Annons

Kritiken från S: ”De är maktfullkomliga”

Stockholmslandstingets styrelse träffades under tisdagen. Men det var först på kvällen efter mötet som oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) fick veta att Alliansen ska byta ut styrelsen på Karolinska Universitetssjukhuset.

Under strecket
Publicerad

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Foto: Anders Ahlgren

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

Foto: Anders Ahlgren
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).
Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S). Foto: Anders Ahlgren
Hela Karolinskas styrelse avgår efter skandalernasvd.se

Under tisdagskvällen gick Alliansen i Stockholmslandstinget ut med att de ska byta ut styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset. Erika Ullberg säger att hon träffade bland annat finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) under landstingsstyrelsens sammanträde under dagen – men då sa de ingenting om bytet enligt Ullberg.

– Allt det här har jag fått veta via medier i kväll. Så vi har varken fått information eller fått vara med i någon dialog, säger hon till SvD.

Hon säger att det bekräftar att Alliansen inte är intresserad av att föra en politisk dialog med oppositionen för att nå en samsyn kring Karolinska.

– De är ganska maktfullkomliga och de fortsätter på den inslagna vägen, säger hon.

Erika Ullberg är kritisk mot den typ av styrelse – en så kallad professionell styrelse med flera externt rekryterade ledamöter – som sjukhuset haft och enligt alliansförslaget kommer att fortsätta med.

– Min analys är att situationen är långt allvarligare än vad Alliansen verkar inse om de tror att det räcker att byta några namn i styrelsen. Vi skulle inte bara bytt ut personerna, vi skulle se till att Karolinska fick ett annat uppdrag, säger hon.

Ullberg säger också att hon vill ha en blocköverskridande dialog med andra partier och pekar till exempel på det nödvändiga i att åtgärda problemen med samverkan mellan länets akutsjukhus.

– Man måste få en ordning så att vårdens pengar går till vård och så att kapaciteten i länet säkras, säger hon till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons