Annons

Kronprinsens första uttalande om mordet

Mordet inträffade på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Arkivbild.
Mordet inträffade på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Arkivbild. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Saudiarabiens kronprins säger att mordet på journalisten Jamal Khashoggi förra året inträffade när han hade det högsta ansvaret.

Men han nekar till att ha varit involverad.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången som Mohammed bin Salmans kommentarer om mordet når offentligheten. Kronprinsen talade med journalister från det amerikanska tv-bolaget PBS i december 2018 och en dokumentär kommer att sändas för första gången nästa vecka.

– Det skedde på min vakt. Allt ansvar landar på mig, eftersom det skedde på min vakt, säger kronprinsen i dokumentären.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA och en del västerländska regeringar beskyller kronprinsen för att ha beordrat mordet på den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi, som dödades och styckades inne på det saudiska konsulatet i turkiska Istanbul.

En FN-utredning nådde slutsatsen att det sannolikt skett på prinsens order.

Saudiarabien förnekade till en början allting, inklusive att mordet ägt rum. Sedan medgav man att mordet ägt rum, men sade att enskilda tjänstemän dödat Khashoggi på eget initiativ.

Mordet och den saudiska hanteringen av det har påverkat kronprinsens relationer med omvärlden. Han har inte besökt vare sig USA eller Europa efter att det skedde, i oktober i fjol.

I samband med mordet höjdes röster i det internationella samfundet som manade till bojkott av Saudiarabien. Men det är tydligt att många länder har prioriterat sin ekonomiska relation till det oljerika kungadömet.

I PBS-dokumentären får kronprinsen frågan om Khashoggi kan ha dödats utan att han vetat om det.

– Vi har 20 miljoner människor. Vi har tre miljoner myndighetsanställda, svarade Mohammed bin Salman, enligt reportern som intervjuade honom.

Elva saudier har ställts inför rätta för mordet, men bara några få förhör har hållits.

Jamal Khashoggi levde i exil i USA. Han var en uttalad kritiker av kronprinsen och hade flytt landet i september 2017.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons