Annons

Kristerssons 5 möjliga regeringar – ger Lööf upp?

Om en vecka är det upp till bevis för Ulf Kristersson – och den regeringskonstellation han vill bilda. Då prövas Ulf Kristersson som statsminister i riksdagen. Här är de fem regeringsalternativ han har – och vad som talar för och emot dem.

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 1 av 5

Efter reklamen visas:
Blir Kristersson statsminister nu?

En alliansregering – Lööf måste ändra sig

Foto: Tomas Oneborg

Liberalerna och Centerpartiet har redan sagt nej en gång till att bilda regering med Ulf Kristersson som statsminister utan stöd av Socialdemokraterna. Beroendet av SD skulle bli för stort.

Ulf Kristersson dödförklarade återigen idén att samarbeta med Socialdemokraterna under måndagen.

I M-förslaget finns även en möjlighet att mittenpartierna skulle kunna samverka i riksdagen utanför regeringen – och gå med efter ett år, vilket de också sagt nej till.

Antingen måste L och C, eller i alla fall C, ändra ståndpunkt och gå med på att ta stöd av SD – om nu det partiet är berett att ge stöd utan förhandling – eller i alla fall släppa fram en mindre M-ledd regering som i sin tur behöver SD:s stöd. Ulf Kristersson dödförklarade återigen – till mittenpartiernas förtret – idén att samarbeta med Socialdemokraterna under måndagen.

Annie Lööf hade velat bli sonderingsperson för att försöka få till ett samarbete med MP, men Kristersson kallade idén ”utesluten”.

Inte mycket tyder på att L och C ändrat sig. Efter Kristerssons besked på måndagen kom besked som tyder på att de med största sannolikhet kommer att säga nej igen nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 2 av 5

En ren M-regering – måste accepteras av SD

Foto: Tomas Oneborg

M-ledaren Ulf Kristersson kallar sitt förslag för ”3-2-1”. Grunden är alltså att M bildar regering, men sedan kan valfritt antal allianspartier hänga på, medan resten samarbetar i riksdagen.

Och nu kommer han på måndag nästa vecka att vara tvungen att välja vilket förslag som har största chans. Han vill få igenom ”så mycket allianspolitik som möjligt”.

Samtidigt har Jimmie Åkesson gång på gång fört fram att en M- eller en M-KD-regering är hans förstahandsalternativ.

För att förslaget om en ren M-regering ska kunna gå igenom krävs acceptans av allianspartierna och Sverigedemokraterna, som sagt att de ska rösta nej till alla statsministerkandidater som inte kan ge partiet tydliga garantier för att man ska föra en politik SD kan acceptera.

Samtidigt har Jimmie Åkesson gång på gång fört fram att en M- eller en M-KD-regering är hans förstahandsalternativ. Det som också talar emot en ren M-regering är ju att KD sagt att partiet gärna är med.

– Han bör nyttja den extra tiden som talmannen gav honom väl. Inte minst för att ge oss de garantier vi behöver för att kunna stödja honom, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 3 av 5

M och KD – Busch Thor säger ja

Foto: Tomas Oneborg

C är kritiskt medan SD i grunden är positivt till denna lösning, som skulle kunna cementera ett nytt konservativt block i svensk politik.

Kristdemokraterna och Moderaterna har en liknande syn på regeringsfrågan. Stödet för att samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna är till och med högre bland KD:s väljare än moderaternas, enligt SVT/Novus i veckan.

Ebba Busch Thor har sagt att hon inte är rädd för att ta stöd av SD och enligt Ulf Kristersson har KD-ledaren sagt ja till att försöka bilda regering. Det är så klart något som talar för alternativet.

Samtidigt måste det accepteras av i alla fall både Centerpartiet – som skulle kunna samarbeta med regeringen i riksdagen enligt Kristerssons modell – och Sverigedemokraterna. Som sagt är C kritiskt medan SD i grunden är positivt till denna lösning, som skulle kunna cementera ett nytt konservativt block i svensk politik.

Inför omröstningen menar man från Liberalernas partiledning att en enig partistyrelse och riksdagsgrupp redan sagt nej till en M- eller M-KD-regering. Frågan kommer att tas upp igen, men det är mest en formalitet, enligt L-ledaren. Om ståndpunkten ändras måste partirådet – vilket består av partistyrelsen plus 65 delegater från landet – kallas in för ett avgörande.

Annons
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 4 av 5

M, KD och C – matematiskt fördelaktigt

Foto: Tomas Oneborg

Det kan också finnas olika synpunkter på vem som egentligen bör ha statsministerposten – Annie Lööf eller Ulf Kristersson.

Det som talar för den här regeringskonstellationen är matematiken. Om Ulf Kristersson på något vis skulle lyckas få Centerpartiets ledare Annie Lööf att ändra sig i frågan om att ta stöd av SD eller i alla fall släppa fram en mindre M-ledd regering skulle den här konstellationen lätt ta sig igenom riksdagen.

Dock skulle det även inkludera att regeringsförslaget verkligen får stöd av SD-ledaren Jimmie Åkesson, som kräver tydliga garantier och som ser Centerpartiet som en viktig politisk fiende, vars politik SD vill motverka till varje pris.

Kanske skulle den här konstellationen behöva säkra ett stöd av Socialdemokraterna på andra sidan blockgränsen. Något som verkar osannolikt, men skulle ge en stark majoritet. Det kan också finnas olika synpunkter på vem som egentligen bör ha statsministerposten – Annie Lööf eller Ulf Kristersson.

Annons
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 5 av 5

M, KD och L – Liberalerna splittrade

Foto: Tomas Oneborg

Mina söner ska veta en sak: jag kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land.

Inom Liberalerna finns en gruppering – oklart hur stor – som absolut inte vill inleda ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna och som inte har lika mycket emot att ta hjälp av SD som partiledaren Jan Björklund som drivit en hård anti-SD-linje:

– Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet. Och de ska veta en sak: jag kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land, sa Björklund exempelvis i sitt tal under Järvaveckan förra året.

Det som talar emot denna konstellation är att även med SD:s stöd så når man bara 174 mandat i riksdagen, mindre än hälften. Skulle man i stället få stöd av Socialdemokraterna – vilket alltså är mycket osannolikt – skulle man nå en klar majoritet.

Slutligen är talmannen inte alls säker på att Kristersson kommer att bli vald nästa vecka.

– För dagen finns inga som helst garantier för att Ulf Kristersson blir vald, sa Andreas Norlén på måndagen.

Efter reklamen visas:
Talmannen: Inga nya sonderingsuppdrag
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons