Annons

”Krossa honom” – Akademiens sju värsta skandaler

Sexskandaler, människor som ska ”krossas som löss”, och ledamöter som ger pris till sig själva. Här är de sju värsta skandalerna som omgärdat institutionen.

Under strecket
Publicerad

Jean-Claude Arnault.

Foto: Malin Hoelstad

1 / 7

Svenska Akademien dras in i sexskandal

Jean-Claude Arnault.
Jean-Claude Arnault. Foto: Malin Hoelstad

Den 21 november 2017 går arton kvinnor ut i Dagens Nyheter och anklagar en central person i svenskt kulturliv för sexuella trakasserier och övergrepp. Mannen, ska det visa sig, är Jean-Claude Arnault, gift med Katarina Frostenson i Svenska Akademien och med nära band till övriga ledamöter. Han ska, enligt uppgift, se sig själv som ”Svenska Akademiens nittonde ledamot”. Hans kulturklubb har dessutom under flera år erhållit ekonomiskt stöd från Akademien, han ska också ha läckt information om Nobelpristagare och haft inflytande över valet. Han nekar till alla anklagelser.

Den 1 oktober 2018 fälls Arnault för våldtäkt i Stockholms tingsrätt och döms till två års fängelse.

Annons
Annons

Bod Dylan.

Foto: Chris Pizzello/TT

2 / 7

Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur

Bod Dylan.
Bod Dylan. Foto: Chris Pizzello/TT

När valet av Bob Dylan som Nobelpristagare i Litteratur 2016 tillkännages, hörs kritiska röster världen över. Akademiens intellektuella vigör ifrågasätts av somliga. När han sedan inte behagar kommentera priset eller svara på Svenska Akademiens telefonsamtal under en vecka, kallar ledamoten Per Wästberg detta ”arrogant och oartigt”, vilket Danius ger honom en åthutning för. När Dylan håller Akademien på halster om och när han ska ge sin Nobelföreläsning, står världens mest prestigefyllda samfund Svenska Akademien återigen med mössan i hand.

Annons
Annons

Göran Malmqvist, professor och Kina-forskare, 2000.

Foto: Dan Hansson

3 / 7

Privat mejlväxling mellan ledamöter – ”krossa honom som en lus”

Göran Malmqvist, professor och Kina-forskare, 2000.
Göran Malmqvist, professor och Kina-forskare, 2000. Foto: Dan Hansson

I december 2012 kommer Aftonbladet över en privat mejlväxling mellan akademiledamöterna Göran Malmqvist och Per Wästberg. "Jag ska förgöra honom, som man krossar en lus med en tumnagel”, skriver en upprörd Malmqvist om den kinesiske Tranströmer-översättaren Li Li.

Ilskan i mejlet föranleds av att Malmqvist riktat kritik mot Li Li:s översättningar och därefter läst en dikt på Li Li:s blogg om en kvinna som gift sig med en äldre man för pengarna och äran. Malmqvist tolkar dikten som ett angrepp på sin egen 43 år yngre hustru, Chen Wenfen.

Wästberg svar på Malmqvists mejl: ”Krossa honom du – med min välsignelse”.

Annons
Annons

Lotta Lotass.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

4 / 7

Lotta Lotass inte social nog för Svenska Akademien

Lotta Lotass.
Lotta Lotass. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I november 2017 säger Lotta Lotass i en intervju i Borås tidning att hon inte deltar i Svenska Akademiens arbete sedan 2015, och att hon inte har någon kontakt med Akademien. Varför hon lämnar har dock inget med skandalen kring Jean-Claude Arnaults sexuella trakasserier att göra, ska noteras. I en intervju med TT säger hon att hon inte kände till vad som pågick. ”Tack och lov ser jag inte bra ut och var väl därför ointressant för honom.” Hon kände helt enkelt att hon inte passade in, hon fick också kritik för att hon inte deltog i det sociala livet som förväntades.

Annons
Annons

Knut Ahnlund.

Foto: Claudio Bresciani/TT

5 / 7

Knut Ahnlund lämnar i protest mot Elfriede Jelinek

Knut Ahnlund.
Knut Ahnlund. Foto: Claudio Bresciani/TT

När Elfriede Jelinek tilldelas Nobelpriset i litteratur 2004 blir akademiledamoten Knut Ahnlund så vred att han väljer att lämna Svenska Akademien för gott. I en text i Svenska Dagbladet skriver Ahnlund att priset ”ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid”.

Noteras ska att han hade lämnat en gång tidigare, 1996 efter att ha hamnat i bråk med den dåvarande ständiga sekreteraren Sture Allén.

Annons
Annons
Foto: Dan Hansson

6 / 7

Salman Rushdie-affären leder till avhopp

Foto: Dan Hansson

När de iranska mullorna utfärdat en dödsdom mot författaren Salman Rushdie 1989, för hans bok ”Satansverserna”, vill bland andra Kerstin Ekman och Werner Aspenström att Svenska Akademien ska ställa sig bakom en appell till den svenska regeringen att ingripa i Rushdie-frågan. När detta inte görs slutar de att delta i arbetet i Svenska Akademien. Ekman har kallat institutionen ”sektliknande”.

Annons
Annons

Eyvind Johnson, Harry Martinson (fr v) och Alexander Solsjenitsyn under Nobelprisets utdelning i Konserthuset 10 december 1974.

Foto: Leif R Jansson/TT

7 / 7

Tilldelar Nobelpriset till sina egna

Eyvind Johnson, Harry Martinson (fr v) och Alexander Solsjenitsyn under Nobelprisets utdelning i Konserthuset  10 december 1974.
Eyvind Johnson, Harry Martinson (fr v) och Alexander Solsjenitsyn under Nobelprisets utdelning i Konserthuset 10 december 1974. Foto: Leif R Jansson/TT

Att Svenska Akademien brutit mot sina jävsregler har uppdagats gång på gång, inte minst nu i skandalen kring Jean-Claude Arnault. Men de senaste tidens jävsskandaler kan ändå inte mäta sig med Nobelpriset i litteratur 1974. Då Harry Martinson och Eyvind Johnson, som själva sitter i Akademien, tilldelas Nobelpriset i litteratur. Fyra år senare tar Martinson livet av sig och många hävdar då att det har med priset att göra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons