Annons

Svart låda från kraschade planet hittad

110 personer tros ha mist livet när planet kraschade i samband med starten från José Martí-flygplatsen utanför den kubanska huvudstaden Havanna.
110 personer tros ha mist livet när planet kraschade i samband med starten från José Martí-flygplatsen utanför den kubanska huvudstaden Havanna. Foto: Enrique de la Osa/AP/TT

En av de "svarta lådorna" har hittats bland vrakdelarna av flygplanet som kraschade i Kuba.

Förhoppningen är att det ska ge något svar till varför planet plötsligt störtade. Totalt uppges 110 personer ha omkommit.

Under strecket
TT
Publicerad
Efter reklamen visas:
Copy of Krasch På Kuba - HIRES

Två dagars landssorg har utlysts efter fredagens flygkrasch utanför den kubanska huvudstaden Havanna.

Kubas nytillträdde president Miguel Díaz-Canel har besökt olycksplatsen och lovar en skyndsam utredning. Boeingplanet var på väg till staden Holguín i östra Kuba.

Dödssiffran har efter flera olika bud fastställts av kubanska myndigheter: 110 personer av de 113 som var ombord har omkommit.

Det finns få ledtrådar till vad som fick planet att plötsligt vända ned mot marken strax efter start. Kubanska myndigheter uppger dock att den av planets "svarta lådor" som hittades på lördagen är i gott skick. Lådorna registrerar färddata och piloternas samtal.

– Jag såg hur det lyfte. Helt plötsligt svängde det och störtade. Vi var helt chockade, säger vittnet José Luís, som jobbar i en matbutik i närheten av flygplatsen.

En 21-årig man som också var i närheten säger att det såg ut som om piloten försökte nödlanda, men utan att lyckas.

– Explosionen fick allt att skaka. Jag började springa, jag var så rädd.

Flygplanet har varit i bruk i nästan 40 år – sedan 1979. En mexikansk pilot som har flugit det flera gånger säger till den mexikanska tidningen Milenio att han tidigare klagat till flygbolaget över planets dåliga skick.

Annons
Annons

De tre personer, tre kvinnor, som överlevde kraschen vårdas på sjukhus med livshotande skador, enligt statliga kubanska medier. Ytterligare en person, en man, togs till sjukhus efter olyckan, men hans liv gick inte att rädda.

Kubas statliga flygbolag Cubana de Aviación hyrde planet av det mexikanska bolaget Global Air, som också heter Aerolineas Damojh, meddelar Mexikos regering. Det mexikanska bolaget uppges ha alla nödvändiga tillstånd för att hyra ut planet och dess flotta genomgick inspektioner så sent som i november.

Varken det mexikanska eller det kubanska flygbolaget har gett några detaljerade kommentarer om olyckan. Mexiko kommer att skicka två experter som ska bistå den kubanska utredningen.

Besättningen bestod av sex personer, samtliga mexikaner. De flesta passagerare kom från Kuba, men två av offren var argentinare. Bland offren finns även minst fem barn.

Ett arbete pågår med att identifiera offren. Utanför ett bårhus samlas sörjande anhöriga för att hjälpa till i processen.

Utanför flygbolaget Global Airs kontor i Mexico City har anhöriga också samlats.

– Jag var vän med både kaptenen och andrepiloten. När jag hörde talas om kraschen trodde jag att de skojade, berättar en av de sörjande, Ana Marlene Covarrubias.

Den senaste stora flygkatastrofen på Kuba var i november 2010, då ett plan från Santiago de Cuba till Havanna kraschade. 68 människor omkom, varav 28 var utländska medborgare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons