Annons

Kritiken: ”Regeringens krispaket räcker inte”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Jessica Gow/TT

Ett historiskt krispaket – så beskrev finansminister Magdalena Andersson (S) regeringen, C och L:s åtgärder för att rädda småföretagen. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke säger till SvD att förslagen inte är tillräckligt kraftfulla.

Under strecket
Publicerad

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Under onsdagen meddelade finansminister Magdalena Andersson att regeringen skjuter till ytterligare 145 miljarder till små och medelstora företag.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna sätter ned arbetsgivaravgiften för små företag för 33 miljarder kronor och lättar på momskraven för totalt 7 miljarder kronor. Dessutom inrättar partierna en statlig företagsakut på 100 miljarder kronor och inför ett stöd på 5 miljarder kronor för att lätta på småföretagens hyreskostnader.

Det var några av förslagen som enligt finansministern kommer att rädda flera av de små- och medelstora företagen.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att många delar av förslagen är bra, men framför kritik.

– Det är nattsvart för många företag och regeringen är för snål. Alla företag bör slippa betala arbetsgivaravgifter för det är ett extraordinärt läge. Det riskerar att kosta mer om några månader om vi inte fattar rätt beslut nu, säger hon.

Jan-Olof Jacke, vd på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv skriver i mejl till SvD att det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder men att de inte är tillräckligt kraftfulla.

Annons
Annons

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi ska nu analysera de enskilda förslagen och utvärdera deras träffsäkerhet och omfattning. Att inte vidta rätt åtgärder nu kommer att leda till ännu större kostnader framöver.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Claudio Bresciani/TT

LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström anser inte heller att förslagen kommer att räcka.

– Det är för ensidigt fokus på företagen. Vi utgår ifrån att det inom kort kommer förslag på att skydda löntagarna från kraftiga inkomstbortfall på grund av arbetslöshet och i förlängningen förhindra ökad belastning på kommunalt försörjningsstöd, säger Åsa-Pia Järliden Bergström på LO.

Min kvalificerade gissning är att det kan behövas stöd i storleksordningen 100 miljarder per månad för att förhindra samhällsskadliga konkurser och uppsägningar.

Professor John Hassler, tidigare ordförande för regeringens finanspolitiska råd, bedömer också att åtgärderna inte kommer att räcka.

– Det är helt centralt att inse att de helt dominerande samhällsekonomiska kostnaderna av coronakrisen är att människor inte kan eller får jobba och bidra till samhällsekonomin. Stödpaket och krediter är inte samhällsekonomiska kostnader utan omflyttningar mellan olika konton i den samhällsekonomiska bokföringen.

Vad kommer behövas?

– Min kvalificerade gissning är att det kan behövas stöd i storleksordningen 100 miljarder per månad för att förhindra samhällsskadliga konkurser och uppsägningar. Utan livskraftiga företag med sina anställda i behåll kommer krisen i onödan att bli djupare och mycket mer långvarig, säger Hassler.

Arbetsgivareorganisationen Almega skriver i ett mejl till SvD att de också ser brister i regeringens krispaket.

– Det finns positiva delar i paketet, men problemet är att två tredjedelar är lån. De kämpande företagen behöver kraftigt sänkta kostnader, inte lån. Mycket mer krävs, enligt Thomas Erséus, vd på Almega.

Han fortsätter:

– Det är en stor besvikelse att regeringen inte inför ett permitteringssystem som innebär att staten helt övertar det ekonomiska ansvaret för försörjningen av permitterade. Det är enda sättet att klara detta. Vi kommer att drabbas av massuppsägningar och konkurser snabbt om inget sker på det här området, säger Thomas Erséus.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons