Annons

Erica Treijs:Krokig av värmen? Köp en flamingo

Årets sommar går till historien som den varmaste. Samtidigt som det extrema vädret oroar har det också banat väg för en ny art i svenska vatten, flamingon.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En rosa dröm på vatten.

Foto: Jacob Lund/IBL Bild 1 av 2

Flamingo med plats för fest.

Bild 2 av 2

En rosa dröm på vatten.

Foto: Jacob Lund/IBL Bild 1 av 1
En rosa dröm på vatten.
En rosa dröm på vatten. Foto: Jacob Lund/IBL

De har skådats vid många svenska vatten i sommar. Stolta och granna guppar de fram. Ibland i ensamt stolt majestät, andra gånger uppenbarar de sig i flock. Allesammans i ilsket rosa med varningstext om risken för drunkning på djupt vatten. Det är flamingons år. Och denna invasiva art är här för att stanna. Det visar exempelvis utträngningen av badkrokodilen som fortsatt finns att tillgå på vilken bensinmack som helst, medan flamingon är slutsåld sedan länge. ”Lagersaldo noll” visar en ovetenskaplig googling på uppblåsbara flamingos hos olika butikskedjor. Och det även på orter i vårt avlånga land som vanligen inte förknippas med bad och turism.

Det har inte krävts dyra resor för att få fräknar på näsan.

Samtidigt var det länge sedan, om någonsin, som sommaren i Sverige varit så demokratisk. Värmen har drabbat och kommit alla till del i hela landet. Det har inte krävts dyra resor för att få fräknar på näsan. Landets unga har kunnat ströva hand i hand genom våra städer under heta sommarnätter och badkrukor har vältrat sig i från ljumma hällar.

Annons
Annons

Flamingo med plats för fest.

Bild 1 av 1

Umgänge under bar himmel kräver heller inte samma procedur som traditionstyngda bjudmiddagar – även om svedda kotletter och mängder av kolgrillad halloumiost har varit bannlysta större delen av sommaren. En vän berättade att hennes barn spelat mer fotboll och läst fler böcker än vanligt, eftersom familjen umgåtts mer utomhus. Så härligt!

Men den här sommaren har inte varit som andra. Det kan vi enas om. Det har varit varmare, soligare och torrare. Många har blivit krokiga av värme, torka och oro över varthän klimatet barkar. Äldre och sjuka lider fortsatt svårt av hettan och för alla som drabbats av brändernas härjningar så går sannolikt sommaren 2018 till historien som den värsta de upplevt. Lägg därtill vanligt svettigt pustande och störd nattsömn för flertalet av oss, så grumlas också det härligaste Instagramflödet.

Flamingo med plats för fest.
Flamingo med plats för fest.

Som medborgare i landet lagom så har vi alltså rätt att gnälla. Vi vill inte ha över 30 grader varmt och heller inte mögla bort i en våt hängmatta en sommar när himlen sprungit läck. Vi vill att det ska vara som det alltid varit. Ömsom sol, ömsom regn. Annars oroar vi oss. Och över 60 procent av svenskarna är mycket oroliga över klimatförändringarna, visar SOM-institutets senaste siffror – insamlade innan värmerekorden rullade in.

Vi vill inte ha över 30 grader varmt och heller inte mögla bort i en våt hängmatta en sommar när himlen sprungit läck.

Klimatforskaren Michael Mann slår i The Guardian fast att vi upplever extremväder på grund av den globala uppvärmningen. Men att det ännu inte är helt kört. ”It is not going off a cliff, it is like walking out into a minefield”. Knappast betryggande alltså, men det finns fortsatt en möjlighet att vända om.

Vi upplever alltså både den bästa och den värsta sommaren i mannaminne. Samtidigt. På stränderna flyter barnen lugnt vidare – inte sällan på en rosa uppblåsbar flamingo – medan resten av befolkningen flyter bort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons