Annons

Maria Ludvigsson:Kubademokraterna ska ha moderaters stöd

Che Guevaras arvingar åtnjuter inte yttrandefrihet.
Che Guevaras arvingar åtnjuter inte yttrandefrihet. Foto: imago stock / imago sportfotodienst [downloaded]

Ska EU ge Kuba fint avtal trots förtyck?

Under strecket
Publicerad

Vi satt i ett klassrum i Paris och några stackars lärare hade i uppgift att lära oss sitt språk. För att få igång en konversation uppmanades vi alla att tala om oss själva. Vad kan väl fungera bättre?

När jag berättat om min knappt påbörjade yrkesbana som skribent och journalist blev medstudenten till vänster blek. Han kom från Kuba och han frågade ”Är du inte rädd?”.

Det tycks vara svårt att inse hur privilegierade vi är som aldrig ens tänker tanken att ett yrke som journalistens eller skribentens skulle vara farligt. Det är bara återkommande rapporter från Kuba och andra diktaturer utan både yttrandefrihet och fria val, som väcker oss ur vår trygga slummer.

Civil Rights Defenders (CRD) är en av många organisationer som ständigt påminner oss om det där vi helst vill slippa tänka på. Under hösten har Erik Jennische, chef för CRD:s latinamerikaprogram, knackat på vårt trygga skal och påpekat att Sverige är i färd med att ge Kuba ett handelsavtal som bara borde ges till demokratier. Att ge godsaker till diktaturer signalerar gillande.

Annons
Annons

Det handlar om ett avtal mellan EU och Kuba. I Sverige har regeringen önskat få avtalet godkänt sedan augusti 2018, men Riksdagens utrikesutskott har stoppat det. Men avtalet kan snart godkännas i Sverige om Moderaterna, enligt uppgift, röstar som regeringen önskar. I sällskap med V, MP och S låter Moderaterna då Kuba segla vidare med förnyade handelsvillkor och fortsatt förtryck av det fria ordets och den fria tankens väktare.

Om Moderaterna, det parti som sedan kalla krigets dagar har varit demokratins och de mänskliga rättigheternas vapendragare, ändrar tidigare hållning kommer Kubas regim snart att åtnjuta friheter de aldrig skulle ge sina egna medborgare.

Avtalets anhängare har försvarat sig med att man vid sidan av avtalet fått löften om att regimen ska förbättra läget för såväl yttrandefriheten som dess förkämpar. Har vi hört den förr från regimer som Kubas?

Enligt CRD finns risk att Moderaterna i riksdagen röstar igenom den proposition som S-regeringen tagit fram för att EU-avtalet ska få svenskt stöd. Det vore en skamlig dag för Sverige, men framför allt vore det en nederlagets dag för Kubas frihetskämpar. De som inte kan förstå hur journalistyrket inte skulle vara farligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons