Annons

Eniro gör nyemission på kvarts miljard

Det krisande bolaget Eniro gör allt för att överleva. Bolaget ber aktieägarna om hjälp och gör ny en nyemission på 275 miljoner kronor för att slippa ansöka om företagsrekonstruktion.

– Det är tveksamt om aktieägarna är villiga att skjuta till mer pengar, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Under strecket
Publicerad

Eniros huvudkontor i Solna, norr om Stockholm.

Foto: Bezav MahmodBild 1 av 1

Eniros huvudkontor i Solna, norr om Stockholm.

Foto: Bezav MahmodBild 1 av 1
Eniros huvudkontor i Solna, norr om Stockholm.
Eniros huvudkontor i Solna, norr om Stockholm. Foto: Bezav Mahmod

Eniros sista chans är att aktieägarna kan tänka sig att pytsa in mer pengar i verksamheten. Bolaget vill dessutom att innehavare av konvertibler och de utdelningstäta preferensaktierna byter till stamaktier.

På måndagsmorgonen presenterades ett förslag till rekapitalisering. Det innebär ett nytt låneavtal, avskrivning av banklån och kvittning av banklån mot stamaktier. När innehavare av konvertibler och preferensaktier växlat in mot ”vanliga” stamaktier ska bolaget genomföra en nyemission på 275 miljoner kronor.

”Om uppgörelsen accepteras slipper Eniro sin tunga finansiella ryggsäck. Då bolagets underliggande rörelse är lönsam kan vår nya affärsmodell genomföras”, skriver vd Örjan Frid i ett pressmeddelande.

Men Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror inte att Eniro kommer lyckas.

Annons
Annons

– Bolaget har under en länge tid balanserat på konkursens rand. Eniro försöker sträcka sig efter ett sista halmstrå, men det är tveksamt om aktieägarna är villiga att skjuta till mer pengar, säger han och fortsätter:

– Jag tror det går till rekonstruktion.

En av bolagets större innehavare av preferensaktier och konvertibla skuldebrev, MGA Holding med 9,2 procent respektive 15,3 procent, stöder styrelsens förslag och har förbundit sig att acceptera båda erbjudanden.

Samtidigt går bankerna, alltså långivarna, med på att kvitta lån på 150 miljoner kronor mot stamaktier.

Om Eniro lyckas med de första steget är det dags för nyemission på 275 miljoner kronor, som ska användas till att amortera på banklånet. Bankerna lovar att då skriva av lika stor del, vilket betyder att banklånet minskar med 550 miljoner kronor. Om inte aktieägare inte tecknar sig i nyemissionen kommer de långivande bankerna att teckna stamaktier genom kvittning av banklån.

Kostnaderna för rekapitiliseringen på 88 miljoner kronor bekostas med nya banklån.

Om inte årsstämman godkänner planen kommer Eniro att ansöka om rekonstruktion, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons