Annons

Kroppsburen kamera till alla kontrollanter

Redan nu till helgen ska samtliga 70 biljettkontrollanter ha utrustats med en kroppsburen kamera.
Redan nu till helgen ska samtliga 70 biljettkontrollanter ha utrustats med en kroppsburen kamera. Foto: Tomas Oneborg

SL gör försöket med kroppsburna kameror för alla 70 biljettkontrollanter i kollektivtrafiken permanent, till en kostnad av sex miljoner kronor.

– Folk ”spelar inte Allan” när de blir filmade, säger Kristoffer Tamsons, (M) regiontrafikråd.

Under strecket
Publicerad

Hösten 2018 inleddes ett försök ett med dussintal biljettkontrollanter utrustades med kameror.

Meningen med kamerorna, som spelar in bild och ljud, är att minska hot- och våldssituationer mot biljettkontrollanterna samt att kunna säkerställa att den som kontrolleras uppger rätt personuppgifter.

Förhoppningen är även att kamerorna ska underlätta vid tvister i domstol.

Redan nu till helgen ska samtliga 70 biljettkontrollanter ha utrustats med en kroppsburen kamera.

– Kontrollanten sätter själv på kameran. Filmen kan inte ses live. Den granskas efteråt under restriktiva former, säger Kristoffer Tamsons.

Engångskostnaden för satsningen är sex miljoner kronor. Den löpande årliga kostnaden uppskattas till cirka tre miljoner kronor.

– Försöket har slagit så väl ut att vill satsa fullt ut på det här. Kontrollanterna är mycket nöjda. De vittnar om en klart tryggare arbetssituation. Folk ”spelar inte Allan” och ställer till med bråk när de blir filmade, säger Tamsons.

Datainspektionen har uttalat att man kommer att följa upp initiativet med kroppsburna kameror. Myndigheten har tidigare sagt att polisens användning av kroppskameror borde regleras i egen lagstiftning.

– Vi kan inte vänta på att regeringen drar benen efter sig i stort när det gäller kamerabevakning. Vi kommer att ha en fortsatt dialog med Datainspektionen för att visa vilket viktigt verktyg det här är i kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons