Annons

Kristerssons svar: Löfven måste besinna sig

Ulf Kristersson skriver i ett inlägg på sin Facebooksida ett långt svar på den kritik han fått efter mötet med Jimmie Åkesson.
Ulf Kristersson skriver i ett inlägg på sin Facebooksida ett långt svar på den kritik han fått efter mötet med Jimmie Åkesson. Foto: Tomas Oneborg

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson svarar nu på statsminister Stefan Löfvens (S) kritik om det brutna löftet till förintelseöverlevaren Hédi Fried. Ett löfte om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson har fått utstå hård kritik sedan han under veckan som gått haft ett lunchmöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Såväl förintelseöverlevaren Hédi Fried som statsminister Stefan Löfven har fällt hårda ord över M-ledarens agerande.

Det var förra sommaren som Ulf Kristersson och Hédi Fried träffades. Vid det mötet lovade han henne att aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna, sade Fried till Dagens Nyheter i fjol.

– Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att "ja, det kanske är bra att byta nu" och "han verkar ju hygglig". Människor är så naiva, sade hon till Dagens Nyheter för ett par dagar sedan.

Även statsminister Stefan Löfven har varit starkt kritisk mot Kristersson när han uttalade sig på sociala medier under söndagen.

”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, säger Löfven.

Annons
Annons

Nu svarar Ulf Kristersson i ett eget inlägg på sin Facebooksida.

”När det blir normalt för en regering att i dagspolitiska syften anklaga politiska motståndare för att öppna för nazism och annan extremism – då underminerar regeringen aktivt demokratins unika förmåga att hantera konflikter och hålla gemensam front mot extremism. Det är en farlig väg”, skriver Ulf Kristersson (M).

På kritiken om att han svikit löftet till Hédi Fried svarar M-partiledaren:

”Jag har hela mitt liv stått upp för den liberala demokratin och bekämpat antisemitism och rasism. Jag har inte ändrat mig en millimeter i dessa grundläggande värderingar”, skriver Kristersson vidare i sitt Facebookinlägg.

Kristersson skriver vidare:

”Stefan Löfven borde besinna sig och sluta upp med att förgifta det demokratiska samtalet. Och han borde städa upp i sin egen rörelse innan han mästrar andra. Socialdemokraternas oförmåga att ta itu med antisemitismen i sitt eget parti – gång på gång manifesterad i den tragiska situationen för judar i Malmö – säger mycket om klyftan mellan ord och handling.”

M-partiledaren har tidigare sagt att han inte alls svikit Hédi Fried, och att det var Allianspartiernas gemensamma löfte inför förra årets val att inte samarbeta med Sverigedemokraterna – snarare än Ulf Kristerssons och Moderaternas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons