykologiskt viktig seger, enligt Per Jönsson på Utrikespolitiska Institutet (UI). Han menar att Syriens president al-Assad och Rysslands Putin i praktiken redan vunnit kriget.

Under strecket
Publicerad

Rojda Felat, från Syrian Democratic Forces (SDF), viftar med gruppens flagga på Al-Naim-torget i Raqqa.

Foto: Bulent Kilic/AFPBild 1 av 1

Rojda Felat, från Syrian Democratic Forces (SDF), viftar med gruppens flagga på Al-Naim-torget i Raqqa.

Foto: Bulent Kilic/AFPBild 1 av 1
Rojda Felat, från Syrian Democratic Forces (SDF), viftar med gruppens flagga på Al-Naim-torget i Raqqa.
Rojda Felat, från Syrian Democratic Forces (SDF), viftar med gruppens flagga på Al-Naim-torget i Raqqa. Foto: Bulent Kilic/AFP

I tre år var Raqqa i Syrien huvudstad i den terrorstämplade sunniextremistiska rörelsen Islamiska Statens (IS) självutnämnda kalifat. Efter en över fyra månader lång offensiv bekräftade den kurdisk-arabiska alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) på tisdagen att de erövrat staden.

I juli i år drevs IS ut ur Mosul i Irak och i och med att de nu förlorat Raqqa har terrorgruppen tappat alla sina betydelsefulla fästen. Kvar finns några byar och mindre städer längs floden Eufrat, och öknarna runt omkring dem.

– Nu är det inget kalifat längre. Nu är det en gerillaarmé på reträtt, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska Institutet.

På nyårsafton sa jag att kriget kommer att ta slut under 2017. Det tror jag fortfarande.

Han menar att det är en väldigt viktig psykologisk seger att ha tagit det som IS har kallat sin huvudstad, men poängterar att det hela sommaren stått klart att det bara är en tidsfråga innan IS skulle förlora Raqqa. Att offensiven höll på i över fyra månader ska inte ses som att segern inte var självklar.

Annons
Annons

– Jag tycker inte att det har tagit lång tid. Ska man undvika att döda civila får man ta det kvarter för kvarter. Det är ett gott betyg åt SDF att man inte gått för fort fram, säger Per Jönsson.

Segern i Raqqa innebär enligt Per Jönsson att Syriens president Bashar al-Assad nu kan koncentrera sig på att slå ner det sista av jihadistgruppen Jabhat Fatah al-Sham, som tidigare kallades al-Nusrafronten. Rörelsen kontrollerar fortfarande vissa områden i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

– Snart är det inte mycket kvar av motståndet. Vare sig de anständiga rebellerna, som är utslagna sedan länge, eller de mer eller mindre jihadistiska rebellerna, säger Per Jönsson.

Vinnarna i Syrienkriget blir Bashar al-Assad och Rysslands president Vladimir Putin.

– I praktiken har de redan vunnit, säger Per Jönsson.

Han tror att Syrienkriget snart är över

– På nyårsafton sa jag att kriget kommer att ta slut under 2017. Det tror jag fortfarande, säger Per Jönsson.

Den stora frågan när kriget tar slut blir enligt Per Jönsson vad som händer med kurderna.

– I allas ögon utom de turkiska har de förtjänat all heder och ära genom att hålla ett stort landområde fritt från jihadistiska rebeller och dessutom varit ytterst effektiva i att knäcka IS, säger Per Jönsson.

När Raqqa förklarades befriat på tisdagen hissades kurdiska YPG:s flagga i staden. YPG är den dominerande gruppen inom den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som består av tiotusentals soldater. Sedan alliansen bildades för drygt ett år sedan har de haft en viktig roll i kampen mot IS. Men trots att kurdernas insats i kriget mot IS erkänns av omvärlden oroas Per Jönsson av att det var YPG:s flagga som hissades.

Annons
Annons

SDF:s politiska gren har förberett ett federalt självständigt styre i nordöstra Syrien, något som Bashar al-Assad har gett signaler om att han kan tänka sig att tillåta. Men för att Turkiet ska acceptera ett autonomt styre i området kan det inte framstå som ett kurdiskt självstyre. Också USA:s stöd till SDF bygger på att det är en sammanslutning av flera etniska grupper.

– Om USA hundraprocentigt ska backa kurderna bör det ske under täckmantel av det här multietniska styret. Det är smart av kurderna att ha varit aktiva i att driva fram det. Därför verkar det dumt att sätta upp en kurdisk flagga i Raqqa.

Raqqa domineras av arabisk befolkning, och har aldrig räknats som en kurdisk stad. Om inte flaggan snabbt tas bort kan den leda till en politisk och diplomatisk kris enligt Per Jönsson.

– Annars kommer många arabiska ledare säga att de inte accepterar flaggan. Det blir också lättare för al-Assad att säga “se, nu visar kurderna sitt rätta ansikte, nu ska de erövra Raqqa.

Per Jönsson tror inte att flagghissningen är del av någon strategi från YPG:s sida, utan ett överilat infall av en enskild befälhavare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons