Annons

Teaterns nya vd: ”Finns en oro och sorg på Dramaten”

Eirik Stubø får gå från posten som Dramatens vd och teaterchef. Beslutet fattades av nationalscenens styrelse på måndagsmorgonen.

– Som vd och teaterchef har det funnits brister i ledarskapet, säger styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Dramatens vice vd Maria Groop Russel tar över efter Eirik Stubø med omedelbar verkan.

Foto: Anders Strömquist och Tomas Oneborg
Foto: Janerik Henriksson/TT

Dramatens vice vd Maria Groop Russel tar över efter Eirik Stubø med omedelbar verkan.

Foto: Anders Strömquist och Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Dramatens nya vd om läget på teatern

Eirik Stubø kommenterade, i ett pressmeddelande från Dramaten, styrelsens beslut av avsätta honom som teaterchef.

– De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen, säger Stubø i pressmeddelandet.

Arbetsmiljön på Dramaten har diskuterats intensivt sedan SVT sände en dokumentär om sångaren och skådespelaren Josefin Nilsson.

I dokumentären framkommer att artisten under 1990-talet misshandlades av sin dåvarande partner. Mannen har i många år varit verksam som skådespelare vid Dramaten. Han fick också nyligen en roll i en uppsättning, något Eirik Stubø, vd och teaterchef, i efterhand beklagat.

Dramatens vice vd Maria Groop Russel tar över efter Eirik Stubø med omedelbar verkan.
Dramatens vice vd Maria Groop Russel tar över efter Eirik Stubø med omedelbar verkan. Foto: Anders Strömquist och Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT

Att styrelsen beslutat att avsätta Eirik Stubø beror inte enbart på uppmärksamheten kring dokumentären om Josefin Nilsson eller någon annan enskild händelse, enligt styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström.

– Det finns Inga enskildheter i det här. Det handlar om att driva det viktiga arbetsmiljöarbetet framåt. Det innebär, som Eirik själv känt den senaste tiden, att han kanske inte haft förtroende i stora delar av personalgruppen. Det handlar om en sammantagen bedömning från styrelsens sida att det krävs en ny ledning för att kunna driva de här frågorna framåt med kraft.

Enligt Ulrika Årehed Kågström är medarbetarna ”väldigt splittrade” kring Stubø.

– Det är inte medarbetarna som har fällt avgörandet i det här utan det är den sammantagna bedömningen som styrelsen gjort när det gäller förmågan att driva arbetsmiljöarbetet framåt. Det finns olika åsikter som alltid när det gäller vilket förtroende medarbetarna har för sin chef.

Eirik Stubø hade rollen som både vd, teaterchef och regissör på teatern. Ulrika Årehed Kågström hoppas att Stubø kommer att fortsätta arbeta som regissör på Dramaten, gärna ”i närtid”.

Som konstnärlig ledare och regissör har Eirik verkligen tagit Dramaten till stora framgångar, säger, Ulrika Årehed Kågström.

Efter reklamen visas:
Varför avgår Eirik Stubø?
Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

Fanns det en diskussion om Eirik Stubø hade kunnat fortsätta som konstnärlig ledare?

– Vi har diskuterat alla möjliga olika varianter och kommit fram till att det här är den bästa lösningen just nu, säger Ulrika Årehed Kågström.

Vice vd Maria Groop Russel blev på måndagen ny vd på Dramaten. Hon har tidigare varit chef på SVT. Hon säger att hon tänker driva arbetet kring arbetsmiljö mer systematiskt än tidigare.

Medarbetarna på Dramaten informerades på måndagsmorgonen.

– Det var blandade känslor, mycket sorg naturligtvis. Det är den starkaste och tydligaste reaktionen, säger Ulrika Årehed Kågström.

Arbetet med att rekrytera en ny teaterchef som får det yttersta konstnärliga ansvaret för Dramaten inleds omedelbart. Ledningen träffades också på måndagen för att tala om hur det konstnärliga arbetet ska drivas innan en ny teaterchef är på plats.

– Det finns en oro och sorg på Dramaten i dag, för det pågår så mycket fantastiskt, så mycket konstnärlig verksamhet. Det finns en oro för konsten, för konstens plats, som verkligen är befogad. Och det är enormt viktigt att ta det vidare, säger Maria Groop Russel.

Under presskonferensen kom en fråga om hur Dramaten ska ändra på bilden av att det finns en genikult på Dramaten och att man förlåter de stora astjärnorna för olika övertramp.

– Genom att jobba med arbetsmiljö på ett modernt sätt, och det gör Dramaten redan. Vi behöver göra mer. Men det är på väg bort även från Dramaten. Jag menar det helt bestämt. Konsten måste få ta plats och ha mycket utrymme, och jag har svårt att tro att det inte går att förena, säger Maria Groop Russel.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna SER VI SLUTET PÅ DEN MANLIGA GENIKULTEN?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons