Annons

Kritik efter lång väntan på cancerprover

Patienter i Stockholm har fått vänta i upp till två månader på provsvar för bland annat allvarliga cancersjukdomar. Arkivbild
Patienter i Stockholm har fått vänta i upp till två månader på provsvar för bland annat allvarliga cancersjukdomar. Arkivbild Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Patienter i Stockholm har fått vänta i upp till två månader på provsvar för bland annat allvarliga cancersjukdomar, skriver Dagens Nyheter. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm har riktat kritik mot Unilabs, som ansvarar för undersökningarna och provsvaren, men trots påpekanden från förvaltningen har företaget inte presenterat några åtgärder som har löst problemet, enligt DN.

Just nu väntar 6 000 standardprover på att bedömas. Ett standardprov ska bedömas inom två veckor - något som under sommaren och våren tagit nästan två månader.

I ett pressmeddelande skriver Unilabs Sverigechef Charlotta Wikström att alla prioriterade provsvar har levererats i rätt tid, men att de beklagar att patienter fått vänta.

"Vi ser mycket allvarligt på förseningar som kan påverka sjukdomsförlopp och skapa oro. Vi har anställt ytterligare personal för att ha kapacitet att bedöma alla prover inom den utsatta tiden", skriver hon i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons