Annons

”Kritikens dinosaurie” – tre streckare om Harold Bloom

Den 14 oktober avled Harold Bloom, en av det sena 1900-talets mest inflytelserika litteraturkritiker. Poesivurmare, kritiknestor och Shakespeare-fantast – det är några av de aspekter av den litterära lärdomsgiganten som har tacklats i SvD:s understreckare.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Thomas Iannaccone/TT Bild 1 av 1

1 / 3

Poesivurmaren

Foto: Thomas Iannaccone/TT

”Denna tegelsten på nästan tusen sidor visar Bloom när han är som bäst: den medryckande framställningen, den klara och tydliga argumentationen, humorn, de ibland excentriska fast oftast träffsäkra omdömena, de rika metaforerna. Det sista är inte minst avgörande. Blooms uppfinningsrika metaforik gör honom till poeten bland kritikerna.”

Läs Carl-Johan Malmbergs streckare om Harold Blooms ”The best poems of the English language”:

För Bloom är minnet nyckeln till kritiken | SvDsvd.se
Annons
Annons
Foto: Thomas Iannaccone/TT Bild 1 av 1

2 / 3

Kritiknestorn

Foto: Thomas Iannaccone/TT

”Harold Bloom är verkligen en dinosaurie, en gammal surgubbe som öser förakt över feminism, genusforskning, postkolonialism och de flesta moderna sätt att betrakta litteraturen. /.../ Populärkultur är inte Blooms starka sida. Han gör ett försiktigt försök att nämna Bruce Springsteen, men annars öser han avsky över de flesta moderna litteratur- och kulturformer. Han är känd för att ha sågat Harry Potter.”

Läs Carina Burman om Harold Blooms ”The anatomy of influence”:

En surgubbe med lärd men åldrad blick | SvDsvd.se
Annons
Annons

Laurence Olivier som kung Lear.

Foto: IBL Bild 1 av 1

3 / 3

Shakespeare-fantasten

Laurence Olivier som kung Lear.
Laurence Olivier som kung Lear. Foto: IBL

”Shakespeares konst är ofta grymhetens teater. Men framför allt är den det poetiska ordets och insikternas. Eller med den amerikanske kritikern Harold Blooms triad: föreningen av estetisk njutning, tankekraft och visdom. Bloom har inte tröttnat på att framhålla Shakespeares överlägsenhet som diktare – i sena intervjuer har han till och med sagt: ’Det finns ingen Gud utom Gud och hans namn är William Shakespeare.’”

Läs Carl-Johan Malmbergs understreckare om Blooms bok ”Lear: The great image of authority”:

Människans klyvnad syntes först hos Lear | SvDsvd.se

 

Annons
Annons
Annons
Annons