X
Annons
X

Kritik mot Trump efter indragen ackreditering: ”Skämt ut oss”

Kritiken växer mot president Donald Trumps beslut i veckan att dra in förre CIA-chefen och Trump-kritikern John Brennans säkerhetsackreditering. I en egen debattartikel skriver Brennan att det är ”nonsens” att Trump inte samarbetade med ryssar inför valet.

Läs mer om Trump och Ryssland
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Evan Vucci/TT

Beskedet att säkerhetsklassningen för den före detta CIA-chefen John Brennan dras in kom från Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders i onsdags.

Före detta underrättelsechefer och polischefer brukar i vanliga fall behålla sin ackreditering efter avslutad tjänst, och därmed kunna få tillgång till hemligstämplat material och vid behov ge råd till efterträdare.

Trump hävdar att skälet till beslutet är att Brennan ”sått split och kaos” inom Trump-administrationen genom sin tillgång till hemligstämplat material. Dock har presidenten inte anklagat den förra CIA-chefen för något konkret potentiellt brott.

Annons
X

– Den risk som hans oberäkneliga uppförande och beteende utgör väger tyngre än alla de fördelar som högt uppsatta regeringsföreträdare eventuellt kan få ut av att konsultera Mr Brennan, citerar Sanders presidentens beslut.

John Brennan, tidigare CIA-chef. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

I en intervju med tidningen Wall Street Journal efter beslutet drog Trump en direkt koppling mellan Brennan och den pågående ryssutredningen:

– Jag kallar det för en iscensatt häxjakt, en bluff. De här människorna ledde den och något behövde göras, sa presidenten till Wall Street Journal.

Såväl demokrater som vissa republikaner ställer sig bakom Brennan och tar avstånd från Trumps beslut. Demokraternas minoritetsledare i representanthuset, Nancy Pelosi, kallar beslutet ”ett slående fall av maktmissbruk.”

Genom dina handlingar har du skämt ut oss.

På torsdagen gick även tolv tidigare CIA-chefer ut med ett uttalande där de kallade åtgärden ”ett försök att kväva yttrandefriheten.”

En annan kritiker är amiral Willian McRaven som deltog i aktionen som ledde till terroristen Osama bin Ladens död:

”Genom dina handlingar har du skämt ut oss inför våra barn och för världen, och vad värre är – du har splittrat oss som nation. Jag skulle se det som en ära om du drog in även min säkerhetsklassning,” skriver McRaven i ett uttalande till tidningen Washington Post.

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders. Foto: Andrew Harnik/AP

Trump ser sedan tidigare över säkerhetsackrediteringar för en rad andra personer, bland andra före detta FBI-chefen James Comey, Susan Rice som var nationell säkerhetsrådgivare åt Obama, samt den tidigare nationella underrättesamordnaren James Clapper.

Michael Hayden, en annan före detta CIA-chef, och den tidigare vice justitieministern Sally Yates är andra vars säkerhetsklassningarna enligt uppgift ska ses över.

Jag litar inte på dem som står på listan.

– Kolla på vem som helst av dem och du kommer hitta vad de gjort. I vissa fall har de ljugit för kongressen. Hela Hillary Clinton-utredningen var en bluff, sa Trump under onsdagen till Wall Street Journal.

– Jag litar inte på dem som står på listan, de är inte bra folk.

John Brennan gick på torsdagen till motangrepp mot presidenten med en debattartikel i New York Times. I den skriver den tidigare CIA-chefen att det är ”nonsens” (”hogwash”) att Trump inte skulle ha samarbetat med ryssar inför presidentvalet i november 2016.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

President Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/TT Bild 1 av 3

John Brennan, tidigare CIA-chef.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 2 av 3

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders.

Foto: Andrew Harnik/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X