Annons

Kuba erkänner privat egendom i ny grundlag

Kuba ser ut att erkänna privat ägande i en ny grundlag. Här en bild från en frisör med egen firma i Havanna. Bild från 10 juli.
Kuba ser ut att erkänna privat ägande i en ny grundlag. Här en bild från en frisör med egen firma i Havanna. Bild från 10 juli. Foto: Desmond Boylan/AP/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Kommunistiska Kuba kommer att tillåta privat ägande av egendom när landets grundlag revideras.

Den nuvarande grundlagen erkänner statligt, kooperativt och personligt ägande, samt delägarskap och att lantbrukare äger egendom.

Enligt ett utkast till den nya grundlagen, som publiceras av den kommunistpartistyrda tidningen Granma, kommer den att öppna för både en fri marknad och privat ägande. Det framhålls dock att den kubanska ekonomin även fortsättningsvis ska bygga på planekonomi och statligt företagande – samt att kommunistpartiet ska vara den dominerande faktorn i kubansk politik.

Det senaste decenniet har Kuba genomgått reformer som öppnat för privat företagande, om än under strikta regleringar. Enligt den nya grundlagen inrättas också posten som premiärminister vid sidan av presidenten, vilket innebär att statschef och regeringschef blir två skilda roller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons