Annons

”Kristersson justerar bilden av SD som pariaparti”

Moderatledaren Ulf Kristersson har gett besked om att han inte kommer att lägga sig i om partikollegor ute i kommunerna söker samarbete med Sverigedemokraterna.

– Han justerar bilden av ett pariaparti på lokal nivå, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Under strecket
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Jonas Hinnfors, statsvetare.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 2 av 3

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 3 av 3

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Tomas Oneborg

Nye M-ledaren Ulf Kristersson, tidigare kommunalråd i Strängnäs och borgarråd i Stockholm, säger till Aftonbladet att han inte säger nej till moderater i landet som vill samarbeta med SD. Han vill inte gå in och peka finger till enskilda kommuner som han menar på många olika sätt arbetar i besvärliga parlamentariska situationer.

Budskapet går stick i stäv mot partilinjen när det gäller samtal i riksdagens olika utskott. Ulf Kristersson har sedan han valdes som partiledare den 1 oktober varit noga med att distansera sig från företrädaren Anna Kinberg Batras öppning mot SD på en presskonferens den 19 januari i år.

– Förmodligen är det senaste utspelet ett resultat av en intern debatt och lokala påtryckningar. Det här är inget som Kristersson bara kommit på, säger Jonas Hinnfors.

Annons
Annons

Jonas Hinnfors, statsvetare.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 2

Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 2 av 2
Jonas Hinnfors, statsvetare.
Jonas Hinnfors, statsvetare. Foto: Emma-Sofia Olsson

Kristersson var själv med i diskussionerna innan Anna Kinberg Batra gav beskedet om en öppning mot SD. Nu vill han nyansera budskapet med tanke på att Decemberöverenskommelsen, DÖ, föll:

– Det var också det, utan att gå in på någon exakta interna diskussioner, som var det gemensamma beskedet som vi ville ge då. Sedan kom det av alla möjliga olika skäl att uppfattas som att M ensidigt skulle börja samtala med SD. Det var inte den avsikt vi hade, säger Kristersson till Aftonbladet.

En liten kluvenhet i Kristerssons uttalande finns där. Men det går mycket troll i ord.

Jonas Hinnfors konstaterar att relationen till SD drivs inifrån Moderaterna:

– Man har svårt att finna den självklara linjen. Med jämna mellanrum gör man justeringar. Det får vi räkna med. Frågan är om det här uttalandet får debatten att välla upp igen och hur det kommer att påverka Kristerssons nyvunna pondus, säger Jonas Hinnfors.

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Statsvetaren pekar på dubbla budskap:

– Han säger att han inte vill använda pekpinnar mot kommunerna, men ger uttryckligen röst för exakt vad riksdagsgruppen får göra och inte göra. Man kan uppenbarligen vara en god moderat på lokal nivå även om man samtalar med SD, tillägger Jonas Hinnfors.

Annons
Annons

Efter valet 2014 styrs var tredje av Sveriges kommuner av partier som samarbetar över blockgränserna. M är med och styr i 93 av 290 kommuner och S i 188 kommuner. I Hässleholm fick SD en kommunalrådspost av M och Alliansen. Men SD-toppen där, Ulf Erlandsson, fick avgå som förste vice ordförande i kommunstyrelsen sedan han spridit rasistiska texter i sociala medier.

– Försöket i Hässleholm föll inte väl ut. Men på det lokala planet är det inget nytt med samarbeten. Det förekommer kontakter före voteringar. Och styret i till exempel Landskrona bygger på SD-stöd, säger Anders Sannerstedt, tidigare docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på skånsk politik.

Sannerstedt har sin tolkning av Ulf Kristerssons uttalande:

– Det hänger samman med att riksdagspolitiken betraktas som högpolitisk medan kommunpolitiken är mer praktisk och inte så ideologisk. En liten kluvenhet i Kristerssons uttalande finns där. Men det går mycket troll i ord, säger han.

Uppenbarligen även denna gång – för Kristersson förändrar senare sitt uttalande i AB och slår fast att partiets hållning är likadan på alla nivåer.

”Vi förhandlar, kompromissar, eller samregerar inte med SD. Mitt budskap är att man ska agera lokalt så som man ska agera nationellt. Vi söker alltid stöd för vår politik, vi har inga problem om någon annan röstar på den. Vi kommer alltid, i alla lägen, att prioritera Alliansen”, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons