Annons

Kritiserade FN-chefen avgår: ”Fler länder kan frysa stödet”

Den kritiserade chefen för Unaids, Michel Sidibé, lämnar sin post i juni 2019 – sex månader i förtid men inte direkt som Sverige och andra länder krävt.

– Trovärdigheten skadas av att Sidibé sitter kvar. Vem kan nu tro på FN-organet?, säger en bestört diplomat som tror att Sveriges beslut att frysa stödet kommer att följas av fler länder.

Under strecket
Publicerad

Michel Sidibé går i förtid.

Foto: Aas, Erlend/TT

Michel Sidibé går i förtid.

Foto: Aas, Erlend/TT
Michel Sidibé går i förtid.
Michel Sidibé går i förtid. Foto: Aas, Erlend/TT

GENÈVE Michel Sidibé meddelade själv vid styrelsemötet på torsdagen att han lämnar sin post som exekutivdirektör för FN-organet Unaids i förtid. Det skedde efter en nattmangling mellan delegater som är djupt splittrade i synen på Michel Sidibé. En oberoende rapport har konstaterat att Sidibé ”skapat en patriarkal kultur med tolerans för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk.” Panelen uppmanar att byta ut ledningen.

Redan när mötet började i tisdags talade Sidibé i vaga ordalag om att nästa styrelsemöte i juni kan bli hans sista, utan att klargöra när han ska avgå. Hans kontrakt slutar den 20 januari 2020 - efter nära nio år på posten.

Men vid lunchtid på torsdagen kom bekräftelsen från UNaids: ”Styrelsemötet i juni blir exekutivdirektörens sista och han avslutar sitt uppdrag i slutet av juni 2019”. Vid SvD:s fråga om han kommer att få sin lön till 2020 är svaret ”det vet vi inte än”.

Annons
Annons

Detta beslut mildrar inte det spända läge utan motstycke vid styrelsemötet i Genève som avslutas på torsdagskvällen. Påtryckningarna är fortsatt hårda på att Sidibé ska avgå efter förkrossande kritik av den oberoende panelen.

Sveriges minister för utvecklingssamarbete, Isabella Lövin, sa till SvD i tisdags att Sverige fryser stödet till Unaids så länge som Sidibé sitter på sin post. Sverige och några likasinnade länder har krävt även att han avgår omedelbart, och inte får sitta till juni 2019. Lövin betonade även att Sidibé inte själv ska bestämma när han slutar.

– Både styrelsen och Unaids är helt splittrade om detta. Sveriges hårda påtryckningar och hot att dra in stöd har spelat en roll för Sidibés beslut att verkligen avgå i juni nästa år. Flera länder funderar på att följa efter Sveriges plan att frysa stödet, säger en västerländsk diplomat till SvD vid mötet.

En annan diplomat säger dock att FN-organets trovärdighet kommer att skadas ytterligare om Sidibé sitter kvar till juni - vilket han själv föreslagit.

– Hur kan han få sitta kvar i ett halvår när den oberoende panelen så tydligt dömer ut hans ledning? Ska han sitta kvar och kunna rekrytera favoriter och avskeda kritiker i sex månader ? Det kan bara leda till att Sidibé lämnar med flaggan i topp och att förtroendet för FN-organet rasar ännu djupare. Skamligt, säger diplomaten till SvD.

Bland flera delegater hörs omdömen som ”rena härdsmältan” och ”en skam för FN-familjen” om skandalen i UNaids - som finansieras med skattepengar. Andra menar att detta är enda utvägen.

Annons
Annons

– Det är en kompromiss som ger chans till en smidig övergång. Sidibé kan inte kastas ut imorgon, det finns ingen ersättare och vi måste tänka på att inte bryta sönder hela organisationen och dess viktiga arbete, säger en delegat vid mötet.

Varför ska han inte lämna direkt efter den kritiska rapporten om maktmissbruk och fostrande av en kultur som tillåter sexuella trakasserier och mobbing?

– Man kan hålla fast vid principer men riskera en syndaflod då det blir kaos om han plötsligt lämnar ledningen. Vi måste ha en lösning som fungerar för alla, inklusive afrikanska länder som stöttar honom. Jag förstår Sveriges position. Men Sverige är inte enda landet i världen, tillägger delegaten.

Afrikanska länder är rasande över Sveriges hårda linje, och uppges känna sig sårade över att Sverige kräver Sidibés avgång och fryser betalningarna. En afrikansk delegat säger till SvD att Sidibé inte ska lämna sin post alls, och kallar Sveriges påtryckningar för ”utpressning” och ”förolämpande plånboksdiplomati”.

– Sidibé ska överhuvudtaget inte avgå. Sveriges hot att dra in stöd är ren utpressning. Det är mycket illa. Vi tillåter inga västerländska diktatorsfasoner här, säger Francois Xavier Mbopi Keou, delegat from Kamerun till SvD.

– Vi litar på Sidibé. Han har gjort ett fantastiskt arbete i kampen mot aids och känner alla statschefer. Han kan ringa upp Clinton och andra världsledare när han vill. Han är den bästa vi kan ha, säger han.

Efter reklamen visas:
Svenska Martina anmälde FN-chef för sextrakasserier
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons