Annons

Kristerssons besked – M kan samarbeta med SD lokalt

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer inte att lägga sig i om partikollegor i kommunerna söker samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag är allmänt sett mycket varsam med att utdela nationella bannor om vad man får och inte får göra, säger Kristersson till Aftonbladet.

Under strecket
Publicerad

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Foto: Tomas Oneborg

Ulf Kristersson har sedan han valdes som partiledare för en dryg månad sedan varit tydlig med att han inte vill ha något samröre med Sverigedemokraterna.

På den punkten har han skilt sig från företrädaren Anna Kinberg Batra som i början på året öppnade för diskussioner i riksdagens olika utskott, partierna emellan.

I en intervju i Aftonbladet säger Kristersson att SD aldrig kommer att få den rollen som V har i en S-regering.

– Mitt budskap, både utåt och till övriga Alliansen, är att vi borde göra allt vi kan för att bilda regering och maximera vår politik. Om S och SD gemensamt vill något annat, då är det de som tar över ansvaret, säger Kristersson.

Han var själv med i diskussionerna innan Anna Kinberg Batra gav beskedet om en öppning mot SD. Och han vill nu nyansera budskapet med tanke på att Decemberöverenskommelsen, DÖ, föll:

– Det var också det, utan att gå in på någon exakta interna diskussioner, som var det gemensamma beskedet som vi ville ge där. Sedan kom det av alla möjliga olika skäl att uppfattas som att M ensidigt skulle börja samtala med SD. Det var inte den avsikt vi hade, säger Kristersson till Aftonbladet.

Men på kommunal nivå får moderater själva välja hur det ska agera gentemot SD. Kristersson, tidigare kommunalråd i Strängnäs och borgarråd i Stockholm, vill inte diktera villkoren.

– Jag vill inte gå in och peka finger till enskilda kommuner som på alla möjliga sätt arbetar i besvärliga parlamentariska situationer. Jag tycker att man inte ska ha nationella pekfingrar som ska tala folk till rätta lokalt, att de inte får skapa en majoritet eller en kommunstyrelse som bygger på en viss parlamentarisk förutsättning, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons