Thomasgymnasiet på nedlagda P10 har dränerat kommunen på pengar. Eleven Kristin Karlberg, 18, menar att det märks att skolan har dåligt med resurser: ”Jag hoppas han satsar extra på Strängnäs för att han är härifrån om han blir statsminister”. Nova Danielsson, 18, är osäker på om det blir någon ny regering alls.
Thomasgymnasiet på nedlagda P10 har dränerat kommunen på pengar. Eleven Kristin Karlberg, 18, menar att det märks att skolan har dåligt med resurser: ”Jag hoppas han satsar extra på Strängnäs för att han är härifrån om han blir statsminister”. Nova Danielsson, 18, är osäker på om det blir någon ny regering alls. Foto: Tomas Oneborg och TT

Kristerssons arv: ”Ideologiskt drivet – jätteförluster”

Säger tiden som kommunalråd i Strängnäs något om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister? Hans gamla kollegor vittnar om en otålig ideolog med hett temperament och stora ambitioner. Siffrorna visar på underskott, nedskärningar och affärer som fortfarande kostar kommunen pengar.

Uppdaterad
Publicerad

Bland det första Ulf Kristersson gjorde när han klev in i Strängnäs kommunhus efter valet 2002 var att måla en röd fondvägg i sitt nya arbetsrum. Vissa skakade på huvudet. Men här satt han, Strängnäs nya finanskommunalråd, med utsikt över en enorm parkeringsplats, ICA Bengtsson och längre bort stadens välkända väderkvarn.

Det var här – ”i myllan, i geggamojan” som Kristersson själv har uttryckt det – som Moderatledaren lärde sig att att driva politik på allvar, det var här han ”fick skit under naglarna”.

Om några veckor kan han vara Sveriges statsminister. Talmannen har gett Ulf Kristersson i uppdrag att sondera möjligheterna att bilda en regering. Men hur är han egentligen som ledare? SvD söker svaret i hemkommunen Strängnäs, där han styrde mellan 2003 och 2006.

1/2

Han kallas Kejsaren av Strängnäs, gamle folkpartisten Anders Svensson som styrde staden ihop med Ulf Kristersson efter valet 2002 fram till 2006: ”Jag är en gammal men infödd Strängnäsbo, vi tyckte alla att det gick för fort. Han ville förändra saker”.

Foto: Tomas Oneborg
2/2

Han kallas Kejsaren av Strängnäs, gamle folkpartisten Anders Svensson som styrde staden ihop med Ulf Kristersson efter valet 2002 fram till 2006: ”Jag är en gammal men infödd Strängnäsbo, vi tyckte alla att det gick för fort. Han ville förändra saker. ”

Foto: Tomas Oneborg
Efter reklamen visas:
Mellan raderna KRISTERSSON FÅR BILDA REGERING

Man ska aldrig springa fortare än att träskorna är kvar på fötterna.

Det säger Anders Svensson, eller kejsaren av Strängnäs som som han också kallas, en liberal institution i staden med 55 år i kommunpolitiken. Den gamla folkpartisten hälsar på alla på vägen bort från kommunhuset till café Prinsen där han bjuder på kaffe. En sockerbit. Minimalt med mjölk.

Svensson är en av de tre borgerliga politiker som styrde tillsammans med Kristersson i en lokal allians mellan Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna åren innan Alliansen bildades på riksplanet. Lyssnar man på honom och de andra kollegorna som var med på den tiden står en sak klar:

Han var intelligent, snabbtänkt och kunnig, men utan någon större livserfarenhet.

Om man som nyblivet 38-årigt kommunalråd, som redan avverkat flera mandatperioder i riksdagen, upplevs springa fortare än sina träskor i en sömning borgerlig småstad får man snart öknamn. Som ”Turbo”. Eller ”Helvetes fort”.

Annons

– Skulle han vara som i Strängnäs, då skulle det inte gå, ingen tvekan om det, säger Anders Svensson om Ulf Kristerssons statsministerdrömmar.

– Han var intelligent, snabbtänkt och kunnig, men utan någon större livserfarenhet, minns Svensson.

För Kristersson skulle allt gå fort, i en kommun där de gamla rävarna var vana att styra i lugn och ro.

– När jag skulle gå på julledighet ett år och doktorn kollade blodtrycket låg undertrycket på 95 i stället för 70. Vad har hänt? frågade doktorn. Jag sa att jag träffat Ulf Kristersson, säger Svensson och ler.

Lena Rastefalk med welsh corgi cardigan-valpen Eddie ett stenkast från Strängnäs domkyrka och området där Ulf Kristersson bor: ”Jag är inte så intresserad av politik, men följer med lite extra när det är någon härifrån Strängnäs. Men fråga mig inte vad som händer nu med en ny regering, jag har ingen aning.”
Lena Rastefalk med welsh corgi cardigan-valpen Eddie ett stenkast från Strängnäs domkyrka och området där Ulf Kristersson bor: ”Jag är inte så intresserad av politik, men följer med lite extra när det är någon härifrån Strängnäs. Men fråga mig inte vad som händer nu med en ny regering, jag har ingen aning.” Foto: Tomas Oneborg

Centerpartisten Torgny Jonsson hade posten som kommunstyrelsens ordförande, trots att Moderaterna var det största borgerliga partiet. Som om Centerpartiledaren Annie Lööf blivit statsminister i en alliansregering, med Kristersson som finansminister. Anledningen var att småpartierna inte riktigt litade på Moderaterna. Därför hänger det heller ingen tavla över Kristersson i kommunhuset i dag.

Annons

Det var svårt att inte bli imponerad av hans oerhörda kunnande.

Torgny Jonsson, som även han han hade fler decennier i Strängnäspolitiken bakom sig vid den här tiden, beskriver Kristersson som en klok person. Samtidigt som han var mycket ideologiskt driven och hetlevrad.

– Han hade en kort stubin. Han kunde blixtra till med väldigt kort varsel, det gjorde han några gånger.

En moderat lokalpolitiker som hoppade av sina uppdrag under Kristerssons tid skrev på sin blogg hur Moderatledaren ”klivit in likt en elefant i ett glashus och förväntat sig att röda mattan skulle kablas ut och att vi alla skulle dansa efter hans pipa.”

– Det var svårt att inte bli imponerad av hans oerhörda kunnande. Jag tycker att jag lärde mig mycket av honom. Men det fanns en viss skepticism mot honom från början, så var det. Men han kom till rätta med det, säger Hélène Rheindorf, som numera är moderat, men då var Kristdemokraternas toppnamn i Strängnäs.

Framför allt var han skicklig på att utnyttja organisationen och personerna runt om kring sig, menar Rheindorf.

Annons
Strengnäs Tidning följde Ulf Kristersson under åren som kommunalråd. Här är förstasidan med övriga tre borgerliga kommunalråd när de tog över 2002.
Strengnäs Tidning följde Ulf Kristersson under åren som kommunalråd. Här är förstasidan med övriga tre borgerliga kommunalråd när de tog över 2002. Foto: Tomas Oneborg

Trots att Kristersson inte hade titeln som kommunstyrelseordförande var det i praktiken han som styrde, säger de flesta i dag, eller i alla fall att han föste de andra framför sig i hög fart. Flera som SvD talar med beskriver honom som rastlös och som en person som pekade med hela handen.

Han var en helt annan sorts människa, han kom från den stora världen

Hans borgerliga kollegor tvingades hela tiden stämma av med sina respektive partigrupper, men i deras minne styrde Kristersson själv utan att förankra inåt. Och han fokuserade hellre på stora frågor än de praktiska ärenden som vanligtvis dominerar den dagliga kommunpolitiken, de gjorde honom uttråkad, säger flera.

Det hände att han slängde papper och pennor i sessionssalen av irritation över ”saft och bulle-nivån” i debatten.

Annons

– Han var en helt annan sorts människa, han kom från den stora världen, säger Anders Svensson.

När Ulf Kristersson tillträdde som finanskommunalråd i Strängnäs efter valet 2002 hade han ett stort mål: att strama upp kommunens ekonomi. Ett år senare hade kommunens överskott vänts till skenande underskott.

– Det är rent alarmerande och borde egentligen leda till att vi avgick allihop, konstaterade han själv i Eskilstuna-Kuriren i oktober 2003.

Kristersson bemötte minussiffrorna med att införa anställningsstopp, investeringsstopp och inköpsstopp i kommunen. I praktiken innebar det stora nedskärningar inom skolan och den sociala verksamheten. Tillsammans med indragna bidrag till pensionärsorganisationer och höjda avgifter till färdtjänst.

Det året fick personalen stå över både julbord och julklappar. Till och med skorporna till kaffet skulle ses över.

”Kostymen måste krympa” svarade Kristersson när både allianskollegor och upprörda Strängnäsbor protesterade mot besparingskraven.

– När ekonomin är så kärv som den är nu måste pengarna gå till det mest nödvändiga, förklarade han i lokalpressen.

Annons
1/3

Tina Rapp serverar bullar på Ulf Kristerssons stamhak Rogges: ”Han brukar köpa surdegsbröd och fika här, även innan han blev partiledare. Det känns kul att han sätter Strängnäs på kartan. Jag tror att han kommer att lyckas bilda en regering, men det blir inte lätt”.

Foto: Tomas Oneborg
2/3

Samir Kastalli driver L’Oasis som serverade tunisisk gryta till moderater vid Ugglans park när Ulf Kristersson höll tal där i somras: ”Det är alltid roligt att någon så högt placerad kommer härifrån. Men det är ju kaos, jag orkar inte lägga energi på det. Jag har andra katter att piska, som man säger på franska. Men jag hoppas att han gör ett bra jobb”.

Foto: Tomas Oneborg
3/3

Vad säger tiden i Strängnäs om hur Ulf Kristersson skulle bli som statsminister? Kanske – men inte särskilt troligt – finns svaret i morsemeddelandet i Ulrika Florins LED-konstverk utanför kommunhuset i Strängnäs.

Foto: Tomas Oneborg

I medborgarundersökningar som genomfördes 2004 ansåg hälften av invånarna att politikerna inte lyssnade på medborgarna och fyra av tio menade att lokalpolitikerna inte var intresserade av det allmännas bästa.

I det åtgärdspaket som Kristersson lanserade ingick även utförsäljning av kommunens fastigheter – bland dem skolor, förskolor och ålderdomshem – till det kommunala bostadsbolaget Strängnäs Bostads AB, som i sin tur skulle hyra tillbaka lokalerna i en koncernintern affär. Tanken var att minska kostnaderna.

I stället drog kommunen på sig ökade skulder.

– Vi hade en gemensam uppfattning om en stram finanspolitik, men han gick lite bakom ryggen på en. Allt skulle säljas ut och privatiseras. Han körde sitt race och vi ställdes ofta inför fullbordat faktum, säger liberalen Anders Svensson, som styrde tillsammans med Kristersson.

Hade Kristersson fått bestämma på egen hand hade även det kommunala energibolaget Sevab sålts. Men de planerna stoppades i sista minuten av Liberalerna.

Till sist tvingade samarbetspartierna Kristersson göra det han hade lovat att inte göra: att höja kommunalskatten med 50 öre.

Annons

– Vi står i ett läge nu där vi annars riskerar att hamna i ett moras av återkommande skattehöjningar och galopperande underskott, förklarade Kristersson.

I en intervju i Eskilstuna-Kuriren erkände han att skattehöjningen var ett personligt misslyckande.

– Dilemmat är att kommunicera ett budskap som går ut på att man ger medborgarna mindre service, samtidigt som de får betala mer i skatt, sa han bittert.

Trots sammanlagda besparingar på omkring 30 miljoner kronor gick Strängnäs dryga 18 miljoner kronor back under Kristersson första budgetår som finanskommunalråd.

Det negativa resultatet skulle – enligt balanskravet i kommunallagen – tvinga kommunen att budgetera för överskott de kommande åren. Alltså höja skatten ännu mer – eller spara hårdare. Men Kristersson fann ett kreativt sätt att runda lagen: genom att låta tidigare års överskott balansera det nuvarande underskottet.

Denna ”bakåtvända balansering” – som han kallade det – underkändes av kommunens revisorer men klubbades igenom av den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige.

Annons
M-ledaren Ulf Kristersson röstar i Multeum i hemstaden Strängnäs på valdagen.
M-ledaren Ulf Kristersson röstar i Multeum i hemstaden Strängnäs på valdagen. Foto: Erik Simander/TT

När mandatperioden var över konstaterade allianspartierna i Strängnäs att man hade uppnått 77 av 99 vallöften, bland dem budgetdisciplin och en ekonomi i balans.

Frågar man i dag efter arvet från Kristerssons tid som finanskommunalråd i Strängnäs pekar de flesta på Thomasgymnasiet. Ursprungligen grundad 1626 av Gustav II Adolf men sedan 2007 inhyst i det nedlagda regementet strax utanför centrum.

När den ursprungliga skolbyggnaden behövde renoveras fattade man beslut om att i stället flytta verksamheten till gamla P10, där kommunen fick hyra lokaler av det statliga bolaget Vasallen. ”Ett historiskt beslut” sa en nöjd Ulf Kristersson till Strengnäs Tidning efter att kommunstyrelsen – i stor enighet – ställt sig bakom förslaget strax före sommaren 2006.

Annons

Det blev bland det sista Kristersson gjorde innan han försvann vidare till Stockholmspolitiken. Och det skulle få stora konsekvenser.

Det var många kommuner som höjde skatten vid den tiden men höjningen i Strängnäs blev större på grund av att vi hade den här hyran.

År 2009 konstaterade kommunchefen, som sedan fick gå, att notan gått på 30 miljoner mer än väntat. Strängnäs var den kommun där lokalkostnaderna per gymnasieelev ökat allra mest i hela landet åren efter flytten. I dag betalar kommunen runt 64 000 kronor i hyra per elev och år, tre gånger så mycket som snittet i landet, enligt Eskilstuna-Kuriren som granskat fallet.

– Det var en mycket dålig affär. Den tycker jag att alla får ta åt sig skulden för. Det blev alldeles för dyrt, och det har kostat mycket pengar. Vi skulle givetvis aldrig ha sålt vårt gymnasium, säger centerpartisten Torgny Jonsson, som var kommunstyrelsens ordförande när Ulf Kristersson var finanskommunalråd.

Affären har kostat skolan – och därmed kommunen – stora summor. Under de tre åren som följde efter att Kristersson slutade fördubblade Strängnäs sina skulder: från 39 000 kronor per invånare till 69 000 kronor. Affären bidrog också till att Strängnäs tvingades höja skatten kraftigt, menar Jonsson.

Annons

– Visst påverkade det. Det var många kommuner som höjde skatten vid den tiden men höjningen i Strängnäs blev större på grund av att vi hade den här hyran, säger han.

Liberalen Anders Svensson håller med om att det var ett misstag.

– Det var ju en katastrof, snacka om att det gick för fort. Det var jätteförluster och ideologiskt drivet, säger han.

Jag tror att det kommer att fungera bra. Det har gått många år nu och människor ändrar sig.

Det borgerliga allianssamarbetet i Strängnäs sprack under mandatperioden efter Ulf Kristersson.

Trots att de hade sina motgångar och meningsskiljaktigheter tror Kristerssons gamla kommunalrådskollegor att han skulle göra bra ifrån sig som statsminister. Temperamentet verkar ha lagt sig med åren, och han är flera nivåer mer erfaren i dag än vad han var när han styrde i Strängnäs.

– Jag tror att det kommer att fungera bra. Det har gått många år nu och människor ändrar sig. Det jag sett av honom i tv så verkar han enormt lugn, säger centerpartisten Torgny Jonsson.

SvD har flera gånger under året sökt Ulf Kristersson för en intervju om hans tid som kommunalråd i Strängnäs, samt även skickat frågor till Moderatledaren inför publiceringen, men utan framgång.

Han kallas Kejsaren av Strängnäs, gamle folkpartisten Anders Svensson som styrde staden ihop med Ulf Kristersson efter valet 2002 fram till 2006: ”Jag är en gammal men infödd Strängnäsbo, vi tyckte alla att det gick för fort. Han ville förändra saker”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 8

Han kallas Kejsaren av Strängnäs, gamle folkpartisten Anders Svensson som styrde staden ihop med Ulf Kristersson efter valet 2002 fram till 2006: ”Jag är en gammal men infödd Strängnäsbo, vi tyckte alla att det gick för fort. Han ville förändra saker. ”

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 8

Lena Rastefalk med welsh corgi cardigan-valpen Eddie ett stenkast från Strängnäs domkyrka och området där Ulf Kristersson bor: ”Jag är inte så intresserad av politik, men följer med lite extra när det är någon härifrån Strängnäs. Men fråga mig inte vad som händer nu med en ny regering, jag har ingen aning.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 8

Strengnäs Tidning följde Ulf Kristersson under åren som kommunalråd. Här är förstasidan med övriga tre borgerliga kommunalråd när de tog över 2002.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 8

Tina Rapp serverar bullar på Ulf Kristerssons stamhak Rogges: ”Han brukar köpa surdegsbröd och fika här, även innan han blev partiledare. Det känns kul att han sätter Strängnäs på kartan. Jag tror att han kommer att lyckas bilda en regering, men det blir inte lätt”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 8

Samir Kastalli driver L’Oasis som serverade tunisisk gryta till moderater vid Ugglans park när Ulf Kristersson höll tal där i somras: ”Det är alltid roligt att någon så högt placerad kommer härifrån. Men det är ju kaos, jag orkar inte lägga energi på det. Jag har andra katter att piska, som man säger på franska. Men jag hoppas att han gör ett bra jobb”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 8

Vad säger tiden i Strängnäs om hur Ulf Kristersson skulle bli som statsminister? Kanske – men inte särskilt troligt – finns svaret i morsemeddelandet i Ulrika Florins LED-konstverk utanför kommunhuset i Strängnäs.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 8

M-ledaren Ulf Kristersson röstar i Multeum i hemstaden Strängnäs på valdagen.

Foto: Erik Simander/TT Bild 8 av 8