Annons

Kristersson efter grälet: ”Vem av dem bestämmer?”

Vice statsminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP), statsminister Stefan Löfven och M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Gustav Sjöholm/TT, Stina Stjernkvist/TT

En signal från Stefan Löfven till pressade kommuner – eller ett gräl som visar en djup spricka i regeringen? M-ledaren Ulf Kristersson är kritisk efter S-MP-dispyten om flyktingpolitiken.

– Man försöker låtsas att en regering kan ha helt olika ståndpunkter i samma fråga, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande under ett besök i Malmö som fick regeringskollegorna att reagera.

– Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbete, sa statsministern till Sydsvenskan och HD.

De båda MP-statsråden Per Bolund och Isabella Lövin kontrade snabbt på sociala medier och påtalade att uttalandet inte återspeglar regeringens politik.

”S har sin politik. Regeringen driver att Sverige ska stå upp för asylrätten och att flyktingpolitik ska vara rättssäker, effektiv och human. Vi vill att alla länder, inklusive Sverige, tar ansvar”, skrev vice statsminister Isabella Lövin på Twitter.

Moderatledaren Ulf Kristersson ser ordväxlingen som en spricka i regeringssamarbetet.

Den här regeringen har inte visat sig kapabel att samla ihop sig till en vettig politik.

– Man försöker låtsas att en regering kan ha helt olika ståndpunkter i samma fråga. Stefan Löfven är inte vilken partigängare som helst när han uttalar sig så här. Samtidigt är han ingen allmän opinionsbildare. Regeringens linje ska gälla. På så sätt ger jag Isabella Lövin rätt. Men vem av dem bestämmer?, säger Ulf Kristersson till SvD.

Annons
Annons

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Foto: Henrik Montgomery/TT

M-ledaren säger att det är svårt att skönja en konsekvent linje i Socialdemokraternas hållning i migrationspolitiken under det dryga år som gått sedan valet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Tomas Oneborg

– Man har haft tolv månader på sig att sätta ner foten om en ny asylgrund. Men tvärtom har man gång på gång i olika sammanhang stått för en ökad invandring, säger Ulf Kristersson.

M-ledaren pekar på att den konkreta politiken skulle kunna se annorlunda ut:

– Det finns förutsättningar att skapa förnuftiga majoriteter i flera frågor. Men den här regeringen har inte visat sig kapabel att samla ihop sig till en vettig politik, säger Ulf Kristersson.

S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror i och för sig inte att Löfvens uttalande var ”strategisk avvägt”.

– Men jag tolkar det som en yttring för den griniga invandringspolitiken som står i konflikt mot generösa strömningar i partiet, säger han.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Har uttalandet något att göra med vad som händer ute i kommunerna?

– Det är en signal till kommunalråden om att vi står på er sida. I många fall har man ju där slutat hoppats att partiet centralt ska vara ett draglok och har retirerat in i sin egen bubbla, säger Stig-Björn Ljunggren.

Annons
Annons

Sjukvårdsköerna är viktigare att diskutera för partiet.

Statsvetaren med god insikt i S-leden tror att Löfvens underliggande budskap är att man vill nöja sig med de åtaganden som finns med i uppgörelsen om anhöriginvandringen som gjordes i juni och som även KD var med på. Däremot ska inte fler flyktingar komma hit, blir nu budskapet.

– Jag citerar Lenin, ibland behöver man gå i sicksack för att komma framåt, säger Stig Björn Ljunggren, som trots diskussionen nu inte ser migrationspolitiken som den viktigaste frågan att lösa för S.

– Nej, sjukvårdsköerna är viktigare att diskutera för partiet, säger han.

Migrationspolitiken är samtidigt särskilt aktuell just nu, eftersom regeringen nyligen kallat till samtal mellan alla åtta riksdagspartierna. Samtalen i kommittén ska leda fram till hur den framtida migrationspolitiken ska se ut.

Stefan Löfvens presskontakt skriver till TT att det Löfven säger till Sydsvenskan har varit S-politik sedan maj 2018.

"I artikeln uttalar sig Stefan Löfven i egenskap av partiordförande och han svarade på frågan om svenska Socialdemokraterna är på väg mot en dansk modell vad gäller migrationspolitiken.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons