Annons

Kriminolog: Lätt att begå övergrepp på festival

Tre misstänkta våldtäkter på två festivaler under fredagsnatten - varav en mitt under en konsert. Trots att det är svårt att förstå kan en våldtäkt lätt ske i ett publikhav, berättar kriminologen Nina Rung.

Under strecket
Publicerad

Det var under en konsert med Håkan Hellström på Bråvallafestivalen som en kvinna utsattes för en misstänkt våldtäkt.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var under en konsert med Håkan Hellström på Bråvallafestivalen som en kvinna utsattes för en misstänkt våldtäkt.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Det var under en konsert med Håkan Hellström på Bråvallafestivalen som en kvinna utsattes för en misstänkt våldtäkt.
Det var under en konsert med Håkan Hellström på Bråvallafestivalen som en kvinna utsattes för en misstänkt våldtäkt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Mitt i publikhavet under fredagens konsert med Håkan Hellström på Bråvalla ska en man ha hållit fast en flicka och våldtagit henne. Flickan är i chock, berättar polisen till TT. Även under Västerås Cityfestival har två kvinnor anmält våldtäkt.

Förra sommaren ökade anmälningar om sexuellt ofredande med 20 procent och flera kvinnor anmälde våldtäkter från festivaler runt om i landet.

– Många frågar sig hur det kan ske en våldtäkt mitt i ett publikhav när det är många runtomkring. Men en våldtäkt är inte alltid en penetration med kön, utan det kan vara att någon stoppar in fingrar i en kvinnas underliv och det är lätt att göra i en stor massa, säger Nina Rung, som har jobbat med utredningar av sexualbrott vid polisen i Stockholm.

Annons
Annons

Men det är inte festivalerna i sig som är problemet. Nina Rung tycker att det är väntat att det sker sexuella ofredande festivaler eftersom de bara är en ”liten droppe i ett samhällshav”. Sexuella övergrepp sker i hela samhället, berättar hon.

– Problemet är att vi inte har tillräckligt förebyggande arbete med de skeva ideal och normer som finns hos främst pojkar och män.

En av fem elever på gymnasiet har varit utsatta för sexuellt övergrepp, visar en undersökning som Allmänna Barnhusen gjorde 2014. En av forskarna var Carl Göran Svedin, han är professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet.

– Ungdomars egna upplevelser av sexuella övergrepp har legat ganska konstant senaste åren men anmälningsbenägenheten har ökat, säger han.

Den mediala rapporteringen och kända personers berättelser om övergrepp kan också bryta tabun, menar både Carl Göran Svedin och Nina Rung.

– Det är viktigt att det synliggörs ordentligt så att unga förstår att det handlar inte bara om mig, säger Svedin.

När övergrepp sker i stora folkmassor är en nyckelåtgärd att omgivningen reagerar. Offret själv hamnar ofta i chock, 7 av 10 våldtäktsoffer paralyseras, visar en studie från Akutmottagningen vid Södersjukhuset, förra året. Det behövs civilkurage:

– Vi måste ge unga och vuxna redskap att reagera när övergrepp sker, säger Nina Rung.

Däremot finns det en plats där det pratas för lite om övergrepp, anser Rung och Svedin: skolan.

– Det är inte farligare att låta sina barn gå på festival än att skicka dem till skolan, säger Carl Göran Svedin.

Sex och samlevnad är inte ett obligatoriskt enskilt ämne i skolan, utan ska ingå i andra ämnen. Det gör att ämnet kan falla mellan stolarna trots att skolan är den plats där flest övergrepp sker, menar Nina Rung.

– Idag handlar sex och samlevnad mest om biologi, hur barn blir till och att man ska använda kondom. Hur kan det vara så att 98 procent av alla misstänkta sexualbrott begås av män? Vi behöver prata om maskulinitetsnormer, säger Nina Rung.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons