Annons

Kritiker varnar inför Trumps besked

Klockan 20 svensk tid offentliggör president Donald Trump sitt beslut om huruvida USA lämnar det internationella kärnenergiavtalet med Iran. Kritiker varnar för oro i Mellanöstern och ett mer aggressivt Iran. USA:s allierade i regionen har i stället tryckt på för att USA ska lämna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

NEW YORK Europeiska ledare har uppmanat president Donald Trump att stanna i avtalet som USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina slöt med Iran 2015. Få bedömare tror att han lyssnat på uppmaningarna. Kärnan i beslutet som presenteras på tisdag kväll är huruvida Trump tänker återinföra sanktioner som lyfts i utbyte mot att Iran inte tillverkar kärnenergibränsle.

Återinförda sanktionerna innebär i praktiken att USA lämnar avtalet. Kritiker varnar för ökad oro i Mellanöstern och för att Iran kan återuppta framställning av kärnvapensbränsle. För Trump vore beslutet ett uppfyllt vallöfte då han länge kallat avtalet (formellt Joint Comprehensive Plan of Action) ”det värsta han sett”.

En av många bedömare som tror att Trump kommer lämna avtalet är Irankännaren Medea Benjamin som bland annat grundat fredsorganisationen Codepink (och varit senatskandidat för Gröna partiet).

Annons
Annons

– Att lämna riskerar rättfärdiga en iransk eskalering bland annat i Syrien. Vi kan få se iranska aktioner mot USA i Afghanistan och ilska bland milisgrupper, säger hon.

Hon hoppas att europeiska ledare ska övertala Iran att vidhålla avtalet.

– Europa måste hitta en väg att skydda företag från effekten av nya amerikanska sanktioner annars blir det iranska folket förlorare på att avtalet upphör.

Trump har visat stöd för den senaste tidens demonstrationer i Iran men vill se ett nytt avtal. Han vänder sig bland annat mot att vissa villkor löper ut och att missiltester tillåts. Irans utrikesminister Javad Zarif har varit tydlig med att Iran inte är intresserat av några nya förhandlingar. I ett tv-sänt tal sa han att USA begår ett historiskt misstag om man lämnar avtalet.

Israel har däremot högljutt visat stöd för ett sådant beslut och Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir har kallat avtalet bristfälligt. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll en uppmärksammad presskonferens med information som han menar visar att Iran inte följer avtalet, något som avvisades av amerikanska och europeiska experter.

– Den dragningen som hölls på engelska var direkt riktad till Trump som vill ha något att stödja sig på, oavsett om han faktiskt köper anklagelserna eller inte, säger Benjamin Netanyahu.

Kritiker är oroade över att personliga faktorer får stort utrymme i Trumps beslut, snarare än långsiktiga utrikespolitiska avväganden. Trump–administrationen står nära Israel och Trump är tydlig med att han vill riva upp politiska beslut som fattats av hans företrädare Barack Obama.

Annons
Annons

Trump attackerade Obamas utrikesminister John Kerry på Twitter på måndagen efter att Kerry haft samtal med en rad världsledare för att försöka rädda avtalet.

– Kerry uppmanar sannolikt ledare att inte göra något förhastat utan avvakta tills Trump inte längre har makten, säger Benjamin.

Kort efter att Trump twittrat att USA inte behöver Kerrys hjälp och att Kerry ”skapat denna RÖRA” gick han ut med att ett besked kommer på tisdagen.

Trump har också omgivit sig med Irankritiker, som nya utrikesministern Mike Pompeo och den nya nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton som tidigare har förespråkat militära åtgärder.

New Yorks förra borgmästare Rudy Giuliani anslöt sig nyligen till Trumps team med advokater. Han är inte formellt kopplad till utrikespolitiken men förespråkar ändå att USA lämnar avtalet. På en konferens om Iran påstod den frispråkige Giuliani att Trump var angelägen om ett regimskifte i Iran. Han låtsades också riva sönder avtalet och spotta på det. Arrangörerna uppges ha kopplingar till iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin som var terrorstämplade av USA fram till år 2012.

Säkerhetsrådgivaren John Bolton, en annan högljudd Irankritiker, har regelbundet talat på gruppens event i Europa.

– Det finns en anledning till att de ses i Europa. Gruppen har ett väldigt litet stöd i Iran, säger Medea Benjamin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons