Annons

KS utreder alla behandlingar av Macchiarini

Karolinska Universitetssjukhuset ska omedelbart göra en fullständig inventering av samtliga behandlingar som KI-kirurgen Paolo Macchiarini varit inblandad i på sjukhuset. Uppdraget har lagts ut av sjukhusdirektören Melvin Samsom som vill ha förteckningen klar redan om tre veckor.

Under strecket
Publicerad

Paolo Macchiarini.

Foto: Lorenzo Galassi/TTBild 1 av 1

Paolo Macchiarini.

Foto: Lorenzo Galassi/TTBild 1 av 1
Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini. Foto: Lorenzo Galassi/TT

**Karolinska Universitetssjukhuset **ska omedelbart göra en fullständig inventering av samtliga behandlingar som KI-kirurgen Paolo Macchiarini varit inblandad i på sjukhuset. Uppdraget har lagts ut av sjukhusdirektören Melvin Samsom som vill ha förteckningen klar redan om tre veckor.

Enligt SvD:s källor finns inga nya konkreta misstankar att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till några felaktiga eller kvalitativt undermåliga ingrepp. Han var anställd på Karolinska i Solna under perioden november 2010 till och med oktober 2013 då KS valde att inte förlänga hans halvtidsanställning. Paolo Macchiarini hade då en delad anställning på KS och på Karolinska Institutet.

Sedan tidigare pågår flera utredningar om Paolo Macchiarinis agerande mot de tre patienter som fick sina luftstrupar transplanterade mellan 2011 och 2013. Det handlar dels om den stora externa granskning som leds av Sten Heckscher, dels en åklagarutredning om bland annat grovt vållande till annans död.

Annons
Annons

Dessutom utreder nu Karolinska Institutet ännu ett fall av misstänkt oredlighet i forskning där Paolo Macchiarini varit delaktig. Det är mot den bakgrunden som KS Solna nu beslutat att inventera alla behandlingar som KI-kirurgen varit med om under sin anställning.

Det handlar om åtskilliga behandlingar där han varit huvudoperatör eller assisterande kirurg på såväl öron- näsa- halskliniken som thoraxkliniken. Det rör sig om både rutinmässiga ingrepp och avancerande operationer av luftstrupen.

– Vi vill för säkerhets skull ha en helhetsbild och svart på vitt vad han varit inblandad i under de tre år som han var anställd på sjukhuset. Det är viktigt för att få en bild om det finns några oklarheter kring hans agerande mot patienterna och behandlingen av dem, säger Klas Östman, presschef på Karolinska Universitetssjukhuset.

**För patienternas skull **är det viktigt att kunna svara på eventuella frågor om vad som hände under dessa år betonar Klas Östman.

– Patienterna har rätt att kräva att vi verkligen går till botten med vad som hänt och att vi hela tiden ser till att förbättra vårt sätt att arbeta.

Redan i oktober 2013 valde alltså KS i Solna att inte förlänga anställningen med Paolo Macchiarini. Det kan jämföras med Karolinska Institutet som så sent som i januari i år hade fortsatt förtroende för kirurgen.

– Jag kan inte svara för KI och hur de resonerade där, men här på sjukhuset ansåg vi inte att hans behandlingsresultat var tillräckligt bra för att förlänga anställningen. Och det var redan hösten 2013, säger Klas Östman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons