Annons

Göran Eriksson:Kristersson ska slåss med – och mot – SD

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strama åt invandringen, skärp straffen, bygg ut kärnkraften. Ulf Kristersson vill runda regeringen och skapa majoriteter direkt i riksdagen, men i dagsläget är det bara SD som stödjer samtliga M-punkter.

Under strecket
Publicerad

Sverige präglas just nu av ”de sjunkande förväntningarnas missnöje” sa Ulf Kristersson, i sitt linjetal på Moderatstämman i Västerås på lördagen.

Moderatledaren vände därmed upp och ner på Tage Erlanders klassiska formulering. De stigande förväntningarnas missnöje handlade på 1960-talet om att medborgarnas förväntningar på den offentliga servicen ständigt växer. I dag är situationen helt annorlunda, sa Kristersson.

”De som jobbar och betalar skatt upplever inte längre att staten står för sin del av kontraktet. Att man inte får valuta för skattepengarna.”

Därmed undergrävs ”samhällskontraktet” – som är Moderaternas nya signalord och som Kristersson beskriver så här: ”Där jag gör mitt som medborgare. Och där jag kan lita på att staten gör sitt.”

Moderatledaren pekade sedan på en rad områden där han inte anser att staten gör sitt: kriminaliteten, skolan, sjukvården och arbetslösheten bland nyanlända. Sådant hör ju närmast till tjänstebeskrivningen för en oppositionspolitiker, men Ulf Kristersson lovade också att försöka hitta snabba lösningar på en del av problemen, genom ett mer aktivt oppositionsarbete i riksdagen.

Annons
Annons

Riksdagen stiftar ju lag, men i normalfallet är det regeringen som bereder och lägger fram lagförslagen. Men i ett antal frågor vill Moderaterna nu låta riksdagen driva hela lagstiftningsprocessen, alltså i praktiken runda regeringen.

Det handlar om konkreta förslag på rättsområdet, bland annat en straffskärpning för mord – ett förslag som M, KD, L och SD står bakom och där det redan har inletts ett lagstiftningsarbete i riksdagens justitieutskott. Moderaterna vill också pröva ett förslag om att slopa den så kallade ungdomsrabatten.

Ulf Kristersson pekar också på att det finns ett ”starkt stöd” för en annan politik än regeringens, när det handlar om att strama åt invandringspolitiken och att bygga ut kärnkraften.

Man kan förstås invända att om det här vore enkelt, så vore det redan gjort. Moderaterna har ingen ”naturlig” riksdagsmajoritet som kan rösta igenom partiets politik. Och om offensiven genomförs kommer den att ge Centern en vågmästarposition.

Går man igenom M-listans punkter så står Liberalerna bakom några, Kristdemokraterna de allra flesta – men till skillnad från M vill KD ha en ny humanitär skyddsgrund i migrationspolitiken. Sverigedemokraterna kan troligen stödja alla M-förslag, även om partiet vill gå längre i vissa fall.

Att Kristersson tänker samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagen är okontroversiellt på M-stämman, det betraktas numera mest som ett strategiskt risktagande.

För i SvD/Sifos nya väljarbarometer fortsätter M att tappa väljare och är klart distanserade av SD. Så om Ulf Kristersson börjar samarbeta brett kan ju väljarna få intrycket av att Jimmie Åkesson är den verkliga oppositionsledaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons