Annons

Kristersson om Löfvens attack: ”Dumheter”

Stefan Löfven (S) anklagar M- och KD för att skapa ”problem och osäkerhet i vårt samhälle” genom att gå fram med ett eget budgetförslag.

– Det tycker jag är dumheter, svarar Ulf Kristersson (M).

Under strecket
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
4 skatteförslag i M + KD budgeten

Tidigare har övergångsregeringens statsminister Stefan Löfven dömt ut den budget som tills vidare nu kommer att gälla 2019 för en ”servettskiss”. På onsdagen gick han till förnyat angrepp.

Enligt Löfven kan budgetbeslutet leda ”till stora problem och osäkerhet i vårt samhälle”.

– Sveriges riksdag fattar beslut om en budget man inte vet effekterna av. Man kommer inte att veta hur det blir med anslagen till de olika posterna. Normalt vet man det. Det är av den anledningen vi har en ordning där vi trodde att vi var överens med oppositionen att vi bara tar beslut om en övergångsbudget, säger Löfven.

Löfven anser att det logiska vore att rösta om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister efter det att han själv, av allt att döma, blivit nedröstad på fredag. Det är ju deras ekonomiska politik som ska gälla tillsvidare.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Fortsätt läsa…

M-ledaren Ulf Kristersson avvisade kategoriskt kritiken:

– Det tycker jag är dumheter. Jag tror att han vet bättre i grund och botten. Sverige behöver en budget, en riktig politik. Bara för att Sverige inte har en riktig regering så är Sveriges problem inte lösta på något sätt, då kan man inte bara abdikera som opposition.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor avfärdar Stefan Löfvens kritik om att det är ansvarslöst att driva igenom en annan budget.

– Då är han i så fall sur på den grundlag vi har, därför att det är ytterst riksdagen som äger finansmakten. Vi har en övergångsregering som han leder men riksdagen är ingen övergångsriksdag, och vi måste ta fullt ansvar för de stora samhällsproblem Sverige har, säger hon till TT.

I debatten inför voteringen sa SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att M-KD-förslaget saknade en del av det som SD velat satsa på, men att det ändå innehåller bra saker för polis, försvar, äldre och migration. Det avgör varför SD ställde sig bakom M och KD:s förslag, sedan SD:s eget fallit.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons