Annons

Vd:n riskerar åtal – krisplan klar i Hexagon

Hexagons brottsmisstänkta vd Ola Rollén planerar att ta time-out om han åtalas för insideraffärer i Norge. Samtidigt har styrelsen i det tysta tagit fram en konkret krisplan med ny tillförordnad vd och delvis ny organisation om Ola Rollén försvinner i en rättsprocess, uppger källor för SvD.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén.

Foto: Annika af Klercker

Ola Rollén.

Foto: Annika af Klercker
Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Annika af Klercker

Det har varit ett dramatiskt år för mätteknikbolaget Hexagon. Vd:n Ola Rollén står i fokus för en brottsutredning om insideraffärer i Norge, aktiekursen har fallit och flera styrelseledamöter måste ersättas.

Enligt uppgifter till SvD Näringsliv planerar Ola Rollén att ta time-out om det väcks åtal mot honom. Samtidigt spelar styrelsen med just det scenariet, att Rollén kan försvinna in i en långdragen rättsprocess, och har tagit fram en mycket konkret krisplan över vem som ska ta över vd-posten om Rollén tvingas kliva åt sidan.

– Det är rimligt att styrelsen planerar för ett sådant scenario, och att Ola Rollén tar time-out om åtal väcks. Det är bra för Hexagons trovärdighet, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna.

Annons
Annons

Vad händer om Rollén åtalas och senare fälls?

– Det generella och enkla svaret är att styrelsen då borde byta vd. Förtroendet får helt enkelt anses vara förbrukat vid en fällande dom.

Källor uppger att styrelsen i det tysta redan utsett en eventuell efterträdare. Stalltipset är att det handlar om vice vd Robert Belkic, som tillfälligt höll i rodret under de tio dagar i höstas då Rollén satt inlåst i häktet.

Krisplanen kommer samtidigt som styrelsen redan är skadeskjuten. Ordförande, och huvudägare, Melker Schörling, har tidigare meddelat att han under våren lämnar alla sina styrelseuppdrag på grund av sviktande hälsa. Vid årsskiftet lämnade också Ulrik Svensson rollerna som styrelseledamot i Hexagon och vd i Melker Schörlings maktbolag MSAB.

– För utomstående ser det väldigt turbulent ut. Delar av styrelsen kommer att ersättas och vd är brottsmisstänkt och under utredning. Samtidigt har flera i styrelsen en lång erfarenhet av bolaget, säger Joacim Olsson på Aktiespararna.

Processen för att hitta nya ledamöter till styrelsen är i gång, men samtidigt har valberedningen ingen brådska och avvaktar brottsutredningen i Norge, erfar SvD Näringsliv.

Blir Ola Rollén åtalad ställs nya och tuffare krav på den blivande ordförande. I sammanhanget har styrelseledamoten Gun Nilsson, som även är blivande vd i MSAB, nämnts som en het kandidat till ordförandeposten. Men ingenting är bestämt och flera andra kandidater har flugits in till Stockholm för att intervjuas av valberedningen och av dess ordförande Mikael Ekdahl, enligt uppgifter till SvD. Mikael Ekdahl är ägarrepresentant för Melker Schörling, som äger 47 procent av rösterna.

Annons
Annons

Insidermisstankarna mot Ola Rollén grundar sig i aktieköp för nära 15 miljoner kronor i det norska företaget Next Biometrics som han gjorde via sitt privata bolag Iskossala den 6 till 7 oktober 2015. Dagarna efter att Rollén dammsugit marknaden på Next-aktier presenterade bolaget flera mycket positiva nyheter.

Frågan är vad Ola Rollén visste om utvecklingen för Next Biometrics. Drygt ett år senare, den 26 oktober 2016, greps han på Arlanda misstänkt för insideraffärer och fördes till Oslo där han häktades. Den 4 november släpptes han ur häktet, men misstankarna kvarstår fortfarande.

”Utredningen mot Rollén pågår för fullt. Det är för tidigt att säga något om när saken är färdigutredd. Vi kommenterar inte vad vi kommit fram till i utredningen eller vad vi kommer att göra framöver”, skriver Marianne Bender, första statsadvokat vid Økokrim – Ekobrottsmyndighetens norska motsvarighet, i ett mejl till SvD.

Själv menar Ola Rollén att han är oskyldig. Hans privata bolag Iskossalas affärer gjordes för Greenbridge Partners räkning och han har tidigare uppgett att han personligen inte tjänade något på affärerna.

– Saken är under fortsatt utredningen och det har inte hållits nya förhör med Rollén. Vår syn är densamma, det finns inga grunder för åtal, säger Erik Keiserud, Ola Rolléns norska advokat.

Först den 31 oktober, fem dagar efter att Hexagons vd gripits misstänkt för insideraffärer, gick bolaget ut med ett pressmeddelande. Under tiden höll Ola Rollén under polisbevakning en presskonferens om Hexagons kvartalsrapport, utan att nämna att han var anhållen.

Den uteblivna informationen innebär med stor sannolikhet att börsen kommer att ta Hexagon till Disciplinnämnden, vilket SvD skrivit om tidigare.

– Vi har varit väldigt kritiska till det sätt Hexagon hanterat informationsplikten. Efter vår kritik har börsen tittat på det. Hexagon måste se över sina rutiner för hur bolaget informerar marknaden, säger Joacim Olsson.

SvD har sökt Hexagon för en kommentar men bolaget har inte återkommit.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons