Annons

Göran Eriksson:Kristersson låter Åkesson bli tillfällig oppositionsledare

Jimmie Åkessson och Ulf Kristersson skakar hand under en partiledardebatt i riksdagen tidigare i år.
Jimmie Åkessson och Ulf Kristersson skakar hand under en partiledardebatt i riksdagen tidigare i år. Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderaterna kommer för första gången att rösta för en misstroendeförklaring på Sverigedemokraternas initiativ. Ulf Kristersson har inte råd att framstå som mjukare än Jimmie Åkesson i frågor om lag och ordning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1. Sverigedemokraterna vill avsätta justitieminister Morgan Johansson – och kanske inrikesminister Mikael Damberg – med en misstroendeförklaring, varför?

Bakgrunden är förstås de många grova våldsdåden i Sverige, senast sköts en 15-åring till döds i Malmö på lördagskvällen. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger till Ekot att Morgan Johansson ”klarar inte av att hantera det och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som tyvärr inte sker”.

2. Blir det en omröstning?

Ja, SD kommer utan tvekan att lyckas få till stånd en omröstning – det räcker att 35 riksdagsledamöter kräver det och Sverigedemokraterna har 62 mandat. Dessutom har Moderatledaren Ulf Kristersson sagt att Moderaterna kommer stödja att misstroende riktas mot Morgan Johansson.

Det blir första gången som Moderaterna röstar för en misstroendeförklaring som har initierats av Sverigedemokraterna. Under förra mandatperioden tog Sverigedemokraterna initiativ till tre misstroendeomröstningar, två mot Stefan Löfven och en mot Magdalena Andersson – i samtliga tre fall var SD ensamma om att rösta för misstroende.

Annons
Annons

3. Har det någon betydelse att omröstningen kommer till på SD:s initiativ?

Nej, det spelar ingen som helst praktisk roll, men det är inte betydelselöst när det handlar om partipolitisk prestige. Det innebär ju att Moderaterna överlåter huvudrollen till Sverigedemokraterna i den här processen, och man gör det i ett läge när Sverigedemokraterna redan ligger ganska långt före Moderaterna i de flesta opinionsmätningar.

4. Varför är Moderaterna beredda att göra så?

Ett svar är att Moderaterna gör samma bedömning som Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson har också riktat mycket hård kritik mot regeringen, senast på Facebook på söndagen: ”Den tafatthet som präglar regeringen är provocerande. Den famlar vidare. Med utomordentligt allvarliga konsekvenser.”

Ett annat svar är att Moderaterna inte upplevde sig ha något val. Partiet kan inte kan ta risken att framstå som mjukare än SD i frågor om lag och ordning. Då är det till och med bättre att låta Jimmie Åkesson ta rollen som oppositionsledare – och hoppas att det blir högst tillfälligt.

5. Kommer man att lyckas fälla Morgan Johansson?

Det enkla svaret är nej, för hittills har ingen minister faktiskt fällts i en misstroendeomröstning. Däremot har det hänt att ministrar har avsatts innan omröstningarna har hållits – för att regeringen ska kunna undvika förödmjukelsen i att få en minister fälld.

Avgörande kan bli hur regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna väljer att agera. Är de är beredda att stötta en hårt kritiserad S-minister?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons