Annons

Göran Eriksson:Kristerssons svåra jakt på vuxenpoäng

Ulf Kristersson håller tal i Almedalen.
Ulf Kristersson håller tal i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Ännu mer vuxna” är Moderaternas nya identitet. Men det är svårt att vara finare än de andra, för ett parti som slits mellan de egna ideologiska motpolerna liberalism och konservatism.

Under strecket
Publicerad

Inget parti har haft så ”bra mediegenomslag” som Moderaterna, den senaste veckan. Det betyder att partiet har syns mycket i massmedierna, och här är en snabbgenomgång:

  • Partiledningen sliter gradbeteckningarna av den hårdtwittrande riksdagsledamoten Hanif Bali.
  • Moderatledningen föreslår en utredning om slöjförbud i skolan.
  • Ulf Kristersson kräver att regeringen ger besked om sina planer för barn till svenskar som har slagits för IS. Ska de hämtas till Sverige?
  • Moderatledaren vill underlätta för polisen att publicera bilder på misstänkta gärningsmän, också när de är minderåriga.

Den här serien med – i huvudsak – M-planerade nyhetshändelser avrundades på måndagen med ett seminarium i Stockholm om ”Sveriges framtid som invandrarland”.

Så här sa Moderatledaren Ulf Kristerssons i sin inledning: ”Just nu lamslår migration och integration all annan politik i hela Sverige”.

Det är ingen tvekan om att de frågorna dominerar Moderaternas agenda för närvarande. En orsak är förstås att Moderaterna gör bedömningen att frågorna hör – med Kristersson ord – till samtidens allra viktigaste frågor.

Annons
Annons

En annan är att Moderaternas möjlighet och behov av att opponera mot regeringens ekonomiska politik har minskat, eftersom Centern och Liberalerna har fått igenom en rad borgerliga reformer som nu kommer att genomföras. För Moderaterna har därmed den relativa vikten av politikområdet migration och integration ökat dramatiskt.

Men det är inte frågor som är enkla att hantera för ett liberalkonservativt parti, som nu utmanas från framför allt konservativt håll i form av Sverigedemokraterna, men också från Kristdemokraterna.

Det blir heller inte lättare av att Moderaterna samtidigt har bestämt sig för att ytterligare exploatera Ulf Kristerssons paroll om Moderaterna som ”de vuxna i rummet”. Alltså lite finare än de andra som ägnar sig åt fulspel och politiskt taktiserande.

Den här ”vuxnare” linjen är något som Moderatledningen – kanske i brist på andra framgångar – ansåg fungera bra i EU-valet.

Men det är en förstås en kommunikationsstrategi som lämnar vidöppet för motståndare, som inte tycker att Moderaterna är heligare än någon annan. Det är också bakgrunden till M-ledningens utdragna frustration över Hanif Balis gränsöverskridande twittrande – och beslutet att nu göra något åt det.

Problemet för M-ledningen är att man trampade på bromsen för Bali just när han hade angripit Carl Bildt, vilken förmedlade bilden av att man får göra det mesta på Twitter – men aldrig kritisera en före detta Moderatledare.

Uppgörelsen med Bali illustrerar hur svårt det är för att parti att marknadsföra sig som extra vuxna. Samma sak med utspelet om att utreda ett slöjförbud, vilket är något som en motvillig M-ledning har pressats till av tryck underifrån. Men utspelet slog fel, och tvingade partiledningen till förtydliganden om att man inte vill förbjuda religiösa symboler som kors och Davidsstjärnor.

Vår tid tid präglas av polariseringen mellan liberalism och konservatism, även inom Moderaterna. Den spänningen blir synlig både i Balibeslutet och slöjfrågan.

Dessutom är de frågor som ”lamslår all politik” – migration och integration – extra känsliga för just liberaler och konservativa. Så om Moderaterna vill vara vuxnare än de andra, kunde partiet knappast ha valt en svårare tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons