Annons

Krismöte i regionerna om materialbristen

I Uppsala har de planerade operationerna på Akademiska sjukhuset ställts in sedan i fredags i förra veckan. Arkivbild.
I Uppsala har de planerade operationerna på Akademiska sjukhuset ställts in sedan i fredags i förra veckan. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

De fem regionerna som drabbats av brist på sjukvårdsmaterial efter leverantörsbytet har hållit krismöte på fredagsmorgonen. I fyra av de fem regionerna råder fortfarande stabsläge.

Under strecket
Johanna Cederblad / TT
Publicerad

Sedan regionerna i Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland bytte leverantör av sjukvårdsmaterial den 1 oktober har det utbrutit kaos då de inte fått de förbrukningsartiklar de behöver för vården. Planerade operationer har ställts in i Uppsala, Dalarna och Västmanland, och alla regioner utom Södermanland befinner sig i stabsläge.

Under fredagsmorgonen har regionordförandena hållit krismöte på telefon.

– Vi är fortfarande bekymrade, säger Erik Weiman, ordförande i regionstyrelsen i Uppsala (M).

Monica Johansson, ordförande i region Södermanland (S), berättar att de använt de breda penseldragen då de diskuterat vad som hänt.

– Vi har talat om hur vi ska gå vidare i nästa skede. Vi ska titta på handläggningen och på avtalet, säger hon.

TT: Kommer ni att använda "nödutgången" i kontraktet och avbryta det i förtid?

– Det vill jag inte spekulera i. Först ska vi lösa den akuta krisen. Vi vill att det ska bli rätt, och vill inte förhasta oss, säger Weiman.

Han vill inte heller gå in på om regionerna kommer att kräva ut de viten som kontraktet innehåller. Varje försenad artikel innebär ett vite för leverantören på 40 kronor, enligt avtalet.

TT: Vad tänker du om de som tycker att ni är flata, som inte kliver ur avtalet och säger att ni ska kräva ut vitena?

– Vi är inte flata, men sakliga och försiktiga. Vi försöker göra juridiskt rätt och inte förhasta oss, säger Erik Weiman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons