Annons

S-toppen: Risk för dåd i Stockholm tas inte på allvar

Blommor, ljus och en nalle vid Åhléns efter terrodådet i Stockholm 2017.
Blommor, ljus och en nalle vid Åhléns efter terrodådet i Stockholm 2017. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholms stad har slagit sig till ro och saknar beredskap för nya terrordåd. Det hävdar Socialdemokraterna i en skrivelse till kommunstyrelsen.

– Man tar det inte på fullaste allvar, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Drottninggatan mitt i Stockholm där lastbilsdådet genomfördes i april 2017.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 2

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Foto: Allis NettréusBild 2 av 2

Karin Wanngård talade under torsdagen på den pågående säkerhetskonferensen Trygg & Säker i Malmö. Som dåvarande finansborgarråd i Stockholm då terrordådet på Drottninggatan ägde rum i april 2017 kunde hon dela med sig av viktiga erfarenheter och betydelsen av förberedande samordning.

Stadsledningen fick då mycket beröm i den externa utvärdering om gjordes.

”Krisorganisationen var väl förberedd och arbetade nära berörda nämnder med tydlig insikt om att dess huvudsakliga uppdrag var att se till att stadens verksamheter fungerade och att ta hand om alla som vistades i staden”, skrev man.

Utvärderingen rekommenderade att en större krisövning ska genomföras vid varje ny mandatperiod – eftersom många ledande personer byts ut.

Enligt Wanngård håller insikterna efter Drottninggatan på att gå förlorade genom den grönblå majoritetens styre i stadshuset:

– Det är inte frågan om det kan hända, utan när det kan hända. Det är väldigt oroande att man inte tar det på allvar. Det har snart gått ett år sedan valet. Staden måste vara på tårna, säger Karin Wanngård till SvD.

Annons
Annons

Drottninggatan mitt i Stockholm där lastbilsdådet genomfördes i april 2017.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 2

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Foto: Allis NettréusBild 2 av 2

Hon betonar att politiker och tjänstemän måste trimmas ihop.

– Krisledningsnämnd och stadsledningskontor, förvaltningschefer och bolagsdirektörer. Det måste finnas ett väl fungerande kontaktnät mellan alla. Det måste man träna på för att kunna ta snabba beslut, säger Karin Wanngård.

Drottninggatan mitt i Stockholm där lastbilsdådet genomfördes i april 2017.
Drottninggatan mitt i Stockholm där lastbilsdådet genomfördes i april 2017. Foto: Pontus Lundahl/TT

Staden hade genomfört flera krisövningar innan dådet på Drottninggatan. Organisationen om cirka 30 ledande personer kunde därför gå in i ett effektivt stabsläge under tre dagar.

– De första timmarna är alltid viktigast. Det viktiga är att vara beslutsför. Det kan handla om allt från att stänga förskolor till att hemtjänsten ska kunna komma fram i ett trafikkaos för att kunna ge medicin och mat till äldre, säger Karin Wanngård.

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm. Foto: Allis Nettréus

Hans Brun är terroranalytiker:

– Ledningsbiten vid större händelser är viktigast. Att gripa kriminella kan polisen göra, det är en teknisk fråga. Men samordningsfunktioner och tydlig kommunikation inom och mellan myndigheter samt till allmänheten för att undvika ryktesspridning måste ske genom en väloljad kanal.

Han betonar vikten av övningar:

– Exceptionella händelser är inget man blir bra på. Därför måste man öva så mycket som möjligt . Det är egentligen samma sak som skidkungen Ingemar Stenmark sa: ”ju mer jag övar, ju mer tur har jag”, säger Hans Brun och nämner den bristfälliga krisledningen vid tsunamin 2004 och Breiviks terrordåd 2011.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), tillika ordförande i Krisledningsnämnden, ger svar på tal:

– Jag är förvånad över kritiken. Sanningen är tvärtom. Vi har lyft in terrorberedskap i budgeten och flyttat ansvaret från trafikkontoret till stadsledningskontoret eftersom de har den specialkompetens som krävs.

Hon tillägger:

– Vi övar kontinuerligt med ett 40-tal drivande aktörer över länsgränsen i Stockholmsregionen. Jag ska själv till London i höst och tala inför ett nytt samarbete med andra städer som Köpenhamn och Paris. Det har sällan hänt så mycket som nu, säger Anna König Jerlmyr.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons