Annons

Kriminolog: Mc-krig inte hela förklaringen

Sprängdådet i Norrköping  den 22 januari utreds som allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord. En man i 25-årsåldern är anhållen.
Sprängdådet i Norrköping den 22 januari utreds som allmänfarlig ödeläggelse alternativt försök till mord. En man i 25-årsåldern är anhållen. Foto: Malin Hoelstad

Sprängdåd med misstänkta kopplingar till mc-gäng som ”No Surrender” eller ”Bandidos” är inte hela förklaringen till sprängningarna i landet, enligt forskare. Men poliser vittnar om att mc-klubbar flyttat fram sina positioner och att sprängmedel har beslagtagits.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Forskaren och kriminologen Amir Rostami.

Foto: Bertil Ericson/TT

Flera av det senaste årets allvarliga sprängningar kan vara riktade mot mc-grupperingen No Surrender, enligt källuppgifter till flera medier. En gruppering som inte accepteras av de traditionella mc-klubbarna Bandidos och Hells Angels.

– Mc-gängen har flyttat fram sina positioner och vissa av oss försöker ringa i varningsklockan, säger en polis till SvD, som vill vara anonym.

Polisen har inte officiellt bekräftat att måltavlan i veckans sprängning i Norrköping , eller i bostadshuset i Linköping i juni förra året, är mc-relaterade. Men uppgifter pekar på att attentaten varit riktade mot ledargestalter inom No Surrender, som bildades i Nederländerna.

Men att Hells Angels och Bandidos inte välkomnar andra internationella klubbar på svensk mark är inget nytt. Konflikter för att hindra nyetablering av nya mc-klubbar går längre tillbaka.

– Att tala om ett ”mc-krig” nu ger lite fel associationer till det stora mc-kriget. Att mc-klubbar ligger i konflikt med varandra är ju mer eller mindre något som pågår kontinuerligt, säger forskaren och kriminologen Amir Rostami.

Annons
Annons

Forskaren och kriminologen Amir Rostami.

Foto: Bertil Ericson/TT

Han säger också att den organiserade kriminella miljön är dynamisk och överlappande, vilket innebär att personer som tidigare ingått i ett känt förortsnätverk också kan ingå i mc-miljön.

– Det finns en fast kärna som lever på att andra gör smutsjobbet. Men bombdåden runt om i landet har många olika motiv och de som eventuellt är kopplade till mc-gängen förklarar därför inte hela bilden om varför vi har en kraftig ökning av sprängningar, säger Rostami.

Poliser i olika delar av Sverige vittnar till SvD om att exempelvis Bandidos lika gärna skulle kunna beskrivas som ett förortsgäng på vissa platser.

– Bandidos har till stor del klivit in i mer etablerade förortsgäng. Falanger uppstår som sedan försvinner eftersom grupperingar smälter samman, säger en poliskontakt.

Ett aktuellt exempel på att de kriminella nätverken överlappar varandra är den 36-åring som polisen gripit och som misstänks för inblandning i sprängdådet på Östermalm den 13 januari. Utifrån hans omfattande brottsregister framkommer en bild av en person med kopplingar till både mc-gäng och ett välkänt kriminellt nätverk i söderort.

Det är fortfarande oklart om han har något med händelsen att göra och motivet är okänt.

– Några mc-klubbar ligger närmare gatugängen. Dessa hamnar också frivilligt eller ofrivilligt i konflikter som gatugängen har. Andra är mer strategiska och vill inte ha synliga konflikter. Miljön är inte så homogen, säger Amir Rostami.

Forskaren och kriminologen Amir Rostami.
Forskaren och kriminologen Amir Rostami. Foto: Bertil Ericson/TT

Detta pussel av individer och konflikter kan göra det svårt för polis och åklagare att se mönstret.

I juni förra året föll en dom mot en man som kunde knytas till en omfattande vapen- och sprängmedelgömma. Beslaget sticker ut som särskilt allvarligt. Poliserna som hittade de fyllda bilarna ryggade instinktivt tillbaka, när de såg dynamiten, automatvapen, kulsprutan och revolvrarna. Där fanns också hagelgevär, ljuddämpare och tusentals patroner.

Den 32-årige man som fälldes var enligt domen ”fullvärdig medlem” i Bandidos MC men personer som också omskrivs i domen ingår enligt polisen i Bredängsnätverket i södra Stockholm. Ännu ett exempel på överlappning i den kriminella miljön.

– Vi har ett behov att förenkla för att förstå, och då vill vi gärna att det ska kategoriseras, det behovet har inte medlemmarna i dessa miljöer, säger Amir Rostami.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons