Annons

Kubanska balettikonen Alicia Alonso död

Alicia Alonso, fotograferad 1979. Arkivbild.
Alicia Alonso, fotograferad 1979. Arkivbild. Foto: Paul Benoit/AP

Den kubanska dansaren, koreografen och balettchefen Alicia Alonso har gått bort, 98 år gammal. Hon avled på torsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under strecket
Publicerad

Alicia Alonso 1955 i rollen som Odile i ”Svansjön”.

Foto: Library of Congress

Alicia Alonso 1955 i rollen som Odile i ”Svansjön”.

Foto: Library of Congress

Alicia Alonso föddes i december 1920 i Havanna på Kuba och var känd internationellt som en av de främsta balettdansarna i sin generation, bland annat för sina tolkningar av ”Giselle” och ”Carmen”.

Hon är den enda latinamerikanska dansaren som har utsetts till prima ballerina assoluta, en hederstitel som få dansare i världen har tilldelats.

På 1940- och 1950-talen dansade hon i New York City Ballet, grundat av George Balanchine, och American Ballet Theatre. Senare i karriären grundade hon själv Kubas nationalbalett, som hon även var chef för ända till 2010. Dess utbildningscentrum har skolat några av världens främsta dansare.

Den kubanska revolutionen gynnade kompaniet. I den biografi som utkom 1981 minns Alicia Alonso att Fidel Castro frågade hur mycket pengar som behövdes för att skapa ett danskompani. 100 000 dollar, svarade hon, varpå Castro sa: ”Vi ger dig 200 000 dollar.”

”Jag tyckte det var mycket viktigt att förmedla kultur till folket. Konst är livsnödvändig för människan och dans är en konstart som uttrycket allt. Kuba förtjänar ett danskompani, det förtjänar en skola”, sade Alicia Alonso i en intervju 1997 med Los Angeles Times.

Alicia Alonso dominerade Kubas dansliv, på gott och ont. Hon dansade själv huvudroller ända till att hon fyllt 76 år och lär ha stått i vägen för sin dotter Laura som också driver en välrenommerad dansskola i Havanna.

"Alicia Alonso har gått bort och lämnar efter sig ett enormt tomrum, men också ett oslagbart arv", säger Kubas president Miguel Díaz-Canel i ett uttalande, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Alicia Alonso 1955 i rollen som Odile i ”Svansjön”.
Alicia Alonso 1955 i rollen som Odile i ”Svansjön”. Foto: Library of Congress
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons