Annons

Krisen i Socialdemokraterna – på 3 minuter

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

Avgångskrav och opinionssiffror på bottennivåer. Socialdemokraterna kämpar just nu för att ta sig ur partiets pågående kris. Här är bakgrunden till varför den trappats upp.

Under strecket
Publicerad

Varför krisar Socialdemokraterna?

Flera opinionsmätningar har visat att Sverigedemokraternas väljarstöd ligger i linje med, eller till och med är högre, än Socialdemokraternas.

Från vissa starka S-fästen är domen hård, och de eftergifter S har tvingats till via januariavtalet lyfts som en av anledningarna till det sviktande stödet. Några exempel är slopad värnskatt, förändringar i arbetsrätten samt införandet av fri hyressättning vid nybyggnation.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad menar att de dystra siffrorna beror på dels en utbredd oro över samhällsutvecklingen, dels på att regeringsansvaret innebär att ”fatta en del tuffa beslut”.

Vad kritiseras Stefan Löfven för?

Partiet har dessutom pressats av den senaste tidens eskalerande gängvåld i form av skjutningar och sprängdåd, vilket statsminister Stefan Löfven intervjuades om i SVT:s Agenda den 17 november.

Hans svar har under veckan väckt starka reaktioner bland ledarskribenter, politiska kommentatorer och oppositionsledare. Kritiken rör att han varit för otydlig och avfärdat att det ska finnas en koppling mellan migration och kriminalitet. Stefan Löfven lyfte fram ekonomisk ojämlikhet som de främsta förklaringarna till det upptrappade våldet.

Annons
Annons

Så väl Ulf Kristersson (M) som Jimmie Åkesson (SD) har kritiserat statsministerns uttalande:

– Det finns ingen logik – ingen verklighetsförankring – överhuvudtaget i vad vår statsminister säger, sa Jimmie Åkesson i ett tal under partiets landsdagar i Örebro i helgen.

Hur tacklar Socialdemokraterna det svåra läget?

Inom partiet står man dock bakom Löfven – i stället är partisekreteraren Lena Rådström Baastad föremål för intern kritik. En källa inom partiet säger till SvD att Rådström Baastad ”inte lyckas nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens”.

Själv lovar hon bättring och en ökad tydlighet, samtidigt som hon säger att kvinnor i politiken bedöms och kritiseras hårdare än män.

Men partiet är långt ifrån oberört av turbulensen. På fredagen antog partistyrelsen en mellanvalsstrategi som man hoppas ska få de dystra opinionssiffrorna att vända.

Några detaljer ur strategin har inte avslöjats, men fokus ligger på att förtydliga vad partiet vill och att visa resultat för väljarna i viktiga frågor så som välfärden och att få stopp på gängskjutningarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons