Annons

Kristersson: Svenskar ska vakta EU:s yttre gränser

Mer kärnkraft, är Ulf Kristerssons (M) svar på klimatkrisen.
Mer kärnkraft, är Ulf Kristerssons (M) svar på klimatkrisen. Foto: Tomas Oneborg

Tyskland kommer att ångra sin avveckling av kärnkraften. Det menar moderatledaren Ulf Kristersson som efterlyser mer gemensam forskning på reaktorer inför EU-valet. Han vill också att svenskar ska vara med och vakta EU:s yttre gränser i framtiden.

Under strecket
Publicerad

Det har länge rått ett ”tankeförbud” kring kärnkraft i Sverige, menar Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg

Forsmark kärnkraftsverk.

Foto: Tomas Oneborg

Flyktingsmugglarna borde ställas inför rätta, tycker Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg

Ulf Kristersson visar upp Moderaternas EU-valsaffischer.

Foto: Tomas Oneborg

Att prata klimat med Moderaterna just nu blir ofrånkomligen ett samtal om kärnkraft. Precis som de andra partiledarna som SvD träffar inför EU-valet har Ulf Kristersson blivit ombedd att ge sin syn på hur man på EU-nivå kan lösa några av de största framtidsfrågorna. På frågan om klimatet blir svaret alltså: kärnkraft.

– Klimatfrågan är gränsöverskridande och därför är internationellt samarbete så viktigt, inte minst inom EU. Varje land måste självklart fatta sina egna beslut om kärnkraft, men de saker som går att hjälpas åt med ska man också hjälpas åt med, säger Ulf Kristersson och tar några exempel.

Bland annat anser han att det ska forskas mer om kärnkraft inom EU, både vad gäller säkerhet, effektivitet och exempelvis slutförvaring. Dessutom bör det till en gemensam EU-standard på hur reaktorer ska byggas och se ut. Allt för att kärnkraften ska bli mer konkurrenskraftig och billigare för de enskilda länderna.

Men mer pengar till kärnkraftsforskning löser väl inget klimatproblem?

– Ja, men ska man resonera så finns det ju ingen enskild sak som löser klimatproblemet. Här handlar det om att vidga forskningen till en bredare utveckling av kärnkraft. I många länder pågår diskussioner om fjärde generationens kärnkraftverk, sedan har olika länder olika intresse för detta. Det är väl känt att Tysklands intresse är väldigt begränsat för kärnkraft, Frankrikes är desto större.

Annons
Annons

Det har länge rått ett ”tankeförbud” kring kärnkraft i Sverige, menar Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg
Det har länge rått ett ”tankeförbud” kring kärnkraft i Sverige, menar Ulf Kristersson.
Det har länge rått ett ”tankeförbud” kring kärnkraft i Sverige, menar Ulf Kristersson. Foto: Tomas Oneborg

Mer forskning kostar ändå pengar, hur ska du få de EU-länder som inte är intresserade av kärnkraft att vara med och finansiera det?

– Det är ju ständiga kompromisser när det gäller budgeten. Länder prioriterar olika, men jag har ändå svårt att tro att Tyskland skulle blockera det bara för att de inte är intresserade själva. Dessutom tror jag att Tyskland kommer att upptäcka att de får… Låt mig säga så här: jag har all respekt för att varje land ska fatta sitt eget beslut, men de kommer att få problem med sin avveckling, säger Ulf Kristersson.

Han syftar på den tyska energiomställningen som innebär att landet ska ha stängt samtliga kärnreaktorer 2022. Ett beslut som förbundskansler Angela Merkels regering fattade efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 och som fått hård kritik inte minst av den tyska industrin eftersom det så här långt fått elpriset att stiga kraftigt.

Kanske råder det ”tankeförbud” vad gäller kärnkraft i Tyskland. Ulf Kristersson menar hur som helst att ett sådant har funnits i Sverige under många år, och kallar den svenska energipolitiken för ”konstig”.

– Vi har från tid till annan varit ett framstående land. Men med tanke på att vi i praktiken förberett för avveckling, och till och med haft det berömda tankeförbudet, så ligger vi inte längre längst fram. Sverige borde vara ledande på kärnkraftsforskning, och den är genuint internationell.

Annons
Annons

Forsmark kärnkraftsverk.

Foto: Tomas Oneborg

Flyktingsmugglarna borde ställas inför rätta, tycker Ulf Kristersson.

Foto: Tomas Oneborg
Forsmark kärnkraftsverk.
Forsmark kärnkraftsverk. Foto: Tomas Oneborg

En annan viktig fråga för många väljare i EU-valet är migrationen till Europa. Moderaterna skriver i sitt valmanifest att de vill stärka EU:s yttre gräns och att invandringen måste vara ”kontrollerad och förutsägbar”. En del av lösningen är enligt partiet det förslag som finns inom EU på att stärka gränsskyddsmyndigheten Frontex med 10 000 nya gränsvakter.

– EU har en gräns som är gemensam, men den respekteras inte. Jag var själv i Grekland för någon månad sen, i det stora flyktinglägret på Lesbos och det som är mitt i Aten. Det var både intressant och bekymmersamt, för det är alldeles uppenbart att Grekland, Italien och Malta inte kan hålla koll på gränserna, säger Ulf Kristersson och poängterar att han förstår att det är en känslig fråga, men att det är ett gemensamt problem.

– Det är akut. Frontex måste bli betydligt kraftfullare, resursrikare och kunna bygga upp en helt ny operativ muskel. En del säger att ’EU har inget gemensamt försvar’. Nej, men det är inte det här. Det handlar om att vi har en gemensam gräns för att vi vill slippa att ha inre gränser.

Flyktingsmugglarna borde ställas inför rätta, tycker Ulf Kristersson.
Flyktingsmugglarna borde ställas inför rätta, tycker Ulf Kristersson. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Ulf Kristersson visar upp Moderaternas EU-valsaffischer.

Foto: Tomas Oneborg

Men ska det vara italienska Frontex-vakter i Italien och grekiska i Grekland, eller tänker du dig att även svenskar ska vakta den italienska gränsen?

– Det kan det mycket väl vara svenskar i sådana fall. Det ska vara en operativ kärnverksamhet för EU, därför borde det bli en genuint gemensam uppgift för EU.

– Om gränsen är 1A så är smugglarna 1B. I dag är det i praktiken riskfritt för människosmugglare att syssla med sin smutsiga verksamhet. Det är till och med så att när man tar i land människor så får smugglarna gå. De borde ställas inför rätta. Smugglandet är en hel industri, som vi sedan ska försöka ta hand om konsekvenserna av. Det är oanständigt.

Hur ska de sättas dit? Ska det vara grekisk lagstiftning, italiensk lagstiftning, eller hur tänker du dig det?

– Jag kan inte säga exakt hur man ska göra detta, men det är inget perifert problem. Jag hade ett möte med den grekiske migrationsministern och han tog upp det som helt avgörande.

Ulf Kristersson visar upp Moderaternas EU-valsaffischer.
Ulf Kristersson visar upp Moderaternas EU-valsaffischer. Foto: Tomas Oneborg

En tredje stor fråga för unionen är hur dess framtida samarbete ska se ut. Finanskrisen följt av eurokrisen och den stora flyktingvågen har satt sina spår i förtroende och sammanhållning mellan nord och syd, och öst och väst inom EU.

Ulf Kristersson betonar vikten av legitimitet i alla stora politiska projekt.

Annons
Annons

– Jag är väldigt skeptisk till det här klankandet på EU. Vi dras med samma problem i den nationella politiken i nästan alla europeiska länder. Mogna demokratier måste bevisa att det man gör leder till resultat. Vi måste visa att vi kan lösa problemen och att EU fungerar. Som den inre marknaden – britterna kommer att märka av att den fungerar alldeles utmärkt när de väl lämnar.

Vad är den viktigaste frågan för M i EU-valet?

Efter reklamen visas:
Vad är den viktigaste frågan för M i EU-valet?

Så står partierna på höger–vänster- och GAL–TAN-skalan

Alla partier i EU-parlamentet sitter inte i en partigrupp, och alla partier i undersökningen sitter inte i EU-parlamentet.

Grafen bygger på data ur en undersökning gjord av CHES-gruppen 2018, där 228 experter bedömt var 132 partier stod på höger–vänster- och gal–tan-skalan. Undersökningen gjordes på ett urval EU-länder och partier eftersom de antingen var viktiga för europeisk politik eller för att de ingick i pågående forskningsprojekt. 2014 gjordes en undersökning som täcker alla EU:s medlemsländer.

#svarapåfrågan – Utfrågningar med alla partiers toppkandidatersvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons