Annons

Peter Alestig:Se upp för krisens falska ”goda” miljönyheter

Medan det stämmer att kanalerna i Venedig har blivit klarare i båtarnas frånvaro, har den mest spridda bilden på svanar visat sig komma från ön Burano utanför Venedig.
Medan det stämmer att kanalerna i Venedig har blivit klarare i båtarnas frånvaro, har den mest spridda bilden på svanar visat sig komma från ön Burano utanför Venedig. Foto: MEGA/TT

Delfiner och svanar har återvänt till Venedigs tomma kanaler. Elefanter bryter sig in i en övergiven kinesisk by. Många falska miljönyheter sprids i coronakrisens spår. Harmlöst, kan tyckas – men mellan raderna finns ett riskabelt budskap.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Varje stor nyhet följs numera av ett moln av falska nyheter – och coronautbrottet är inget undantag. I krisens spår har en lång rad falska tips om hur man skyddar sig mot viruset dykt upp, liksom konspirationsteorier om virusets ursprung (nej, det är inte skapat av den kinesiska militären). Men en tredje kategori falska coronanyheter är en till synes oskyldig sådan: positiva miljönyheter i utbrottets spår.

Bland annat sprids bilder som påstås visa en grupp elefanter som brutit sig in i en öde kinesisk by i Yunan-provinsen, druckit 30 kg majsvin och somnat på det intilliggande fältet. Andra videor och bilder visar kristallklara kanaler i Venedig, vissa med vackra svanar eller lekfulla delfiner – de sistnämnda påstås av vissa simma i kanalerna för första gången på 60 år.

”Naturen har precis tryckt på reset-knappen åt oss”, skriver en person på Twitter.

Bilderna är, med få undantag, falska. Medan det stämmer att kanalerna i Venedig har blivit klarare i båtarnas frånvaro, har den mest spridda bilden på svanar visat sig komma från ön Burano utanför Venedig. Och svanar är vanliga i Burano, enligt National Geographic.

Annons
Annons

Delfinbilderna är i sin tur antingen rena fabrikationer eller kommer från andra platser, som Sardinien. Och de fulla kinesiska elefanterna? En kinesisk nyhetssajt skriver att även de bilderna är falska, även om vilda elefanter förekommer i området. Sedan länge.

Nu kan detta tyckas vara harmlösa falska nyheter. Men mellan raderna i rapporterna om dem skymtar en alltför optimistisk syn på naturens förmåga att återhämta sig så fort människan slutar med sina störande aktiviteter.

Här är problemet med den optimistiska synen på naturens självläkande kraft: det finns lika många exempel på motsatsen.

Ja, i vissa fall kan naturen återhämta sig snabbt från katastrofer orsakade av människan. En metastudie från 2009 gick igenom 240 studier på ekosystem som drabbats av miljöförstöring, som till exempel oljeutsläpp eller skogsskövling, och kom fram till att återhämtningen ofta tog mellan 10 och 56 år (beroende på typ av miljökatastrof och ekosystem).

Men här är problemet med den optimistiska synen på naturens självläkande kraft: det finns lika många exempel på motsatsen. Där naturen kanske aldrig hittar tillbaka till den balans som rådde innan människan började störa.

Det kanske tydligaste exemplet: vårt klimat. Vi kan ta de tyska väntade utsläppsminskningarna i coronakrisens spår som exempel. En analys från tyska Euroactiv spår att landet kommer att minska sina CO2-utsläpp med 50–120 miljoner ton i år, motsvarande ungefär 1–2 gånger Sveriges samlade utsläpp.

Minst sagt goda nyheter för klimatet. Problemet är att vi inte kommer att märka av den utsläppsminskningen på många år – medan vi fortfarande känner effekten av utsläppen från när världens första kolkraftverk, Edison Electric Light Station, invigdes år 1882.

Annons
Annons

De utsläppsminskningar vi gör nu kommer inte bara att gynna oss, utan göra planeten till en trevligare plats att bo på många generationer framåt.

Förklaringen finns i det obekväma faktum att koldioxiden når sin maximala uppvärmande effekt långt efter att den släpps ut ur våra skorstenar och avgasrör. Kolets komplexa kretslopp gör det svårt att beräkna exakt hur länge vi får dras med en enskild ny koldioxidmolekyl – men enligt en studie tar det i genomsnitt omkring 10 år från utsläpp till uppvärmningsmaximum. Därefter finns molekylen sannolikt kvar i kretsloppet i hundratals eller rent av tusentals år och fortsätter öka värmen på planeten, innan den hittar sin långsiktiga viloplats i djuphavet.

Dystert? Absolut. Men det finns – som jag ser det – också en positiv sida av koldioxidens långa livslängd. De utsläppsminskningar vi gör nu kommer inte bara att gynna oss, utan göra planeten till en trevligare plats att bo på många generationer framåt. Varje kortsiktig utsläppsminskning får väldigt långsiktiga effekter – även om inte klimatet kan ”studsa tillbaka” som om inget hade hänt så fort vi slutar elda fossila bränslen.

Förresten, om du vill se filmen på delfinerna på Sardinien finns de här – de är fortfarande söta, även om de inte befinner sig i Venedigs kanaler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons