Annons

Kristersson: Vi kommer att rösta på regeringens förslag

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

I går hoppade Moderaterna av samtalen kring gängkriminalitet.

I dag skriver partiledaren Ulf Kristersson att partiet ändå kommer att rösta på regeringens förslag i riksdagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är på sitt Instagramkonto som Ulf Kristersson kommer med beskedet.

Kristersson skriver:

”De punkter som regeringen presenterade i går kommer vi – om de verkligen läggs på riksdagens bord som skarpa förslag – att rösta på.

Men det behövs så mycket mer. Regeringens förslag räcker inte för att att knäcka gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten i Sverige.

Det finns inget behov av en överenskommelse som inte löser själva problemet. Vi och andra har pekat på vad som verkligen borde göras.”

I början av september lade Moderaterna fram en lista på tio åtgärder mot gängvåldet, som man inte anser sig fått gehör för i samtalen med regeringspartierna. Därför hoppade Moderaterna av förhandlingarna under lördagen.

– Det de har gett oss är otillräckligt och därför är det inte relevant för moderaterna att fortsätta de här samtalen med regeringen, sa partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell vid en pressträff.

Bara timmar senare svarade regeringspartierna med att presentera en egen lista på 34 åtgärder.

Det är nu dessa åtgärder som Ulf Kristersson säger sig vara beredd att rösta på.

Annons
Annons

Under gårdagen fick Moderaterna kritik för att partiet hoppade av förhandlingarna.

– Många undrar om Moderaterna menade allvar från början, när man ändå var de som tog initiativ till de här samtalen, sade statsvetaren Tommy Möller till SvD.

I sitt inlägg listar Ulf Kristersson saker som Moderaterna vill genomföra, som inte finns med i den lista som regeringen presenterade:

• Riktad lönesatsning på polisen.

• Betald polisutbildning.

• Fördubbla straffen för gängkriminella.

• Införa ett system med visitationszoner.

• Slopa den generella straffrabatten för vuxna mellan 18–21 år.

Visitationszoner har varit en avgörande fråga för M. Regeringens skäl till att de saknades i 34-punktslistan var att hederliga medborgare skulle drabbas.

– Att kunna visiteras mer slumpmässigt och systematiskt är ett sätt att stöta bort dem som vill anmäla brott och det handlar om att ha en bra relation till polisen, sade justitieminister Morgan Johansson (S) i lördags.

SvD söker Ulf Kristersson för en kommentar.

Ulf Kristersson on Instagram: “De punkter som regeringen presenterade igår kommer vi – om de verkligen läggs på riksdagens bord som skarpa förslag – att rösta för. Men…”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons