Annons

Kuba tar hem läkare från Brasilien

Kubanska läkare har arbetat i Brasiliens fattiga områden i flera års tid, men nu avslutas samarbetet. Arkivbild från 2013.
Kubanska läkare har arbetat i Brasiliens fattiga områden i flera års tid, men nu avslutas samarbetet. Arkivbild från 2013. Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Kuba tar hem tusentals av landets läkare som arbetar i Brasilien efter att den blivande brasilianske presidenten Jair Bolsonaro anklagat Kuba för att utnyttja sina egna medborgare.

Enligt ett program som pågått i flera år har Kuba skickat utbildade läkare till Brasilien, där de arbetat i de mest utsatta, fattiga områdena. Men enligt Jair Bolsonaro har bara en mindre del av pengarna som Brasilien betalar gått till läkarna och en desto större till den kubanska staten. Han har också ifrågasatt hur kompetenta läkarna är.

"Föraktfulla och hotfulla" kommentarer, enligt Kuba, som avslutar programmet.

Bolsonaro hävdar att han ställt villkor för att avtalet skulle fortsätta; bland annat att läkarna får full lön och tillåtelse att ta med sina familjer.

"Olyckligt nog accepterade Kuba inte det", skriver Brasiliens tillträdande president på Twitter.

Kuba inledde samarbetet med Brasiliens tidigare socialistiska styre. Att skicka läkare på export har varit en betydande inkomstkälla för den kommunistiska enpartistaten i flera decennier.

Rättelse: I en tidigare version stod felaktigt att Jair Bolsonaro redan var president.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons